Van onze speciale verslaggever Drekes.  Een spellenliefhebber bij Zweeler die graag een stukje schrijft. Als er meer mensen zijn die graag stukjes over sport schrijven en een podium willen, stuur ons dan gewoon een email op info@zweeler.com.

Portugal-IJsland 1-1

De Portugezen hebben Cristiano Ronaldo en IJsland heeft een team. En zoals het volgens mij hoort, werd het team de morele winnaar vanavond. Het eerste kansje was echter voor Nani, de gevaarlijkste man bij de Portugezen. Daarna reageerden de IJslanders via Sigurdsson en de eerste echt goeie redding moest dus van Rui Patricio komen. Nadat Portugal wat mogelijkheden kreeg en Halldorsson en zijn verdediging die pareerden, was het na ruim een half uur toch 1-0 voor Portugal. Andre Gomes wist de vrijstaande Nani te bereiken en die schoot binnen voor de ruststand.

Na rust begon het allemaal wat rommelig bij de Portugezen en tot ieders verrassing wist IJsland daarvan te profiteren. Gudmundsson zag zijn voorzet bij de volledig vrijstaande Bjarnasson komen en die had geen enkele moeite om 1-1 te maken. Daarna slaagde IJsland er voortreffelijk in om het punt vast te houden, alhoewel Nani en Ronaldo nog enkele keren Halldorsson op hun weg vonden, die niet altijd even klemvast was, maar zijn doel verder schoon wist te houden. Aan de andere kant had Finnbogasson nog een goeie kans, maar Rui Patricio stond precies daar waar de verdedigers het gaatje lieten en kon redding brengen. Cristiano Ronaldo schoot nog een vrije trap in de muur en dat was het dan voor een 1-1 eindstand. Na de wedstrijd liet Cristiano Ronaldo zich wederom van zijn allerslechtste kant zien. Hij weigerde de handdrukken van de IJslanders en het ruilen van het shirt zat er ook niet in. Hij noemde de IJslanders bekrompen, maar zijn houding was nog honderd maal bekrompener, zoals altijd als het even niet lukt. Jammer voor hem, want dat heeft hij toch helemaal niet nodig….

Oostenrijk-Hongarije 0-2

De wedstrijd begon flitsend. Na 29 seconden kreeg de oudste speler op het EK, de Hongaarse doelman Kiraly de schrik van zijn leven. De Oostenrijker Alaba lanceerde een schot en zag de bal net buiten het bereik van Kiraly op de paal belanden. Helaas viel de wedstrijd daarna geheel stil en behalve een redding van dezelfde Kiraly op een schot van Junuzovic deden er zich in de eerste helft geen echte kansen meer voor.

Na de rust bereikt te hebben met 0-0 gingen de Hongaren door met beter voetbal dan de Oostenrijkers. Dat leidde uiteindelijk tot de 0-1 door de Hongaar die dat het best kon gebruiken. Adam Szallai heeft namelijk anderhalf jaar niet meer gescoord in welke competitiewedstrijd dan ook, maar met de mooie 0-1 kwam daar dus eindelijk verandering in. Nadat Szallai dat feit een minuut lang gevierd had in de hekken met de supporters, dachten de Oostenrijkers in het verdere verloop van de wedstrijd op 1-1 te komen. Hinteregger kreeg drie keer de bal voor zijn voeten in de Hongaarse defensie en de derde keer was het wel raak. Helaas voor hem en heel Oostenrijk verkreeg hij de bal op onrechtmatige wijze. Dragovic voerde een veel te late tackle uit en was dubbel dom, want het was zijn tweede geel. Geen 1-1 en met tien man verder. Hongarije wist daarna nog een leuke counter uit te voeren. Priskin kreeg de bal naar Stieber en die stiftte de bal stijlvol achter de Oostenrijkse doelman om de eindstand verdiend te bepalen op 0-2!

