Van onze speciale correspondent (Drekes), live gevolgd via de televisie en radio!

Michael van Gerwen – Kim Viljanen 3-0

Viljanen wist dat hij een moeilijke partij tegemoet ging en kon Van Gerwen in de eerste set niet bedreigen. Het enige wapenfeit van Viljanen was een 180 om 8 over te laten. Het hielp niet en het werd 3-0 in legs. In de tweede set kwam Viljanen wel op het scorebord. Hij wist de tweede leg overtuigend te winnen en maakte 1-1. in de vierde leg kreeg hij een pijl op dubbel achttien, die hij echter miste. Van Gerwen kwam op 3-1 en een voorsprong van 2-0 in sets.

Ook in de derde set waren er weinig problemen voor Van Gerwen. Na de eerste twee legs overtuigend gewonnen te hebben, kreeg Viljanen nog een kans om een leg te winnen, maar dat lukte niet. Hij miste er zes pijlen voor en binnen die zes pijlen gooide Van Gerwen 234 punten om met de afsluitende 40 het partijtje af te maken voor 3-0. Van Gerwen gooide het hoogste gemiddelde tot nu toe: 103,34. Viljanen kwam uiteindelijk op 81,5 terecht. De tweede ronde wordt moeilijker, want dan wacht Cristo Reyes.

Stephen Bunting – Darren Webster 2-3

Er zat weinig tussen deze twee speler in de eerste set. Het verschil werd na een 2-2 in legs gemaakt door het missen van één setdart van Webster, Bunting was er als de kippen bij om 79 met een dubbel twintig uit te gooien. In de tweede set hadden beide mannen moeite hun eigen leg te behouden. Na vier breaks stond het ook nu 2-2, maar ging het scorend niveau van Bunting wel erg omlaag. In leg vijf werd hem dat fataal en zo stond Webster weer op 1-1 in sets.

Bunting was niet tevreden, maar kwam toch vrij makkelijk op 2-0 in de derde set. Daarna vocht Webster zich terug met een 157-finish en daarna wist hij een belangrijke 180 te scoren, die Bunting een beurt achter zette: 2-2 in legs. In de vijfde leg won Bunting echter zeer overtuigend de set met 3-2 en stond de toen kansloze Webster met 2-1 in sets achter.

In de vierde set wist Bunting echter weer totaal gen poten te breken en ging Webster via het foutloos uitgooien van 56, 81 en 147 naar een 0-3 voorsprong en een 2-2 in sets.

Bunting leek het momentum in de vijfde set te hebben en kwam met 2-0 voor in legs. In de derde leg verloor hij echter kansloos en Webster kwam langszij voor 2-2, nadat Bunting drie matchdarts miste. Het moest nu twee legs verschil zijn en Bunting kwam op 3-2. In de leg van Webster kreeg Bunting zelfs vier matchdarts, maar hij bleef op 4 steken en Webster kwam op 3-3. Nu werd het makkelijker voor Webster. Zijn derde leven bracht hem overtuigend naar de break: 3-4! Bunting kreeg lood in de schoenen en Webster maakte het karwei meedogenloos af door meteen zijn eerste matchdart te benutten: 3-5 in legs en een 2-3 overwinning voor Webster.

Scorend was Webster constanter: 94,46 tegen 91,02. Webster kwam na het gooien van de belangrijkste dubbels ook scherper uit de bus met finishen: 42,86 tegen 37,93.

Cristo Reyes – Dimitri van den Bergh 3-2

Eindelijk, eindelijk. De eerste wedstrijd waarin zowel het scoringsgemiddelde als het finishpercentage schitterend was. Reyes had echter even nodig om in de wedstrijd te komen en Van den Bergh ging als een speer van start. Reyes pakte de enige uitgooikans die hij kreeg om met 1-3 de eerste set te verliezen. Scorend ging Reyes dik ten onder: Van den Bergh 103,71 per drie pijlen en Reyes kwam slechts tot 78,47. In de tweede set ging het scorend vermogen van Reyes omhoog en bleef zijn finishen constant. Van den Bergh zakte in deze set weg tot het niveau wat Reyes in de eerste set had. Het was dan ook niet vreemd dat het na een 3-1 in legs voor Reyes 1-1 in sets werd.

