Van onze speciale correspondent (Drekes), live gevolgd via de televisie en radio!

Michael van Gerwen – Cristo Reyes 4-2

Ik dacht dat dat Van Gerwen vandaag zijn eerste tegenstand zou gaan krijgen, maar in de eerste set ramt de scoringsmachine met 3-0 recht over de kansloze Reyes heen.

In de vierde leg komt Reyes in de wedstrijd door een 10-darter te gooien: 0-1! Van Gerwen mist in de tweede leg van set twee zelfs drie pijlen op dubbel twintig. Reyes komt er op en er over door 73 uit te gooien voor 0-2. Na een 14-darter van dezelfde Reyes wint hij de tweede set met 0-3 en staat het 3-3 in legs en 1-1 in sets.

In de derde set gaat Van Gerwen in de overdrive en laat Reyes de eerste twee legs kansloos. Hij deed daar precies vierentwintig pijltjes over. Reyes liet zich echter niet uit het veld slaan en vijfentwintig pijltjes later was het weer 2-2! Helaas voor hem hield Van Gerwen in de laatste leg een beurt over om de klasserijke set met 3-2 te winnen! Hij staat nu met 2-1 voor, maar dit was de enorme tegenstand die ik voorafgaand aan dit duel verwachtte!

De eerste leg van set vier verliep wat rommelig. Reyes strafte een fout van Van Gerwen af, die 40 niet uit wist te gooien. In zestien pijlen stond het 0-1. Van Gerwen had daarna een beurt over en gooide 19 uit. Omdat hij Reyes ook in leg drie en vier net een beurtje voorbleef, werd het 3-1 voor Van Gerwen.

En hij ging gelijk verder met scoren! Een 12-darter met een uitgooi van 164 zorgde voor 1-0. In leg twee ging het dubbelen bij Van Gerwen even mis. Reyes profiteerde gretig van het doodgooien van Van Gerwen op vier en maakte met negen punten gelijk. Nadat Van Gerwen een beurt overhield voor 2-1, gooide Van Gerwen een 57 tussendoor en strafte Reyes het foutje meteen af voor 2-2 in legs. Reyes won de vijfde set doordat Van Gerwen het in de vijfde leg scorend even helemaal kwijtraakte. Toen was het nog maar 3-2!

Reyes ging door en in 15 pijltjes ging de eerste leg van set zes naar hem. Van Gerwen maakte met overmacht weer gelijk. Reyes deed in de derde leg hetzelfde voor 1-2 en in leg vier misten beide mannen een beurt om het uit te maken. Van Gerwen was degene die ervan profiteerde: 2-2! Ook in de laatste leg kwam het weer op een beslissende misser aan. Van Gerwen zette druk op Reyes en die bezweek eronder door 18 over te laten. De beurt erna wist Van Gerwen met zijn derde pijl dubbel acht te gooien om een zeer moeilijke wedstrijd met 4-2 te winnen.

Scorend lagen de heren niet ver uit elkaar: Reyes scoorde zelfs nog driekwart punt beter: 106,07 tegen 105,24. Zelfs finishend was Reyes veel beter: 57,89% tegen 36,84%, De belangrijkste pijlen werden echter door Reyes gemist, Het zegt erg veel over de supervorm van Van Gerwen, dat hij deze wedstrijd tegen alle statistieken in met 4-2 winnend afsloot. Als Van Gerwen zo doorgaat, zien we hem ongetwijfeld tot en met 02-01-2017 meedoen!

Phil Taylor – Kevin Painter 4-0

Painter moet haast gek worden van Phil Taylor vanwege de dertig achtereenvolgende nederlagen tegen hem. In de eerste leg kreeg Painter de eerste klap, want Taylor gooide 167 uit. Nadat Taylor hem een beurt voor was gebleven voor 2-0, wist Painter 2-1 te maken door een 101-uitgooi. Het spel van Taylor verraadde geen grootste vorm na de eerste leg, maar het werd toch 3-1. Na de moeizame leg krijgt Painter zelfs nog darts om 40 uit te gooien voor 2-2, maar gooit die op een belangrijk moment niet en Taylor komt op voorsprong.

