Van onze speciale verslaggever Drekes.  Een spellen en sportliefhebber bij Zweeler die graag een stukje schrijft. Als er meer mensen zijn die graag stukjes over sport schrijven en een podium willen, stuur ons dan gewoon een email op info@zweeler.com.

Oostenrijk-Portugal 0-0

Niet iedere 0-0 mondt uit in een saaie wedstrijd. Oostenrijk was het eerst gevaarlijk, maar Harnik kopte naast in de eerste minuut. Dat verschijnsel kennen de Oostenrijkers al van hun eerste wedstrijd. Voor de rest was het Portugal dat de klok sloeg. De ploeg overklaste Oostenrijk in de eerste helft maar pech, Oostenrijkse keeper, paal en een slecht vizier zorgden ervoor dat er maar liefst zes enorme kansen werden gemist. Aan de andere kant was Oostenrijk nog een keer gevaarlijk bij een vrije trap van Alaba, maar het bleef 0-0 bij rust.

En of de duivel ermee speelt weet ik niet, maar de Oostenrijker scoren bijna in de eerste minuut van de tweede helft. Voor de derde keer in dit EK komt het niet tot een doelpunt, omdat Rui Patricio een mooie redding verricht op een stevig schot van Ilsanker. Daarna was het uiteraard Portugal dat weer alle kansen kreeg. Almer werd de held met weer twee reddingen op schoten van Cristiano Ronaldo en net toen de Portugezen geen idee meer hadden hoe ze moesten scoren, diende zich de grootste buitenkans van de wedstrijd aan. Hinteregger trok Cristiano Ronaldo neer en hij besloot zelf de strafschop te nemen. Hij had beter niet zo zelfzuchtig kunnen zijn. Een strafschop die genomen wordt door het slachtoffer van de overtreding wordt namelijk meestal gemist. Zo ook deze keer, want hij schoot buiten het bereik van Almer tegen de paal. Even later kopte Cristiano Ronaldo wel binnen, maar stond hij nog maar net buitenspel. De Oostenrijkers hielden het verder op 0-0 en wonnen een punt, want als de tegenstander zoveel goede kansen mist, vind ik het niet gestolen. Door dit gelijkspel is in deze groep werkelijk alles nog mogelijk. Gaat dat zien woensdag!

IJsland-Hongarije 1-1

Hongarije kreeg de bal en breide wat op het middenveld zonder veel dreigend te worden. De IJslanders wisten beter wat ze met hun balbezit aan moesten en de eerste kansen waren voor hen. Budvarsson kopte over en Gudmundsson schoot tegen Kiraly omhoog. Zes minuten voor rust was de derde kans raak. Kiraly liet de bal los, die sprong door naar de IJslander Gunnarsson en verdediger Kadar maakte de overtreding. Penalty en Kiraly ging de andere kant uit dan waar het schot van Gylfi Sigurdsson naar toe ging. Ruststand: 1-0.

Na de rust beperkte IJsland zich tot verdedigen en de Hongaren wisten niet al te veel gevaar te stichten. Ze losten wel wat schoten, maar de IJslanders stonden goed genoeg in de weg om het slordige spel van de Hongaren te neutraliseren. Maar er is nog een trend op het EK en dat is dat er vaak in de laatste minuten toch nog een belangrijke treffer komt. Vandaag dus ook. Hongarije speelde al een paar minuten met drie centrumspitsen en dat bleek er een teveel. Nikolics zette voor, Böde zette druk op Saevarsson en die druk was de arme verdediger te veel. Hij probeerde de bal tegen te houden, maar kreeg hem in plaats daarvan in het eigen doel. Na de 1-1 was de laatste kans voor IJsland. Finnbogasson werd vastgehouden, viel in de 16 meter, maar de overtreding werd buiten het strafschopgebied ingezet. Gylfi Sigursson schoot de bal in de muur die niet opsprong en bij de rebound zag Gudjohnsson tot zijn schrik dat zijn schot nog werd geraakt door een Hongaar, waardoor de bal net naast het doel ging. De hoekschop hoefde niet meer te worden genomen, omdat de tijd voorbij was en het bleef 1-1. Met dit gelijkspel is in deze groep alles nog mogelijk en is niemand nog uitgeschakeld.