Daarna gingen de heren echt los. Hoge scores en strakke finishes volgden elkaar op. Alles ging met de darts mee en Reyes bleef de meest constante speler. Zelfs met een missertje. Hij gooide 160 terwijl hij nog 180 moest. Maar als je ziet hoe die dubbel tien er makkelijk inging, zou je je haast afvragen of die 160 gewoon niet de bedoeling was. In ieder geval werd het 3-2 voor Reyes met een 124-finish en stond hij met 2-1 in sets voor.

In de vierde set ging het vrolijk door. Hoge scores op rij en slechts een kans op een dubbel gemist door Van den Bergh. Weer ging alles met de darts mee en Van den Bergh gooide in de vijfde en laatste leg 88 uit om gelijk te maken: 2-2 in sets!

In de laatste set wist Reyes weer zijn eigen leg te houden, waarna hij Van den Bergh leek te gaan breken. Hij miste echter een 124-finish op dubbel 11, waarna Van den Bergh zichzelf dood leek te gooien. Via de enkele vier en de enkele twee kwam hij op dubbel één en die raakte hij met zijn laatste pijl meteen voor 1-1. Reyes hield daarop met geluk zijn eigen leg. Hij miste, maar Van den Bergh deed dat ook. Reyes gooide 25 voor 2-1. In de vierde leg had Van den Bergh een voorsprong, maar zes pijlen voor 64 waren er te veel aan. Reyes gooide met zes pijlen 211 uit en ging er zeer scherp overheen voor de beslissende break. De 3-1 in legs betekende het einde van de wedstrijd!

Van den Bergh scoorde beter en verliest de wedstrijd met het op één na hoogste gemiddelde: 99,11. Reyes deed het scorend ook goed met 95,54, maar scoorde een finishpercentage van 63,16 over de wedstrijd. Van den Bergh moest het met en “schamele” 40 procent doen en daar lag het zeer minimale verschil tussen de twee. Reyes heeft zich met deze wedstrijd het recht verworven om hoogstwaarschijnlijk Michael van Gerwen in de volgende ronde te ontmoeten.

Ross Snook – Kim Viljanen 0-2

Een onbekende Canadees tegen de snelste Fin. Viljanen is erg blij met het feit dat de voorronde voortaan in sets wordt afgewerkt, omdat dat toch wat rustiger voor hem schijnt te werken. De eerste leg verloor hij nog van Snook, die toen de ruimte had om 60 in twee beuretn uit te gooien. Viljanen speelde ook in de tweede leg niet goed. Het was echter meer dan genoeg om op 1-1 te komen, doordat Snook heel erg zenuwachtig gooide. Snook kwam de rest van de eerste set ook niet meer uit die zenuwstuip, waardoor de steeds beter gooiende Viljanen de set simpel met 1-3 naar zich toe trok. Na de eerste set had Snook nog een gemiddelde van 64.

Viljanen won de eerste leg door 76 uit te gooien, nadat Snook zijn kansje op dubbel twaalf liet liggen en 101 niet uit wist te gooien. Viljanen ging overtuigend naar 0-2, maar daarna liet Snook wel zien wat hij kan en na een overtuigende leg kwam hij tot 1-2. De vierde leg leek gelijk op te gaan, maar Viljanen eindigde de partij overtuigend met een 120-uitgooi om zo toch vrij makkelijk 0-2 in sets te winnen.

Maar of Michael van Gerwen het moeilijk gaat krijgen tegen Viljanen valt te bezien. Met een gemiddelde van 83,5 denk ik: 3-0 voor Van Gerwen vanavond! Oh ja, Snook wist zijn gemiddelde nog op te trekken naar 76,4 en als hij in de toekomst nog terugkomt, zal hij het ongetwijfeld beter gaan doen. Slechter dan deze eerste keer kan het bijna niet gaan!