Taylor begint in set twee ook matige tussenbeurten te gooien. Painter profiteert te weinig van een 21-score en ziet Taylor 86 uitgooien voor 1-0. Het wordt 1-1 door een schitterende 121-uitgooi van Painter en 2-1 door een 15-darter van Taylor. De vierde leg was weer illustratief voor het scoreverloop in deze wedstrijd. Painter gooit in zes pijlen 60 niet uit en Taylor komt zelfs via het gekkenhuis op 3-1, waardoor het 2-0 in sets staat.

Taylor is in de eerste leg van set drie ver achter Painter, maar die kan zijn voorsprong niet uitbreiden. Op een zeer belangrijk moment worden er weer darts op een dubbel gemist en Taylor gooit 74 uit. Het dieptepunt voor Painter volgt in leg drie. Drie setdarts worden gemist en het staat 2-1. En om het af te maken had Painter ook nog gemist om 2-2 te maken. Taylor gooit slechts een gemiddelde van 92,5, heeft slechts 8 van de 26 dubbels gemaakt, maar staat gewoon met 3-0 voor. Painter heeft 4 van de 16 dubbels geraakt, maar dat waren wel belangrijke missers.

In de vierde set won Taylor de eerste leg ouderwets makkelijk in 13 pijlen, waarna Painter nog één keer de bull mist. Om in de derde leg geruisloos van het podium te verdwijnen na zijn 31e nederlaag tegen Taylor. Het werd 4-0 voor Taylor, maar het had absoluut niet gehoeven. Zowel scorend als dubbelend zal het niveau van Taylor ver omhoog moeten, wil hij kans maken op de wereldtitel.

Raymond van Barneveld – Alan Norris 4-0

Beide mannen begonnen moeizaam met twee beurten van zestig. Van Barneveld zet Norris daarna op een kleine achterstand met 180 tegen 140. Van Barneveld mist drie pijlen op 96 en houdt 40 over. Norris mag aanleggen voor 146, krijgt een dart voor dubbel zestien, maar mist hem. Voor Van Barneveld was het daarna een koud kunstje om 40 in een keer uit te gooien. In de tweede leg gooit Norris een beurtje 27 en Van Barneveld is weg voor 2-0. Ook in de derde leg is Norris absoluut nergens tegen de Nederlandse scoringsmachine, zodat de eerste set in 3-0 eindigt.

Ook de eerste leg in set twee ondervindt Van Barneveld de nodige moeite. Norris staat op 68 als Van Barneveld dubbel zestien overlaat. Maar Norris mist twee darts op een dubbel en het staat weer 1-0. De tweede leg gaat ook moeizaam, omdat Norris bijna voor een 170 stunt zorgt. Hij mist de dubbele bull net en Van Barneveld gooit 24 wel uit. In de derde leg mist Van Barneveld ook de nodige dubbels, maar heeft hij het geluk dat Norris dusdanig gefrustreerd is, dat hij zijn pijlen wild in het bord gooit en te weinig punten van zijn achterstand afgooit. Die twee gemiste beurten op een dubbel hadden dus geen invloed en de tweede set was binnen.

In de derde set wordt Norris twee keer absoluut kansloos gelaten door een strakke 96-uitgooi en en een 13-darter. Tussen die twee legs door krijgt Norris nog wel een kansje om op het scorebord te komen, maar gooit hij weer twee keer net mis. In totaal is het nu 9-0 in legs en 3-0 in sets.

Van Barneveld opent set vier met een 11-darter en daarna zakt de concentratie even naar een bedenkelijk niveau. Norris houdt 64 over en Van Barneveld is een beurt te laat: 1-1! Norris komt zelfs brutaalweg met 1-2 voor en daarna vindt Van Barneveld zijn concentratie weer terug en zijn de laaste twee legs binnen 23 pijlen weer rap voorbij om het (set)sprookje van Norris definitief uit te blazen. 4-0! Niemand kan Van Barneveld in deze vorm stoppen.