België-Ierland 3-0

Een andere trend in dit EK is dat de tweede helft doorgaans beter is dan de eerste. Deze wedstrijd was daar ook een voorbeeld van, want België zorgde in de eerste helft wel voor het meeste gevaar. Het leidde tot een afgekeurde goal, wat slechte inzetten en een paar kopballetjes. Ierland bleef overeind en hield de 0-0 vast tot aan de rust.

Ierland probeerde in het begin van de tweede helft zelf voor gevaar te zorgen, maar dat werd hen al gauw fataal. De Bruyne vond de goeie bal waar hij al anderhalve wedstrijd naar aan het zoeken was en Lukaku benutte de kans met een bekeken schot voor 1-0. Na een uur was de wedstrijd voorbij. Ierland bleef vrij ongevaarlijk en bij een afgeslagen aanval schoot de bal door naar Meunier, de enige Belg die nog in België voetbalt. Hij gaf een voorzet die door de mee naar voren gekomen Witsel werd ingekopt: 2-0. Nadat Hazard Lukaku even later bediende voor 3-0 was de wedstrijd definitief klaar, want Ierland bleef machteloos en de Belgen vonden het wel goed zo. België heeft vier punten en de Ieren zijn met een punt en een wedstrijd tegen Italië te gaan zo goed als uitgeschakeld, maar je weet het maar nooit..

Spanje-Turkije 3-0

Ook deze wedstrijd was ongelooflijk saai. Maar in dit geval kwam dat door het kwaliteitsverschil tusen beide landen. Turkije kon Spanje een ruim half uur bijhouden, maar toen werd de Spaanse dreiging na 34 minuten omgezet in een doelpunt. Na een mooie assist van Nolito scoorde Morata de 1-0. Bij de volgende aanval in de 37e minuut wist Nolito himself in buitenspelpositie te scoren. De goal werd echter terecht goedgekeurd, want de bal kwam van de veel te zacht terugkoppende Turk Topal en die hief dus de buitenspelpositie op. Na deze 2-0 was de wedstrijd al voorbij. Turkije was tot dan toe kansloos en ze waren na die twee tegenslagen waren ze ook verdedigend de weg kwijt.

Na rust werd het dan ook al gauw 3-0, maar dat doelpunt had niet toegekend mogen worden. Alba stond niet helemaal gelijk bij zijn pass naar Morata en stond buitenspel. De arbitrage zag dit echter niet, zodat het doelpunt toch werd toegekend.  Daarna gebeurde er eigenlijk niets meer voor beide doelen, want Turkije kon niets meer en Spanje liet het verder lopen. Arda Turan werd nog wel door de Turkse aanhang tot zondebok verheven. Misschien was het allemaal inspiratieloos wat hij deed, maar welke Turk deed in deze wedstrijd nu wel veel goed? De supporters hadden elke Turk wel uit kunnen fluiten of ze hadden kunnen berusten in het feit dat Spanje kwalitatief veel beter is. Na de 3-0 is Spanje geplaatst voor de volgende ronde en heeft Turkije een enorm wonder en een hele grote overwinning tegen Tsjechië nodig om zich nog als nummer drie te kunnen plaatsen.

Kroatië-Tsjechië 2-2

He, he, eindelijk een wedstrijd waarin de doelpunten niet zo duur waren. Maar liefst vier in totaal, al zag het er heel lang niet naar uit dat de Tsjechen zouden scoren. De Kroaten hadden een zwaar overwicht. Nadat er al een paar keer gevaar was voor het doel van Cech, waarbij de Kroaten net het laatste genadetikje niet konden geven, moest Cech echt zijn eerste redding maken. Even later was het dan toch raak voor de Kroaten. Perisic snelde naar de goal en schoot de bal er dan eindelijk in voor 0-1 na 38 minuten. Vida miste nog een open kans, waardoor het bij rust ook 0-1 bleef.