Benito van der Pas – Tengku Shah 3-1

Tengku Shah kwam hier om zich te meten met anderen. En dat heeft Benito van der Pas geweten! Shah legde hem in de eerste set het vuur na aan de schenen. had de eerste set eigenlijk met 3-0 moeten winnen, maar een ding kon hij niet goed. Uitgooien is nog altijd het belangrijkste en dus won Benito van de Pas de eerste set met 3-2. Van de Pas finishte 66.67% en Shah slechts 18%.

En dat werd ook de rode draad binnen deze wedstrijd. Want al won Van de Pas de tweede set met 3-1, hij overtuigde slechts één leg lang. Ook in de derde set begon Shah weer schitterend door 99 uit te gooien met een dubbele dubbel 20! Daarna vond Van de Pas weer twee overtuigende legs om 1-2 voor te komen. Het werd nog 2-2. doordat Shah ver weg sprintte en zich daarmee de ruimte schiep om nog eens drie beurten voor het uitgooien te gebruiken. In de vijfde leg ging het uitgooien bij Shah iets soepeler en toen wist hij de derde set op zijn naam te schrijven.

De laatste set was Van de Pas het overtuigendst, want Shah kreeg alleen in leg twee nog een goede kans. Hij stond dik voor, maar er waren weer zes pijlen niet aan hem besteed. Van de Pas wandelde in de laatste leg naar de 3-1 overwinning met een 108-finish door zes keer 18 te gooien. Het finishend vermogen maakte het verschil: Van de Pas 61,11% en Shah slechts 22,22%.

John Henderson – Andrew Gilding 2-3

In het begin leek het er niet echt op dat deze wedstrijd spannend zou worden. Doordat Henderson vooral veel beter finishte dan Gilding, werd het 2-0 in sets. Nadat Henderson in de derde set nog 1-0 maakte, begon hij dubbels te missen. Rare uitgooien kwamen er wel voor Gilding. 1-dubbel vier, dubbel vijftien en dubbel één zorgden voor 3-1 in legs voor Gilding en het was weer een wedstrijd.

In de vierde set benut Gilding eerst weer een kans nadat Henderson dubbel twintig mist. Henderson gooit daarna 98 uit, warna Gilding er over heen gaat. Via uitgooien van 58 en 80 wordt het 1-3 in legs en ineens stond het 2-2 in sets.

En toen gingen ze tot het gaatje. Maar zelfs dat ging niet zonder slag of stoot. Gilding brak Henderson door een 147-uitgooi om er 2-3 van te maken en voor het eerst in de wedstrijd voor stond. Helaas voor hem moesten er twee legs verschil zijn en brak Henderson meteen weer terug. Nadat Henderson een matchdart miste op dubbele bull om er 5-3 van te maken, herstelden beiden daarna een misser met een goede laatste dubbel en werd het 5-5.

Bij de sudden death leg moet er eerst op de bull worden gegooid en beiden misten twee keer. Gilding mocht uiteindelijk beginnen en bleef de bovenhand houden. Henderson kwam nog wel terug, maar Gilding blies het verhaal uit met een uitgooi van 75 en won de vijfde set met 5-6. De wedstrijd eindigde in 2-3 voor Gilding, terwijl hij bijna de gehele wedstrijd achterstond.

Henderson bewees dat een goed finishpercentage van 50 niet genoeg is om te winnen. Gilding had 39,47 en kreeg de gelegenheid van Henderson om ze op de juiste momenten te gooien. Dat gaf, samen met zijn vechtersmentaliteit, de doorslag in deze wedstrijd.

Terry Jenkins – Josh Payne 3-1

Wisselvalligheid troef bij Jenkins in de eerste set. Twee zeer overtuigende legs worden afgewisseld met twee slechte om het 2-2 in legs te laten worden. Veelzeggend is dat Jenkins na de twee goeie legs 105 gemiddeld stond. Payne krijgt de eerste set zelfs cadeau, doordat Jenkins twee beurten lang de dubbel twintig niet wist uit te gooien, waardoor het 0-1 werd. Jenkins eindigde met een gemiddelde van 93,32 en Payne zat op 89,92!