Dave Chisnall – Chris Dobey 4-2

Chisnall heeft een beurt over om Dobey meteen te breken en maakt er 2-0 van door een strakke 86-uitgooi in twee pijlen. Nadat Dobey Chisnall kansloos verslaat, mist hij een cruciale beurt op een dubbel in leg vier om de set met 3-1 te verliezen.

Dobey beleeft een enorme doorbraak in de tweede set. Eerst houdt hij Chisnall er scorend helemaal onder. In de tweede leg houdt Dobey een beurt over. Hij voert daarin een kunststukje uit met een ongebruikelijke dubbele dubbel van zeven en negen, waardoor hij met 0-2 voor komt. En in de derde leg, waarin beiden een 60-puntenpijl op de grond zien vallen, staat Chisnall op 40 te wachten. Dobey is hem echter voor door 82 uit te gooien voor 0-3! 1-1 in sets!

De derde set was de rommeligste. Nadat in leg één Chisnall Dobey scorend deklasseert, heeft hij vijf pijlen voor een dubbel nodig voor 1-0. Dobey doet op zijn beurt hetzelfde met Chisnall en heeft wat ruimte nodig voor 25! Het dieptepunt komt in de derde leg. Chisnall gooit net geen 125 en leidt zichzelf naar het gekkenhuis. Dobey staat ver achter, komt nog terug en mist vier legdarts, waarna Chisnall bij zijn negende pijl heelhuids uit het gekkenhuis komt voor 2-1. Dobey heeft in de vierde leg weer een beurt over: 2-2! In de vijfde leg begint Dobey echter te zweten en dat betekende de beslissing van de set. Chisnall was ver weg, maar begon te drukken toen Dobey de bull miste. Dobey had nog een kans op dubbel zestien, maar de pijl schoot vanuit zijn vochtige handen recht in de zeven. Chisnall grijpt zijn kans, gooit uit en sneakt de set gluiperig voor de neus van Dobey weg, waardoor het nu 2-1 is.

Dobey scoort minder en dat is te merken. Chisnall maakt makkelijk 1-0. In leg twee lopen de scores weer op en maakt Dobey gelijk door een 112-uitgooi. In de derde leg laat Chisnall Dobey kansloos door 194 naar 32 terug te brengen. Nadat Chisnall twee pijlen tegen het ijzer heeft doen belanden, ging de derde er na een stapje opzij goed in de andere hoek: 2-1! Dobey maakt 2-2 gelijk en Chisnall is even van zijn stuk gebracht. Hij vindt de triples niet meer en kan alleen maar afwachten of Dobey mist. 64 gaat er echter in drie pijlen in en Dobey staat weer gelijk!

In de eerste leg van set vijf doet Chisnall hetzelfde als in sets één en drie. Dobey wordt meteen gebroken. Beiden beginnen matig, maar Chisnall eindigt als een speer door achtereenvolgens een 180 score en een 110 uitgooi te produceren. Dobey is murw. Hij begint nog met 180, maar Chisnall blijft in de buurt om hem daarna meedogenloos in te halen met een uitgooi van 56 voor 2-0 in legs. Dobey maakt er 2-1 van doordat Chisnall dubbel achttien mist op een 156-uitgooi. Chisnall merkt in de vierde leg dat de twintig even niet zo lekker loopt en gaat naar de negentien, waar hij prompt tot 171 komt, Dobey is weg en kan zelfs geen echte druk meer zetten. Chisnall raakt pas met pijl zes dubbel twintig, maar hij heeft de vijfde set binnen!

In de zesde set is het met de weerstand van Dobey gedaan. Chisnall houdt tweemaal een beurt over en besluit de partij met een 12-darter om een uiterst sterke set met 3-0 binnen te halen. Chisnall wint met 4-2, maar het zal de volgende ronde wel beter moeten!