In de tweede helft gingen de Kroaten wat verslappen. De Tsjechen beginnen wat mogelijkheden te krijgen, maar toch wisten de Kroaten er nog 0-2 van te maken. Rakitic lobde de bal binnen voor 0-2. De Kroaten begonnen weer beter te voetballen, maar misten enkele kansen op 0-3. En inderdaad ging de aloude voetbalregel weer op. Net als men het niet meer verwacht, komt de aansluitingstreffer aan de andere kant. Uit een paas van Rosicky joeg invaller Skoda de bal in de trouwen en was het weer spannend: 1-2. Brozovic miste weer twee kansen op de 1-3 en daarna gebeurde er iets wat ook niemand verwachtte. Er waren wat vuurpijlen afgestoken in het vak van de Kroatische supporters en die belandden in het veld. Het duel werd ongeveer tien minuten stilgelegd, waarna de wedstrijd weer kon worden hervat. De Kroaten waren helemaal van het padje af en werden uiteindelijk nog bestraft voor het missen van hun kansen op 0-3. Vida maakte hands en Necid ramde zijn penalty keihard recht door het midden in het dak van het doel binnen voor 2-2. De Tsjechen kregen nog een kans voor 2-3, maar dat zou te veel van het goede zijn geweest, Het bleef bij 2-2 en met dit resultaat kunnen beide ploegen nog verder in het toernooi komen.

Zweden-Italië 0-1

Gisteravond kregen we een zouteloze wedstrijd te zien tussen Duitsland en Polen. Maar helaas bleek het niveau van die wedstrijd nog niet op de bodem van het rioolniveau te liggen. Vanmiddag speelden Italië en Zweden tegen elkaar. Ook hier waren er voor de rust geen echte kansen waar te nemen, omdat beide ploegen een uitgebreide breisessie op het middenveld hielden om het op 0-0 te houden.

In de tweede helft probeerden de Italianen al wat meer, maar wilde het aanvankelijk niet vlotten. Pelle schot net over en van Zweden kwam helemaal niets. Dat bleef zo tot minuut 82, toen de anonieme, maar o zo nodige breker Parolo ineens bewees goed tegen een bal aan te kunnen koppen. Helaas voor hem kwam de bal tegen de lat, maar de Italianen bleven drukken en in de 88ste minuut was er succes. Een verre ingooi van verdediger Chellini kwam bij invaller Zaza terecht, die de bal doorspeelde naar Eder, die ongehinderd mocht doorstomen naar het midden van de goal. Daar aangekomen schoot hij de bal mooi in de hoek en betekende het de terechte 1-0. Zweden kwam op het eind toch nog even opzetten en leek recht te hebben op een strafschop. Granqvist werd wel degelijk aan het shirt getrokken en ging pas liggen, nadat hij allang was losgelaten. Misschien dat de andere Zweden er ook beter aan gedaan hadden het spel te stoppen in plaats van door te jagen op een onmogelijke kans. Geen penalty in elk geval, het bleef 1-0 en Italië is nu door naar de tweede ronde met zes punten. Ondanks dat Zweden in twee wedstrijden nog geen enkele schot binnen de palen heeft weten te lossen, zijn ze door de eigen goal van Ierland nog steeds niet kansloos voor het bereiken van de volgende ronde. Dan dienen zij in de laatste wedstrijd tegen België wel te winnen.

Duitsland-Polen 0-0

Over de eerste helft kan ik zeer kort zijn. Duitsland was te traag en Polen was te slordig, er ontstonden welgeteld NUL kansen, zodat de stand bij rust meteen ook duidelijk 0-0 werd.