België-Italië 0-2

Ik schrijf ook wel eens columns. En in mijn vorige vreesde ik voor een kort EK voor de Belgen. Als de jongens van de mannen moeten worden onderscheiden, geven ze namelijk nooit thuis. En aangezien ik dat zelf eigenlijk niet voor deze wedstrijd verwachtte maar voor de volgende drie, vrees ik dat het nog erger wordt voor de Belgen als het zo doorgaat. De Belgen waren kansloos in de eerste helft en de Italianen waren zeer gevaarlijk in de omschakeling. De eerste echt enorme kans voor de Italianen was meteen raak. Een schitterende lange bal van Bonucci kwam precies terecht bij uitblinker Giaccherini en die passeerde Courtois knap voor 0-1. Pelle miste vlak daarna een open kopkans, zodat de ruststand 0-1 bleef.

De Belgen probeerden in de tweede helft wat nadrukkelijker in beeld te komen, maar te weinig spelers haalden hun normale niveau. Het leverde een aantal leuke mogelijkheden op, die echter onvoldoende op waarde werden geschat. Lukaku schoot de grootste naast, omdat hij twijfelde over een lob of een schot, Origi had een grote kans gemist en Fellaini was te verrast toen de bal langs hem heen stuiterde. Italië was tijdens counters gevaarlijker en nadat Courtois zich een aantal keren goed had onderscheiden om de Belgen in de wedstrijd te houden, liepen ze toch nog tegen een tweede treffer aan. De tweede doeltreffende counter van de Italianen kwam bij Immobile terecht. Die kreeg de bal naar Candreva, die te lang de bal leek te controleren. Maar het mondde uit in een perfecte pass die schitterend volley werd genomen door Pelle. Courtois  en de verdediger op de lijn waren gezien en de eindstand werd bepaald op 0-2!

Zweden-Ierland 1-1

Ook deze wedstrijd blonk uit in slechte eindpasses en weinig kansen. De Ier Hendrick was de gevaarlijkste met een goed schot op de lat, maar verder gebeurde er niet veel in de eerste helft voor beide doelen en dus was het bij rust 0-0.

In de tweede helft was het allemaal een stuk levendiger. Hendrick dwong Isaksson weer tot een reactie en even later was het toch raak. Coleman kreeg de bal, kapte Forsberg uit en Hoolihan liep slim een stukje naar achteren. Het bracht hem niet alleen in een vrije positie, maar Hoolihan profiteerde ook optimaal van de Zweedse verdedigende wanorde door zijn bekeken bal voor 1-0 in de uiterste hoek achter de kansloze Isaksson te plaatsen. Het was eindelijk het sein voor de Zweden om een beetje door te drukken en prompt deden zich er zich enkele mogelijkheden voor. Keeper Randolph moest zich ook een of twee keer tonen, maar de derde Zweedse kans was toch raak. Ibrahimovic zette voor en verdediger Clark voelde meer druk van Larsson dan er eigenlijk was. Clark leek wel een spits toen hij de bal achter zijn eigen doelman kopte, maar het werd een ongelukkige 1-1. Daarna viel het opmerkelijk genoeg weer stil, want veel gevaar was er niet meer en de wedstrijd eindigde op een terecht 1-1 gelijkspel.

Spanje-Tsjechië 1-0

Spanje heeft in deze wedstrijd verschrikkelijk veel de bal gehad en Tsjechië hield vooral veel aanvallen tegen. Daar slaagden zij heel goed in, omdat bij Spanje meestal de laatste pass niet goed was en omdat doelman Cech een aantal goede reddingen had. Na een aantal van die kansen met Morata als gevaarlijkste man, kwam Tsjechië er op slag van rust een keer zeer gevaarlijk uit, maar ook zij scoorden niet. De ruststand bleef dus 0-0.