Robert Thornton – Daryl Gurney 3-4

Na de vorige zenuwenpartij waar Webster de eerste stunt van het toernooi wist te verzorgen, leek Gurney in een snelle partij snel onderweg naar de volgende. In de eerste twee sets wordt Thornton volkomen kansloos gelaten. Gurney scoort beter en grossiert in twee darts finishes tussen de 60 en de 100. Thornton is terecht gefrustreerd, want hij wordt zo kansloos gelaten dat hij in de eerste twee sets zelfs geen kans op een dubbel krijgt.

In de eerste leg van set drie is het dan eindelijk zo ver, maar Gurney maakt er 0-1 van, omdat de eerste vijf legdarts door Thornton worden gemist. Maar de twee leg is het dan zo ver. Gurney zakt scorend weg en Thornton komt na zijn zevende pijl op een dubbel op het scorebord: 1-1. Na een 12-darter van Thornton, blijven de hoge scores heen en weer vliegen. Na een 14-darter van Gurney, beslist Thornton de derde set met een 13-darter voor 1-2 in sets,

In het begin van set vier lijkt Gurney zich weer te hervinden. Hij gooit weer een 72-finish met twee pijlen. De gelijkmaker volgt echter snel, omdat de dubbels even worden gemist. Thornton heeft aan vijf pijlen genoeg om 1-1 te maken, Thornton laat Gurney in legs drie en vier volkomen kansloos om er 2-2 in sets van te maken.

Ineens lijkt Gurney steeds meer het hoofd te laten hangen. Het wordt makkelijk 2-0 in legs voor Thornton, maar Gurney hervindt zich en breekt even makkelijk terug naar 2-2. Thornton zet Gurney op een enorme achterstand, maar die weet nog terug te komen met een 171 op een belangrijk moment. Beiden missen een setdart om uit te gooien en Thornton is de gelukkigste. 3-2 in sets voor!

Dat moet Gurney even verwerken. Zijn hoofd lijkt definitief op half elf te hangen en hij gooit dubbel zeven aan de binnenkant, waarna Thornton hem passeert om 1-0 te maken. In de tweede leg staat Thornton na 12 pijlen mooi op 46, maar raakt de tien in plaats van de zes. Het bleek een opmaat te zijn voor twee beurten met missers, waardoor Gurney onverwacht weer op 1-1 kwam. En daarna vond Gurney zijn ritme weer op magistrale wijze terug. Thornton krijgt een 161-uitgooi om zijn oren geknald voor 1-2 en ook wordt Thornton in leg vier kansloos gelaten. Wel heeft Gurney daarvoor het gekkenhuis dat dubbel één heet nodig gehad.

In de laatste set werd Thornton weer gefrustreerd, omdat Gurney zijn elan van de eerste twee sets weer terug kreeg. In de eerste leg miste Thornton nog twee pijlen op een uitgooi, om daarna weer twee keer volmaakt kansloos te zijn. Gurney raakte zijn twee pijlen finishes weer en won met 0-3 in legs en 3-4 in sets om er toch een stunt van te maken!

Mensur Suljovic – Mark Webster 3-4

n de eerste leg leek het een langzame partij te worden. Zowel Suljovic als Webster scoren weinig, maar uiteindelijk wint Suljovic toch de eerste leg. In de tweede leg scoort Webster wel goed, maar hij mist een paar pijlen op een dubbel. Suljovic weet niet te profiteren op 120 en Webster haalt de leg toch binnen op 25: 1-1. Scorend blijft het goed, maar op de dubbels lijkt het een zenuwenpartij te gaan worden. Dit keer was Suljovic te ver weg om echt in de problemen te komen en het werd 2-1 na weer een beurt gemist te hebben. In de vierde leg staat Suljovic helemaal niet onder druk en hij hengelt de eerste set dan ook simpel met 3-1 binnen.

In de tweede set begint Webster te scoren en komt op voorsprong met een 15-darter. Daarna maakt Suljovic nog overtuigender gelijk met een 11-darter. De derde leg wordt echter een prut-leg voor beiden. Niet scorend, maar dubbelend. Beide heren hebben zestien pijlen (ruim vijf beurten!) voor een dubbel gemist en Webster heeft zich naar het gekkenhuis gedreven. Met de zeventiende pijl slaagt hij er ineens wel in om met die dubbel één de leg uit te gooien voor een 1-2 voorsprong in de set. In de vierde leg gaat Webster scorend en dubbelend goed, want het wordt 1-3 doordat hij 65 met een dubbele bull wist af te sluiten. Het staat weer gelijk!