De spelers schoten in de tweede helft als een speer uit de startblokken. Arek Milik schampte een open kans met zijn gezicht en de bal ging naast. In de tegenaanval was er meteen een kans voor de Duitsers, maar die bal ging recht op de keeper af. Daarna werd het spel weer als de eerste helft, totdat halverwege de tweede weer Arek Milik een open kans miste door over de bal heen te maaien. En er was ook weer een tegenaanval, waarbij Fabianski deze keer wel een hele goeie redding moest verrichten. De Duitsers hadden nog het geluk dat Grosicki nog een vrije trap zelf op doel schoot, terwijl heel Polen een keer op de vijandelijke helft stond. Het duel ging verder uit als een nachtkaars. De Duitsers zullen er nog het gelukkigst mee zijn geweest, maar beide ploegen lieten zien dat een gelijkspel vandaag voldoende werd gevonden. Deze afschuwelijke wedstrijd kreeg de uitslag die het verdiende en dat was dus 0-0.

Oekraïne-Noord Ierland 0-2

De tweede wedstrijd met Britse intensiteit, want Noord-Ierland kwam in het veld. Alleen viel dat in de eerste helft lang alleen in verdedigende zin op. Oekraïne kon echter geen tempo en diepte in het spel brengen. De frustratie over het feit dat het aanvallend niet wilde vlotten, was aan het eind van de eerste helft al van de Oekraïense gezichten af te scheppen. Vlak voor rust kreeg Noord-Ierland zijn eerste kans en het was meteen de eerste goede kans van de wedstrijd. Na een corner kopte verdediger Cathcart net over de kruising en het bleef 0-0.

De Oekraïners bleven hetzelfde voetballen in de tweede helft en de Noord-Ieren begonnen aanvallend wat meer voor te stellen. Na vier minuten leverde dat al resultaat op. Norwood zette voor en verdediger McAuley kopte de bal schitterend in de verre hoek. Het stond 0-1! Nadat de wedstrijd een minuut of drie werd onderbroken door een hele stevige hagelbui volhardden de Oekraïners in hun doorzichtige spel en echt veel kansen kregen zij niet meer. Bij de ballen die wel goed vielen, was doelman McGovern een bekwame sta in de weg of deden de Oekraïners het zelf verkeerd. Zo had invaller Zinchenko bijvoorbeeld zelf moeten schieten in plaats van bescheiden naar achteren te passen om de bal bij een Noord-Ier te doen belanden. De Noord-Ieren kwamen er bijna niet meer uit, maar in de slotseconden ging de bal via invaller Magennis naar Dallas. Het schot van Dallas zorgde voor enorme problemen bij doelman Pyatov en die liet de bal los. De aanstormende McGinn had daarna geen moeite meer om de bal in het doel te schieten voor 0-2 en het feest voor Noord-Ierland kon gaan beginnen!

Wales-Engeland 1-2

Het is vandaag tijd voor een middagje Britse intensiteit, te beginnen met deze wedstrijd. Engeland had al gauw het betere van het spel en Sterling miste al vlug van zeer dichtbij. Smalling kopte naast en een twijfelgevalletje hands van de Welshman Davies leverde geen penalty op voor Engeland. Waarschijnlijk omdat de arm van Davies stillag op het moment dat de bal erop kwam en de stand van de arm als gevolg van het kopduel werd gezien. Het doelpunt voor rust viel voor Wales. Bale schoot een vrije trap van ruim dertig meter binnen en liet het lijken of doelman Hart voor joker stond. Onhoudbaar leek de bal mij niet, maar de ruststand werd bepaald op 1-0.

In de tweede helft kwam Vardy in het veld en bewees binnen tien minuten waarom iedere Engelsman het vreemd vond dat hij tegen Rusland niet speelde. Vardy scoorde uit buitenspelpositie, maar die situatie werd opgeheven omdat hij de bal kreeg van het hoofd van de ongelukkige Williams. Terechte goal dus en het evenwicht was weer hersteld. Na de 1-1 ontstonden er nog wat kleine kansen voor Engeland, maar iedereen leek zich al te verzoenen met 1-1 als eindstand. Gelukkig was er een man die daar anders over dacht. Daniel Sturridge zette een aanval op en na twee een-tweetjes tussen een massa verdedigers van Wales wist hij de bal weer te krijgen en in de korte hoek binnen te schieten. Je zou kunnen zeggen dat Hennessy die bal ook had kunnen hebben, maar hij zag hem wel erg laat aankomen. In ieder geval was de eindstand 2-1 en heeft het initiatief nemende team toch weer gewonnen!