In de tweede helft ging Spanje vrolijk door met de bal in het doel proberen te lopen, hetgeen bijzonder matig lukte. Verdediger Hubnik lukte dat net na rust bijna wel. De Tsjechen kwamen er nu wat vaker door en begonnen aan de andere kant gevaarlijker te worden. Bij de eerste kans kreeg Hubnik de mogelijkheid om een doelpunt aan de goede kant te maken, maar was zijn schoenmaat net iets te klein om kracht achter het schot te zetten. Even later haalde Fabregas een bal van de lijn af en invaller Thiago van Spanje verzuimde voor open doel in te schieten. Alles leek voor Spanje net even wat te lang te duren, totdat Pique een voorzet van Iniesta in de 87e minuut in de goal kopte voor de 1-0. De Spaanse keeper De Gea moest in de absolute slotseconden nog goed handelend optreden op een Tsjechisch schot, maar het bleef bij die ene goal van verdediger Pique.

Duitsland-Oekraïne 2-0

Eindelijk werd mijn lange wachten beloond. Duitsland mocht voor het eerst spelen, maar de eerste redding was van Neuer op een kopbal van Konoplyanka. Kroos nam na een kwartier een vrije trap en verdediger Mustafi kopte de bal binnen voor 1-0. In de rest van de eerste helft had Duitsland het zeer moeilijk om door de Oekraïnse muur te komen. Na een ruim half uur sloeg de wedstrijd om, omdat Duitsland de controle over de wedstrijd plots verloor. Neuer moest nog twee keer een goede redding verrichten en Boateng moest met een evenwichtsoefening de bal van de lijn halen. Na een kwartier continue druk van de Oekraïners op een zeer wankele Duitse verdediging werd de rust bereikt met een 1-0 stand.

In de tweede helft hervonden de Duitsers weer de volledige controle over de wedstrijd. Kansen creëren bleef moeilijk en er kwamen alleen schoten buiten de zestien meter, waarmee Pyatov wel raad wist. Het leek dan ook op 1-0 te eindigen, totdat Pyatov de bal uittrapte. Die kwam aan de andere kant op het hoofd van Mustafi terecht, die zijn keeper Neuer niet uit zag lopen. Na een niet geheel zuiver blok en een tussenkomst van Boateng liep het met een sisser af. Daarna probeerde Oekraïne nog wat te drukken, maar werden ze weg gecounterd door de Duitsers. Mustafi onderschepte en heel snel ging de bal naar Özil. Die gaf een perfecte pass naar invaller Schweinsteiger, die de eindstand op 2-0 bepaalde.

Polen-Noord Ierland 1-0

De Polen hebben op het EK na 6 pogingen nog geen enkele wedstrijd gewonnen en Noord-Ierland verloor al 12 wedstrijden achter elkaar niet. De Polen startten furieus, maar die storm ging al snel liggen. De Noord-Ieren speculeerden nadrukkelijk op de 0-0 en concentreerden zich op het weggeven van zo weinig mogelijk kansen. Daar slaagden zij geweldig in, want Polen kreeg er slechts twee in de eerste helft. Keeper McGovern hield er een tegen en Milik had een keer teveel tijd nodig om de bal voor zijn linker te krijgen. We hebben overigens een negatief record in deze helft, want Noord-Ierland kwam welgeteld NUL keer in het strafschopgebied der Polen. Maar goed, ruststand 0-0.

Daar kwam al snel in de tweede helft een eind aan. Milik stond deze keer wel op links, kreeg de bal en schoot hem tussen twee aanstormende verdedigers en langs de keeper heen het doel in voor 1-0. Maar ook nu Noord-Ierland moest komen, wisten de Polen niet veel kansen te krijgen voor 2-0. Aan de andere kant moest de Poolse keeper even optreden, want invaller Washington dwong hem tot goed uitkomen. Omdat het de Polen bij die weinige kansen maar niet lukte het vizier scherp te krijgen, bleef het 1-0 en Polen hield die stand vast. De Noord-Ieren deden aanvallend niet veel, maar het weinige wat ze deden zorgde al voor paniek bij de Polen. Maar goed, er is in de zevende wedstrijd van Polen op het EK eindelijk gewonnen en misschien maakt dat hen wat rustiger, want dat zal nodig zijn.