Jenkins wist in de tweede set de dubbel 20 wel te raken en het stond rap 2-0. In de derde leg stond Jenkins weer te knoeien, om in de laatste leg weer onder inmense druk van Payne in sets gelijk te maken. Payne gooide namelijk een 180 om slechts 8 over te laten, maar Jenkins gooide de 40 net wel uit om er 1-1 in sets van te maken.

Nadat de derde set zeer makkelijk met 3-0 naar Jenkins ging, werd het in set vier weer leuk. Eerst benut Jenkins zijn kans niet en gooit Payne 116 uit voor 0-1. In de tweede leg had Payne zijn finest hour en had de eerste kans op een 9-darter. De zevende pijl ging echter mis, Jenkins bleef bij en gooit daarna zeer strak zijn 140 uit voor een 12-darter. Nadat Jenkins er nog een uitgooi van 121 op laat volgen voor 2-1 in legs, miste hij weer een uitgooi en maakte Payne er weer 2-2 van. Payne stond in de laatste leg van de set continu voor, maar verknalde het uitgooien door twee keer dubbel acht ruim te missen. Zo won Jenkins een uiterst wisselvallige leg door dubbel zestien weer wel uit te gooien. 3-2 in legs en een 3-1 in sets overwinning voor Jenkins!

Scorend eindigde het op 93,66 voor Jenkins tegen 88,94 voor Payne, wat bewijst dat constantheid alleen niet goed genoeg is om een wedstrijd te winnen!

Tengku Shah – Masumi Chino 2-1

Deze voorrondepartij begon heel zenuwachtig. Het scoren ging niet en vooral bij Chino was het uitgooien van een leg zeer problematisch. Doordat Shah het rustigst bleek bij dat uitgooien, wist hij de eerste set met 3-1 binnen te halen. Beide heren begonnen door het vele dubbels missen met een gemiddelde van rond de 64.

In de tweede set ging het niveau zeer duidelijk omhoog. Scorend deden beide heren het beter en vooral bij Chino ging het uitgooien hoger en beter. Eerst gooide Chino 106 uit voor 0-1, Shah gooide daarna zijn eerste 180 en verschafte zich daardoor nog de ruimte om er 1-1 van te maken. Shah had tot dat moment de controle over de wedstrijd, maar raakte het in de volgende twee legs kwijt. Chino gooide na een misser van Shah 56 uit en de laatste leg gooide Shah een kansloze leg, waardoor Chino 1-1 in sets wist te maken. Dat beide spelers aan elkaar gelijk waren, werd door de scoringspercentages bewezen: 77.84 tegen 77.84!
De derde set ging echter uit als een nachtkaars. Chino gooide dubbel 1 in plaats van dubbel 20, miste daarna nog een keer en Shah had de controle over de wedstrijd weer terug, door dezelfde dubbel 20 wel uit te gooien. Hierna liet Chino een paar keer zijn hoofd opzichtig hangen, gooide Shah nog een 180 en liet Chino verder kansloos met een 3-0 in legs voor een 2-1 overwinning.
Scorend ging Shah over Chino heen met 83,44 tegen 80,18, maar vooral het finishpercentage viel op. Doordat Shah daarin na de eerste set weinig fouten meer maakte, had hij een percentage van 41,18 terwijl Chino 26,32 had. Benito van de Pas zal het misschien toch moeilijker krijgen dan hij gedacht had.

Peter Wright – Jerry Hendriks 3-0

Hendriks mocht voor de tweede keer spelen vanavond en het duurde even voordat hij in de wedstrijd kwam. Wright gooide schitterend en de eerste twee legs gingen erg makkelijk naar hem toe. Maar Hendriks begon in de derde leg in de wedstrijd te komen. Hij gooide drie keer 140 achter elkaar, maar gooide de afsluitende dubbele bull er ver naast. Wright kreeg de leg in veertien pijlen uit en het stond 1-0 in sets.