Frankrijk-Albanië 2-0

De Albanezen hadden het verdedigend heerlijk voor elkaar in de eerste helft. De Fransen hadden de bal en konden er helemaal niets mee uit richten. Het kijken naar deze helft was dan ook je reinste tijdverspilling en de ruststand 0-0.

Pogba voetbalde in de openingswedstrijd bijzonder slecht en mocht nu in de rust invallen. Prompt werd de wedstrijd wat levendiger, maar veel verder dan een kopbal op de paal van Giroud en een paar kleine kansjes kwam het niet. De Albanezen werden ook een keer gevaarlijk met een rare bal op de paal en het leek erop dat het overwicht van de Fransen tot niets anders dan 0-0 kon leiden. Maar daar kwam in de 90e minuut ineens een andere invaller die vrijdag slecht speelde. Het was Griezmann die de bal binnen kopte voor 1-0. In de absolute slotseconden schoot Payet weer op een wonderschone manier binnen en met 2-0 was het pleit dan toch beslecht in het voordeel van de Fransen. Overtuigend was het echter absoluut niet!

Roemenië-Zwitserland 1-1

Het EK is tot nu toe ook het verhaal van twee teamgenoten. Adam Szalai en Haris Seferovic voetballen allebei bij Eintracht Frankfurt in Duitsland. Waar Szalai bij Frankfurt niet scoort en wel voor Hongarije, was Seferovic de redder van Frankfurt met de beslissende goal die degradatie voorkwam. Maar hier bij het EK in het Zwitsers team weet hij uit alle mogelijke posities het net niet te vinden. Dat was al tegen Albanië te merken, maar ook vandaag in een aantrekkelijke wedstrijd tegen Roemenië. Nadat Seferovic weer twee aardige kansen had gemist, viel de goal aan de andere kant. Stancu mocht weer een penalty nemen nadat Chipciu door Lichtsteiner werd vastgehouden, terwijl de scheidsrechter er heel dichtbij stond. Er werd geen kaart getrokken, maar Stancu schopte de bal wel laag en zuiver in de linkerbenedenhoek voor 1-0. Dat was goed voor de wedstrijd, want beide ploegen kregen nog twee goeie kansen omdat er een open wedstrijd ontstond. Gescoord werd er voor rust niet meer.

Roemenië schoot uit de startblokken in de tweede helft, maar na een klein uur scoorden de Zwitsers. Mehmedi schoot de bal in de uiterste hoek en het betekende een mooie 1-1 voor Zwitserland. Beide ploegen probeerden de winnende goal nog te maken en bleven er een leuke wedstrijd van maken. Alhoewel er zich nog een aantal kansen aan beide kanten voordeden, waarvan de beste voor de Zwitsers waren, werd er jammer genoeg niet meer gescoord en bleef het 1-1.

Slowakije-Rusland 2-1

Deze wedstrijd geeft aan als geen ander aan hoe drie schitterende goals een wedstrijd kunnen opleuken die voor de rest werkelijk niets voorstelt. Rusland begon met een overwicht, wat geen enkele kans tot gevolg had. Slowakije werd niet gevaarlijk tot de 32e minuut, toen Weiss de eerste goed uitgespeelde aanval van de wedstrijd schitterend afrondde voor de 0-1. Slowakije ging nog even door en vlak voor rust plukten zij daar nog de vruchten van, toen Hamsik de 0-2 wist te maken.

Na rust deed Slowakije er niet veel meer aan. Dat hoefden ze eigenlijk ook niet te doen, want de Russen stonden absoluut machteloos. Totdat Glushakov in de 80e minuut volledig vrijstaand kon inkoppen. Daarna leek het even of de Slowaken onder de voet werden gelopen, maar de Slowaakse keeper toonde zich een paar keer erg bekwaam. Ook bleef het de Russen vanaf het strafschopgebied aan echte overtuiging ontbreken. Ze scoorden dus niet meer en zodoende bleef het bij 1-2 voor de Slowaken.