Kroatië-Turkije 1-0

In de eerste helft van deze wedstrijd gebeurde er ontzettend weinig. De grootste kans was voor de Turken, maar de spits had een te moeilijke kopbal die in de handen van de Kroatische doelman terechtkwam. En vier minuten voor rust was het dan toch raak. De bal werd raar door de Turkse defensie weggewerkt en vanuit het niets wist Modric zijn voet goed onder de bal te zetten. De Turkse doelman stond daarna ook niet garant voor een verhoging van het slechte keepersniveau tot nu toe en zag de bal na een stuit zomaar langs zich heen in het doel vliegen voor 0-1.

In de tweede helft werden de Turken weggespeeld, maar stonden lat, keeper en een onscherp vizier meer Kroatische doelpunten in de weg. De Turken waren aanvallend compleet onmachtig en de Kroatische keeper kreeg alleen wat trainingsballetjes te verwerken. De Kroaten zakten echter steeds verder terug en leken het zichzelf moeilijk te maken, maar het was en bleef 0-1.

Engeland-Rusland 1-1

Engeland heeft de openingswedstrijd op een groot toernooi al acht keer op rij niet gewonnen. Ze voetbalden in de eerste helft wel op een hoog niveau, maar veel echt gevaar leverde het allemaal niet op. Het ging allemaal leuk en aardig tot de zestien meter, maar de zuivere eindpass ontbrak. Bij de voorzetten die er waren, speculeerde de gever ervan teveel op het feit dat er toevallig iemand tegenaan zou lopen. Bij schoten kwamen de ballen bijna recht op keeper Akinfeev af en hoekschoppen werden door spits Kane genomen, terwijl hij normaal gesproken betaald wordt om ze in het doel te krijgen. De Russen kregen niets voor elkaar en zeer terecht bleef het dan ook 0-0 bij rust.

In de tweede helft veranderden beide ploegen hun spel. Rusland ging fel van start en kreeg twee kansen. Doelman Hart moest bij een van die kansen de beste redding van de wedstrijd verrichten tot dan toe. Even later werd hij bijna door zijn eigen verdediger Dier gepasseerd. Daarna nam Engeland het heft weer in handen en na een kans van Rooney moest Akinfeev zijn eerste echt moeilijke redding verrichten, omdat de bal vlak voor hem nog opstuitte. Even daarna was het dan toch raak. Dier nam een vrije trap en liet de bal in de hoek van Akinfeev ploffen, die er niet goed uit zag. Het leek op 1-0 uit te draaien, maar helaas zakte Engeland op het eind veel te ver terug. En u raadt het al, de Russen scoorden! Berezutskiy kopte de bal met een verre boogbal onberispelijk buiten het bereik van Hart en zijn verdediging binnen voor 1-1. Volgens mij raakte Glushakov de bal pas achter de lijn, maar wat doet het er toe? Eindstand 1-1 en de Engelsen winnen dus ook voor de negende keer hun openingswedstrijd op een groot toernooi niet.

Wales-Slowakije 2-1

In de tweede minuut was de eerste kans voor Hamsik voor Slowakije. Hij passeerde twee man, maar schoot te ver in de hoek waar doelman Ward niet was, mar verdediger Davies wel. Daarna viel de wedstrijd de andere kant uit. Bale mocht een vrije trap nemen en de Slowaakse keeper nam drie stapjes de foute kant uit, waardoor hij op het verkeerde been stond. Even goed een schitterende goal voor 1-0. Veel kansen waren er verder niet meer in de eerste helft, maar de scheidsrechter had er nog twee uit kunnen sturen, waardoor er verder met tien tegen tien zou moeten worden gespeeld. Taylor stond op de voet van Hamsik en Skrtel deelde op een wel heel domme plaats een elleboog uit. Geen kaart en geen penalty tegen voor Skrtel, dus bleef het 1-0.