In de tweede set leek Wright voor te staan, maar Hendriks pakte ineens uit met een 156-finish en trok de leg naar zich toe. Wright counterde daarna echter zeer bekwaam door een 131-finish te produceren. In de derde leg gooit Hendriks 180 en 140 om zich een prima uitgangspositie te geven op 2-1, Nadat hij meer dan 54 punten gooide en geen score wist te bereiken, kon Wright alleen maar druk zetten. Hendriks gooide daarop de 54 wel uit voor 2-1. In de vierde leg lijkt Wright te stranden op dubbel twee, maar Hendriks mist de dubbel twaalf twee beurten lang en het wordt 2-2. Het absolute breekpunt is de setwinst van Wright geweest. Hendriks kreeg een 141 tegen zijn oren geknald en Wright stond met 2-0 voor.

In de laatste set bleek het pleit beslecht en bleef Hendriks kansloos. Het werd 3-0 in legs en in sets. Toch gooide Hendriks absoluut niet slecht. Na de eerste twee sets stond hij nog over de 95 gemiddeld en tegen elke andere tegenstander zou hij hebben gewonnen. Na de matige laatste set zakte hij naar 86,55, maar Wright is de eerste die een gemiddelde van boven de honderd per drie pijlen laat optekenen: 101,06!

Steve Beaton – Devon Peterson 3-1

Beide heren stonden na elk een set met 3-0 te hebben gewonnen op 1-1 in sets. De derde set doorbrak dat patroon. Nadat Peterson nog 0-1 maakte en kreeg daarna drie pijlen om 48 uit te gooien. De grote acht lukte nog wel, maar de dubbel twintig werd twee keer gemist. Beaton deed hem daarna erg veel pijn door op het juiste moment 124 uit te gooien. Het werd 2-1 voor Beaton, omdat Petersen die 124 nog moest verwerken en Petersen pakte de 2-2 weer doordat Beaton er niet in slaagde om 68 uit te gooien. Petersen pakte zijn 60 wel.

Dat bleek echter Petersen’s laatste stuiptrekking te zijn. Beaton won de derde set door keihard weg te lopen en de vierde set won Beaton zelfs met 3-0. In de eerste leg deed zich nog een merkwaardig incident voor: Petersen miste drie pijlen op een uitgooi van 170. Beaton had de eerste twee legs van de derde set altijd een extra beurt om uit te gooien.
Het hielp ook wel, dat Petersen zijn laatste kans om uit te gooien faliekant miste. Scorend was Beaton veel sterker: 88,55 per beurt van drie pijlen tegen 79,29. Finishend maakte het niet zoveel uit: 39,13 tegen 33,33, maar de 124 bij 1-1 in de tweede set was het absolute breekpunt in de wedstrijd.

Gerwyn Price – Jonny Clayton 1-3

Price en Clayton speelden The Battle of the Welsh. Clayton had een vliegende start, stond ver voor, maar maakte het zichzelf erg moeilijk doordat hij drie beurten nodig had om uit te gooien. Het werd dus toch 0-1. Price kreeg de 1-1 cadeau, omdat Clayton weer miste. De 55 daarna ging weer makkelijk voor Clayton, maar een verknalde 108 van hem zorgde er weer voor dat het 2-2 werd. Price gooide als een natte krant, maar Clayton miste weer negen pijlen. Via 121 kwam hij op 38 terecht en die miste hij nog drie keer helemaal, waardoor Price de eerste set cadeau kreeg. Beide gemiddelden lagen net over de 82, maar het finishprecentage zei alles: Price 42,86 en Clayton 13,33..

In de tweede set begon Clayton beter te finishen en strafte hij het slappe spel van Price wel af. Bij 0-2 in legs had Price een oplevinkje en via een sterke leg werd het 1-2. Clayton begon weer meerdere missers te maken en gaf de vierde leg weg. In de vijfde herstelde Clayton zich weer, gooide 116 uit en won de set met 2-3.

