Van onze speciale verslaggever Drekes.  Een spellen en sportliefhebber bij Zweeler die graag een stukje schrijft. Als er meer mensen zijn die graag stukjes over sport schrijven en een podium willen, stuur ons dan gewoon een email op info@zweeler.com.

IJsland-Engeland 2-1

Zelf heb ik wel het nodige vertrouwen in het IJslandse team. In al mijn vier EK-pools heb ik ze tot de kwartfinale laten komen. Daarbij ging ik er aanvankelijk wel van uit, dat dat tegen Slowakije zou gaan gebeuren. Maar het kan dus nog veel beter. Het begin zag er nog niet naar uit, want Halldorsson veroorzaakte na 4 minuten een penalty doordat hij Sturridge onderuit haalde. Rooney wist het cadeau op waarde te schatten en maakte er 1-0 van. Maar de IJslanders gingen niet bij de pakken neerzitten en uit de eerste de beste tegenaanval was het alweer gelijk. Volgens het beproefde recept ook nog, want Gunnarsson gooide in, Arnasson kopte door en Ragnar Sigurdsson schoot binnen. Een kopie van de 1-0 tegen Oostenrijk dus. Nadat een aantal aanvallen van Engeland kort achter elkaar meer op conversies bij rugby dan op doelpogingen leken, kwamen de IJslanders er nog eens uit en dat bleek een dodelijk efficiënte counter te zijn. Sigthorsson schoot na slap verdedigen van de Engelsen op doel en doelman Hart bewees maar weer eens dat Engeland een groot keepersprobleem heeft. Hij zag er slecht uit bij het schot en dat leidde tot de 1-2 bij rust.

In de tweede helft bleek nog maar eens hoe machteloos de Engelsen waren. Slechts in de laatste minuten wisten zij door de impulsen van invallers Vardy en Rashford nog wat mogelijkheden tot kansen te krijgen, maar echt gevaar kwam er allemaal nooit van. De IJslanders bleven soms erg gevaarlijk counteren en Gylfi Sigurdsson schot een omhaal tegen doelman Hart aan. Zeer terecht bleef de stand 1-2 en Engeland mag zeer terecht naar huis. IJsland schrijft nog wat meer historie dan het tot nu toe al deed en mag in de kwartfinale tegen Frankrijk spelen. Ongetwijfeld zal dat geen walk-over voor de Fransen gaan worden!

Italië-Spanje 2-0

De meesters in de omschakeling van het EK tot nu toe maakten er tegen de op zijn retour zijnde Europese titelverdediger een schitterende wedstrijd van. De Italianen beheersten de eerste helft, want nadat Pelle kopte en Giaccherini een omhaal probeerde, moest doelman De Gea van Spanje al twee wereldreddingen verrichten. Ramos trapte mis en bijna in eigen doel en de vierde poging was raak. De Gea hield een vrije trap van Eder onvoldoende tegen en werd daarna niet gesteund door zijn verdediging. Chellini was dus het meest attent en het stond 1-0. Het was daarna nog aan De Gea te danken dat het bij rust daarbij bleef.

In de tweede helft drong Spanje wel aan. Ze kwamen echter niet door de Italiaanse verdediging heen. Italië was veel gevaarlijker in de counter. Eder liet echter twee kansen op 2-0 aan zich voorbij gaan. Op het eind werd er ook nog het nodige van doelman Buffon gevraagd, maar die bleek onverslaanbaar voor de Spanjaarden. Na Buffon’s derde en laatste redding ontstond er in de beslissuretijd een counter die door Pelle werd afgerond. Na deze 2-0 raakten de ontzettend kwetsbare Spanjaarden hun EK-titel kwijt en Italië wacht een spannende kwartfinale tegen topfavoriet Duitsland.

Hongarije-België 0-4

De Hongaren waren een van de positieve verrassingen van de eerste ronde en België heeft nogal de naam om hun spel wat minder te laten worden tegen kleinere ploegen. Ook vandaag maakte België het zich moeilijk, maar dat kwam deze keer niet door het vertoonde spel. Na tien minuten kopte Alderweireld de 0-1 al in. De Hongaren werden van het kastje naar de muur gestuurd, maar mede doordat keeper Kiraly uitblonk, verzuimden de Belgen de wedstrijd in de eerste helft al te beslissen. De Hongaren groeven zich niet in en probeerden ook zoveel mogelijk naar voren te spelen. In de eerste helft leverde dat geen doelgerichte pogingen op, waardoor het na het rustsignaal bij 0-1 bleef.