In de tweede helft bepaalden de invallers de score. Bij Slowakije moest niet alles alleen van Hamsik komen, ook Weiss en Mak gingen wat meer voetballen. Het leek alsof Wales moe begon te worden, maar Mak speelde ineens twee man uit en stak de bal naar de ingevallen Duda. Die maakte er met een bekeken bal 1-1 van, terwijl hij nog geen twee minuten in het veld stond. Maar de Slowaakse storm ging net zo snel liggen als hij tot stand kwam. Het was uiteindelijk Wales dat de meest gelukkige was. Na een goede actie van Ramsey rolde de bal voor de voeten van een andere invaller, Robson-Kanu. Hij raakte de bal met zijn scheenbeen en de bal schoot tussen de benen van een verdediger door langs de vast staande keeper de goal in voor 2-1. De laatste goede kans was ook voor een invaller. Nemec kopte schitterend tegen de paal aan, waardoor het bij 2-1 voor Wales bleef.

Albanië-Zwitserland 0-1

Albanië incasseerde na vijf minuten een doelpunt van Schär na een blunder van hun keeper Berisha. Albanië bleef echter in de wedstrijd doordat de Zwitsers enkele kansen misten. Ook kreeg Albanië nog een enorme kans vlak voor rust. In plaats van de 1-1 kwam Albanië met tien man te staan. Cana, de meest ervaren Albanees op het veld, was even de stomste van allemaal bij zijn eerste gele kaart. Hij maakte een overtreding in de middencirkel op de helft van de tegenstander en even later een “professionele” handsbal om een kans te verijdelen. Rood en 0-1 bij de rust.

Na rust kregen de Zwitsers echter naar verhouding weinig kansen vanwege een zeer lage effectiviteit. Bij de kansen die zich wel voordeden, stond Berisha doorlopend in de weg, Ook moest de Zwitserse doelman Sommer in de absolute slotfase nog een redding verrichten na een open kans voor Gashi, waardoor het bij een weinig overtuigende 0-1 winst voor Zwitserland bleef.

Frankrijk – Roemenië 2-1

Topfavoriet Frankrijk begon onder zware druk tegen Roemenië, dat de eerste kansen van de wedstrijd kreeg. Twee hoekschoppen na elkaar leiden echter tot gemiste kansen, waarna Frankrijk een paar goeie kansen kreeg die veelal niet aan Giroud waren besteed. Na de eerste leuke fase werd het een rommelige wedstrijd tot aan de rust, die dan ook met 0-0 werd bereikt. Roemenie ging in de tweede helft net zo fel van start als de eerste en Frankrijk had geluk dat Stanciu erg verrast was door de ruimte die hij kreeg. Daarna wist Payet door een prachtige voorzet Pogba te bereiken, die de bal in een keer tegen de Roemeense keeper aan schoot.

Even later werd het dan toch 1-0. Giroud kon een voorzet inkoppen, omdat de Roemeense keeper veel te slap inkwam. Maar het betekende nog niet de nekslag voor de Roemenen. Evra meende zich een stomme overtreding te kunnen permitteren en de Roemenen kregen een penalty. Stancu wist dar wel raad mee voor 1-1. Daarna leek de wedstrijd lang op 1-1 te eindigen. Tot dat ene moment. Payet kreeg in de 87ste minuut de bal voor zijn voet en wist hem ondanks de aanwezigheid van vele Roemeense verdedigers rondom hem de bal zo zuiver te raken, dat hij pas stopte in de uiterste linkerbovenhoek. Een wereldgoal besliste de boeiende tweede helft, Payet kreeg een publiekswissel en het bleef 2-1 voor de Fransen!