De derde set begon makkelijk voor Clayton. Via uitgooien van 120 en 32 was het weer 0-2. Price gooide daarna een 180 op een belangrijk moment om 1-2 te maken, maar nadat beiden in de vierde leg twee kansen misten voor de legwinst, trok Clayton weer aan het langste eind om de set met 1-3 te winnen.

In de eerste leg van de vierde set begint Price hard weg te lopen, maar hij komt zich op het eind heel erg tegen. Hij houdt twee over en Clayton gooit toch uit: 0-1. Clayton’s 108 uit door zes keer 18 lukte daarna ook nog: 0-2. Price komt de volgende leg weer sterk terug met twee keer 140 en wint de derde leg voor 1-2. Price gooide in de vierde leg nog wel 180, maar deze keer knalde Clayton er twee keer 140 uit. Nadat Price via 100 op 62 kwam en die ook miste, mocht Clayton op een dubbel zeven gooien om de partij uit te maken. Dat deed hij in een keer en na de 1-3 in legs werd het ook 1-3 in sets.

Clayton scoorde beter dan Price en liet gedurende de wedstrijd ook het finishpercentage kantelen in zijn voordeel. Scorend: 89,88 tegen 86,89 Finishend: 35,48 voor Clayton tegen slechts 26,92!

Jerry Hendriks – Warren Parry 2-0

In de eerste vier legs van deze partij ging alles zo makkelijk mee voor degene die hem was begonnen, dat je dacht dat Parry dat in leg vijf ook zou doen. Maar dat gebeurde niet. Parry stond wat achter, moest 141 uitgooien en dat lukte net niet. Hendriks stond op de dubbel 19 en gooide die uit om de eerste set met 3-2 te winnen.

Parry liet zich echter niet uit het veld slaan en gooide de eerste leg met 102 wel boven de honderd uit. De tweede leg gooide Parry zijn eerste 180 en Hendriks stelde daar slechts een 52 tegenover. Parry kwam op 67, gooide die uit en stond met 0-2 voor. In de derde leg liep Hendriks ver weg, maar kwam Parry bijna helemaal terug. Hij slaagde er echter weer net niet in een hele hoge finish te gooien en Hendriks profiteerde er optimaal van. Na deze 2-1 kwam Parry voor, gooide Hendriks ineens een 174 en ging eroverheen voor 2-2. Hendriks begon de laatste leg optimaal met 180 en Parry bleef ver weg. na een succesvolle dubbel tien werd het weer 3-2 voor Hendriks. Eindstand 2-0 voor Hendriks en later op de avond staat de als derde geplaatste Peter Wright te wachten.

Mark Frost – Gary Anderson 0-3

De minste wedstrijd tot nu toe. Mark Frost had de eerste twee legs kunnen winnen van een slechte Anderson, deed dat niet, werd vervolgens met een brede grijns op zijn gezicht vijf legs lang weggespeeld. 2-0 in sets en 1-0 in legs! Daarna gooide Frost 1-1 door 73 met de dubbele bull uit te gooien. En toen brak de gekte echt los bij Frost en het publiek. Ook maakte Frost tussen het dollen door nog 2-2 door bijna 151 uit te gooien. De overblijvende 40 kwamen er wel. Toen Frost bleef dollen met het publiek, maakte Anderson een eind aan de eenzijdige wedstrijd. Makkelijke 3-0 in een wedstrijd die met darten weinig te maken had.

Michael Smith – Ricky Evans 3-2

Daarna de Formule-1 wedstrijd tussen Smith en Evans. In razende vaart stond het 1-1 in sets, waarbij het in de tweede set opviel dat Smith een topper was op de dubbel vijf. In de derde set stond het 1-1, toen Smith 140 net miste en Evans daarna op 2-1 kwam. Smith kwam op 2-2 door 30 in drie pijlen uit te gooien met een zeer merkwaardige dubbel zeven en Evans besliste de derde set door dubbel elf te gooien, nadat de 124 van Smith net niet lukte. 2-1 in sets voor Evans.