In de eerste leg van de derde set scoort Webster een 130 waar hij 170 uit moet maken en Suljovic wil vandaag traditionele dubbels gooien. De dubbel zestien lukt niet en Webster komt terug voor 0-1. Na een 13-darter wordt het 0-2 en in leg drie gaat het onderlinge dubbel missen gewoon weer verder. Beide heren schijnen ook deze aan elkaar te willen laten, want ze missen allebei weer een pijl of zes voor een dubbel. Suljovic maakt echter een fout bij zijn laatste pijl van de leg. Hij wil zich doodgooien om tien over te houden, maar loopt te vroeg in. Suljovic blijft op vijf staan, waarna Webster maakt zijn negende leg-dart wel maakt op dubbel vier voor een 0-3 winst van set drie.

De “dubbelzenuwen” blijven toeslaan in de eerste leg van set vier. Webster weet op zijn negende pijl voor een dubbel de leg binnen te harken. Het wordt zelfs 0-2 door weer een goede leg tussendoor: Webster gooit in 11-darts uit en dat is ook de reden waarom hij op voorsprong staat: Suljovic heeft minder missers op een dubbel, maar hij heeft ook minder kansen gehad! Suljovic wint leg drie door op een belangrijk moment 177 te gooien. Doordat Webster bezwijkt onder de druk van de 177 en zes legdarts mist, krijgt Suljovic de gelegenheid om uit te gooien. Dat doet hij ook: Na achttien dubbelmissers achter elkaar gaat de negentiende er schitterend in! Suljovic maakt ook 2-2, maar wordt in de vijfde leg scorend weer de les gelezen door de volgende 11-darter van Webster, die nu met 1-3 in sets voorstaat.

De vijfde set begint bijna net zoals de vierde: de trend van het dubbel missen gaat gewoon door! Weer heeft Suljovic drie beurten nodig om de 1-0 te maken! Leg twee mist Webster weer twee beurten nodig op een dubbel, maar heeft mazzel dat Suljovic zich misrekent en op 162 uitkomt, waardoor ie te ver weg is om te drukken: 1-1! Nadat er voor beiden weer een snelle leg was met een uitgooi die snel viel stond het 2-2 en in de vijfde leg gaat het momentum naar Suljovic met een 13-darter: 2-3 in sets.

Suljovic krijgt in set zes de overhand. Nadat hij de eerste leg wist te winnen doordat Webster net iets te ver weg was, miste Suljovic echter weer teveel dubbels en liet Webster gelijk maken. Webster wil zich echter niet de kaas van het brood laten eten en scoort gewoon mee. Hij wil het uitgooien van leg drie echter te mooi doen. Na de dubbele negentien gaat de dubbele twintig er niet in en Suljovic gooit die dubbel twintig nu wel: 2-1! In leg vier gaat het precies andersom en mislukt een dubbele dubbel van Suljovic voor 2-2. In de vijfde leg houdt Suljovic slechts 46 over na 9 pijlen en is Webster ver weg. De drie beurten op een dubbel die Suljovic nog nodig had om gelijk te maken waren deze keer toereikend: 3-3!

Maar Suljovic blijft cruciale missers maken. Hij mist weer drie kansen op een dubbel en de hem scorend gevolgde Webster komt er over heen met dubbel 12 voor 0-1. Daarna is Webster weer scorend zo de baas over Suljovic, dat zijn missers net geen consequenties hebben en in leg drie begint Suljovic scorend slecht. Hij vecht zich terug en kan 56 uitgooien. Helaas voor Suljovic komen er weer twee missers en gooit Webster zijn laatste 58 punten meteen uit, De laatste set wordt dus met 0-3 door Webster gewonnen en de eindstand is 3-4!