In de tweede helft wisten de Hongaren veel meer gevaar te stichten en leek het er een tijdje echt op, dat het 1-1 zou worden. Maar Courtois leverde weer een paar schitterende reddingen af op het moment dat het moest. Vermaelen moest ook nog een bal van de lijn halen, maar uiteindelijk wist uitblinker Hazard in de 78e minuut invaller Batshuayi te bereiken en Kiraly had geen antwoord op zijn schot, waardoor het 0-2 werd. Met deze goal werd de weerstand van de Hongaren gebroken en vanaf de aftrap kreeg België de volgende kans en het volgende doelpunt. Hazard scoorde nu zelf 0-3! In de blessuretijd scoorde Carrasco nog uit een counter om in blessuretijd het laatste dolle kwartier met de 0-4 af te sluiten. Uiteindelijk won België nog vrij makkelijk tegen het boven verwachting presterende Hongarije, maar in de kwartfinale zullen de kansen wel beter moeten worden benut om verder te gaan, want Wales zal de deur hoogstwaarschijnlijk wel wat meer gaan sluiten.

Duitsland-Slowakije 3-0

De Slowaken blonken tot nu toe vooral uit in verdedigen en Duitsland dacht een moeilijke wedstrijd te krijgen. Maar na acht minuten werd er al door de Duitsers gescoord. De kopbal van Khadira werd nog door Kozacik gekeerd, maar verdediger Boateng schoot de iets van richting veranderde bal onhoudbaar in de hoek voor 1-0. De Slowaak Skrtel blonk het hele EK al uit in wilde overtredingen, maar deze keer kwam hij er niet mee weg. Er werd nu wel een penalty gegeven. Normaal gesproken een koud kunstje voor Özil, maar deze keer schoot hij zeer slap in en Kozacik had hem dan ook. Er gebeurde na die strafschop geruime tijd helemaal niets en ineens kwamen de Slowaken met een gevaarlijke aanval. Kucka kopte en Neuer moest een wereldredding verrichten. Vrijwel meteen na die kans kwam Draxler dezelfde Kucka aan de andere kant tegen. Draxler draaide hem helemaal dol en uit de voorzet bepaalde Mario Gomez de ruststand op 2-0.

De Duitsers deden het na rust een beetje rustig aan en de Slowaken konden niet veel meer. Na een uur werd er een hoekschop genomen, de mee naar voren gekomen Hummels kopte de bal voor de voeten van uitblinker Draxler en die schoot de bal er met een volley in voor 3-0. Er kwamen nog wel wat kansen, maar gescoord werd er niet meer. Slowakije heeft hun doel bereikt met angstig verdedigen en de Duitsers gaan wandelend naar de kwartfinales.

Frankrijk-Ierland 2-1

De Ieren dachten nog aan twee momenten voor de wedstrijd. De befaamde handsbal van de Fransen in 2009, waardoor zij niet naar de WK gingen en heel wat meer recent dachten zij ook aan de kaartverkoop. 5.000 Ieren tegen 55.000 Fransen is een erg groot verschil. In de tweede minuut bereikten de Ieren wat ze wilden. Pogba was even niet slim, liep Long omver en de scheidsrechter gaf een penalty. Brady schoot de bal via de paal binnen en het stond 0-1. De Fransen mochten de bal hebben en konden het spel niet echt maken. Alleen Payet wist Randolph tot een redding te dwingen. Aan de andere kant moest Lloris een bal van Murphy uit de uiterste hoek halen. Ruststand: 0-1.

In de tweede helft haalden de Fransen Griezmann een beetje naar voren en binnen het kwartier had de nieuwe strijdwijze succes. De vrijgelaten Griezmann kopte raak voor 1-1 en de Ieren waren goed van slag en rijp voor de sloop. Bij een snelle uitbraak van de Fransen, sprong Giroud hoger dan twee Ieren en gaf een kopbal op Griezmann. Die wist Randolph makkelijk voor de tweede keer in drie minuten te passeren: 2-1. Even later kreeg de Ier Duffy rood vanwege het neerhalen van de weer doorgebroken Griezmann en was de wedstrijd voorbij voor de Ieren. Randolph kon er alleen nog voor zorgen dat het 2-1 bleef en dat gebeurde ook. Frankrijk gaat na weer een zware bevalling door naar de kwartfinales.

 

Kroatië-Portugal 0-1 (na verlenging)

Kroatië was de beste van de poulefase en moesten nu tegen de toernooiploeg van Portugal. De regel is dan: Dag Kroaten! Het spel van de Kroaten was alvast wel een stuk minder en van Portugal kwam afgezien van een kopbal ver over van Pepe geen gevaar. Omdat uit het overwicht van Kroatië alleen Perisic de bal vanuit een onmogelijke hoek in het zijnet kon schieten, werd het na een saaie eerste helft 0-0.