Evans miste in de eerste leg van de vierde set, maar Smith wist niet te profiteren. Na deze 1-0 gooide Smith de belangrijkste 180 van de wedstrijd. Die bracht hem naast Evans en Smith ging er ook overheen toen Evans een paar missers maakte. Nadat Smith op 2-1 kwam door heel rap 143 uit te gooien, bleef Evans missen en door weer een dubbel 5 van Smith werd het 3-1 in legs en 2-2 in sets. In de laatste leg opende Smith met een 94-uitgooi, waarin enkele en dubele bull werden geraakt. Evans kwam daar niet meer van terug, bleef de belangrijkste pijlen missen en Smith kwam door dubbel drie en één-dubbel twee op 3-0. De snelste wedstrijd van het WK eindigde op 3-2 voor Michael Smith. Want een ding is zeker: 180 binnen 2,4 seconden ga je dit WK niet meer zien!

Jamie Lewis – Mick McGowan 3-2

Na vier gespeelde legs dacht ik hier geen verhaal over te kunnen maken. Lewis gooide alles, McGowan gooide met zijn gemiddelde van ruim 68 helemaal niets. Maar daarna won McGowan ineens drie legs op rij en werd het 1-1 en knalde zijn gemiddelde ruim 81. In deze zeer wisselvallige wedstrijd knalde Lewis daarna weer met 3-1 over McGowan heen om een 2-1 voorsprong in sets te pakken.

In de gelijkopgaande vierde set, kwam McGowan twee keer voor en maakte Lewis twee keer gelijk. Maar Lewis bleef in de vijfde leg wel heel ruim achter en zo werd het 2-2 in sets. De vijfde set begon met een 1-1 tussenstand, nadat beide heren hun leg wel heel makkelijk hielden. In de derde leg bleef McGowan erg ver achter. Ook omdat Lewis de enkele bull gooide om de kans op 161 te missen. Na de 25 die overbleef gegooid werd, was het 2-1. De wedstrijd werd in stijl afgesloten. Eerst gooide McGowan 15 en Lewis er 180 overheen, daarna gooide Lewis 60 en gooide McGowan er 180 overheen. Maar uiteindelijk eindigde deze wedstrijd net als de eerste. Met de eerste finish boven de honderd in de wedstrijd. Lewis gooide 108 uit, haalde de 3-1 binnen en won met 3-2 in sets.

Jamie Caven en Kevin Painter 1-3

Caven en Painter maakten er in de eerste twee sets een gelijkwaardige wedstrijd van, waarbij de derde leg steeds bepalend was. Er werden grove missers gemaakt, waarbij beide heren even veel van elkaar profiteerden. Het werd eerst 1-3 voor Painter en daarna 3-1 voor Caven. In de vierde set baalde Painter nog even na, bleef onrustig en stond in set drie snel met 0-2 achter. Daarna begon Caven te missen en werd het makkelijk 1-2 door Painter. Painter kwam daarna ietwat gelukkig op 2-2, doordat Caven verzuimde te profiteren van weer een misser van hem. In de vijfde leg knalde Painter met een veertiendarter over Caven heen.

In plaats van 2-1 in sets werd het 1-2 en die klap kwam Caven niet meer te boven in set vier. Nadat Painter elf pogingen nodig had om uit te gooien, kon Caven balen van zijn eigen niveau bij een 1-0 achterstand.  Painter gaf ook in legs twee en drie kansen weg, Caven miste beide keren en Painter bewaarde het lekkerste voor het laatst. Hij wist de vierde set met 0-3 te winnen na een uitgooi van 124 en bepaalde zo de eindstand op 1-3 in sets. De meest waarschijnlijke volgende tegenstander, Phil Taylor, zal hier in ieder geval niet wakker van gaan liggen.