In de tweede helft gebeurde er al iets meer. Kroatië drong aan en kreeg zelfs drie mogelijkheden, maar wist geen gevaar te stichten tussen de doelpalen. Portugal wou een penalty bij een van hun spaarzame aanvalletjes en dus ook nu weer 0-0.

De verlenging was echter het sein om helemaal maar geen schot meer op doel te krijgen. Nog wel wat pogingen naast en over maar de beslissende goal leek er maar niet in te zitten. Totdat Perisic via Rui Patricio de bal op de paal kreeg. Portugal kreeg de bal weg en die belandde bij invaller Renato Sanches. die zomaar meer dan een half veld mocht overbruggen. Via een raar balletje van Nani kwam de bal bij Cristiano Ronaldo terecht. Subasic kreeg nog een hand tegen zijn inzet, maar dat was niet genoeg. De bal kwam op het pad van de meegekomen Quaresma en die tekende de 0-1 aan in de 117e minuut. Kroatië drong nog wel aan, maar kwam niet verder dan een bal net voorlangs van verdediger Vida, waarna de Portugezen hun overwinning definitief konden vieren.

Noord-Ierland-Wales 0-1

Noord-Ierland had in de eerste helft hun zaakjes goed voor elkaar. Ze speelden hun geliefkoosde spel zeer goed en Wales zag er ineens veel slechter uit als zij tot nu toe waren geweest. Schoten van Dallas en Ward aan de ene kant en een terecht afgekeurde goal voor Ramsey aan de andere kant zorgden voor het enige gevaar. McGovern heeft de bal nog nooit zo weinig gezien als in deze helft en natuurlijk bleef het 0-0 bij rust.

Ook in de tweede helft vonden beide ploegen het belangrijker om geen tegengoal te krijgen en Wales bleef onherkenbaar spelen. Vokes kopte naast voor Wales en McGovern moest een goede redding verrichten op de zwabberige vrije trap van Bale. Van Noord-Ierse kant kwam helemaal niets meer en de verlengingen beloofden een waar schrikbeeld. Gelukkig kwam het er niet van. Bale zette scherp voor naar Robson-Kanu, maar die raakte de bal echter niet. Dat hoefde ook niet, want verdediger McAuley raakte de bal verkeerd en scoorde deze keer in eigen doel. Hij had geen enkele keus, want hij kwam net voor Robson-Kanu opduiken en moest de bal in een keer raken, anders had de aanvaller toch gescord. Wales werd ook na de goal niet meer in verlegenheid gebracht. Het bleef dus 1-0, waardoor Wales naar de kwartfinales gaat.

Polen-Zwitserland 1-1 (Polen wint na strafschoppen)

De Polen startten furieus en hadden al binnen 22 seconden kunnen scoren, want Djourou stond te slapen. De bal werd van hem afgepakt, maar Milik schot vervolgens over het lege doel heen. De Zwitsers werden in het verloop van de eerste helft steeds sterker. Na weer een afgeslagen aanval besloot de Poolse doelman Fabianski heel snel uit te gooien en de omschakeling was zo goed dat de bal uiteindelijk bij Grosicki belandde. Die benutte zijn snelheid en leek aanvankelijk de bal verkeerd te raken. Grosicki had het geluk dat niemand van de talrijke bij hem aanwezige Zwitserse verdedigers ook maar een voet uitstak. Grosicki rende verder, werd nog steeds niet aangevallen en de volledig vrijstaande Blaszczykowski kon ongestraft Sommer passeren voor 0-1.

Na rust tapten de Zwitsers uit een geheel ander vaatje, maar Fabianski redde de situatie voor de Polen door een keihard schot van Shaqiri te keren. Aan de andere kant moest Sommer ook nog een keer een goede redding verrichten en toen werden de Polen opgesloten. Fabianski ging echter verder met schitterend keepen en Seferovic schot tegen de lat. De Polen leken het offensief door te komen, maar toen scoorde Shaqiri met een schitterende omhaal 1-1 en dat bleef het ook.
In de eerste verlenging gebeurde er niets. In de tweede was het Zwitserland wat de klok sloeg, maar Fabianski en zijn verdedigers bleven maar in de weg liggen. Derdiyok liet Fabianski weer twee keer uitblinken en het bleef 1-1, waardoor de Polen kregen wat zij wilden.
In de strafschoppenserie schoten de Polen al hun penalties overtuigend in, lag doelman Sommer wel geregeld in de goede hoek en had een paar ballen zelfs bijna te pakken. Helaas voor hem en Zwitserland werd de ditmaal kansloze Fabianski altijd verslagen, maar Xhaka schoot niet in het doel. Zijn schot ging wel heel erg ver naast. Het bleef de enige misser en Polen gaat door naar de kwartfinales.