Team Sky

Met vier Tourzeges is Chris Froome de laatste jaren de koning in Frankrijk. In Spanje blijft het voorlopig bij de titel ‘kroonprins’. Al drie keer werd Froome tweede in de Vuelta maar nog nooit stond hij op de hoogste trede na drie weken. Misschien was zijn beste kans wel in 2011. Toen had hij de Tour niet in de benen en was hij zonder twijfel de beste bergop. Het duurde alleen te lang voordat de ploegleiding besloot dat Froome het leiderschap van Bradley Wiggins mocht overnemen. Juan Jose Cobo had inmiddels het gat geslagen op de Angliru en werd in de slotweek niet meer gepasseerd.

Aan de omlijsting zal het uiteraard niet liggen bij Sky. Froome heeft zelfs de beschikking over zijn meesterknecht Wout Poels. De Limburger had dit voorjaar last van een knieblessure waardoor hij niet optimaal geprepareerd voor de Tour was. Sky besloot vervolgens om hem dit jaar thuis te laten, waarna Poels zich kon gaan richten op de Vuelta. Een ronde die de meesterknecht moet liggen. Met veel steile beklimmingen waarop hij als broekie al furore maakte achter specialist Joaquim Rodriguez. Poels hoopt ook zelf een klassement te kunnen rijden in de schaduw van zijn kopman. Zoals Mikel Landa bijna het eindpodium van de Tour haalde. De rest van de ploeg moet dan wel sterk genoeg zijn zodat Poels voor de slotkilometers in de zware bergritten niet op kop hoeft te rijden.

Met Mikel Nieve, Diego Rosa, David Lopez en talent Gianni Moscon lijkt er geen twijfel te bestaan over het feit of de Vueltaploeg van Sky sterk genoeg is. Daarnaast kunnen ook Christian Knees, Salvatore Puccio en Ian Stannard een eindje mee bergop wanneer ze goed in vorm zijn. Misschien dat Moscon in de heuvelachtige finales nog een vrije rol krijgt, zoals in Burgos. Daar werd hij enkel verslagen door Carlos Barbero op een aankomst heuvelop, terwijl de Italiaan in de zwaardere etappes heel veel werk verzette in dienst van Landa. Toch lijkt het voor de hand liggend om buiten Froome en Poels de renners van Sky over te slaan. Eventueel zijn Knees en Stannard nog wel op te nemen in een 0-puntenploeg. Al sprokkelde Knees vorig jaar toch stiekem 6 puntjes in de Vuelta.

De sterren van het team:
Chris Froome: klassement ***** en tijdrit ****
Wout Poels: klassement ** en sprint bergop **
Gianni Moscon: heuvelfinale *** en tijdrit **

Manzana Postobón Team

Na Team Colombia in 2015 staat er opnieuw een team uit het Zuid-Amerikaanse land aan de start: Manzana Postobón. En opvallen zullen ze doen met hun kleurrijke roze wielershirt. De outfit doet een beetje denken aan die van Kaiku, een Spaanse wielerploeg begin deze eeuw. Opvallend genoeg is een Nederlander een van de smaakmakers bij Manzana. Het gaat om Jetse Bol die een Mexicaanse vrouw heeft en zodoende bekend is geraakt met Midden- en Zuid-Amerika. Bol lijkt prima op z’n plek te zitten bij de Colombianen getuige zijn prestaties. Hij verbaasde zelfs vriend en vijand door in Burgos top 10 te rijden. Met die klimbenen en zijn redelijke sprint, zou hij zomaar kunnen verrassen in een overgangsetappe.

Naast Bol start er nog één niet-Colombiaan: Ricardo Vilela. De Portugees reed twee jaar geleden al de Spaanse wielerronde in dienst van Caja Rural, maar zonder noemenswaardig resultaat. Het zal vooral de ervaring zijn van Vilela die telt, met om zich heen louter debutanten binnen de ploeg. Toch is Vilela gevaarlijk om in een 0-puntenploeg te zetten. Manzana zal zich de komende weken in de kijker willen rijden en dus veel ontsnappingspogingen ondernemen. De kans is dan groot dat Vilela ten minste één keer in een vlucht zit die stand houdt tot het einde.

Van de Colombianen in de ploeg lijken Sebastián Molano en Aldemar Reyes het meeste potentieel te hebben. Molano is een sprinter die dit jaar onder meer derde eindigde in de GP Denain. Enkel Arnaud Démare en Nacer Bouhanni waren sneller in de Franse sprinterskoers. Een dergelijke uitschieter behoort ook tot de mogelijkheden in de komende drie weken gezien het sprintersveld. Reyes ziet liever een selectiever parcours. Eind maart werd hij zesde in de slotetappe van Catalonië op een lastig lokaal parcours in Barcelona. Een etappe gewonnen door Alejandro Valverde met verder mannen als Rafal Majka, Daniel Martin en Romain Bardet in de top 10. Dat zegt genoeg.

De sterren van het team:
Jetse Bol: vlucht ** en klimmen *
Sebastián Molano: sprint **
Aldemar Reyes: heuvelfinale **

Team Dimension Data

Een mengelmoesje kan de selectie van Dimension Data genoemd worden. Niet alleen qua nationaliteiten (maar liefst zeven stuks), maar ook qua type renners én zonder echte leider. De belangrijkste naam is wellicht Omar Fraile. De Spanjaard won de afgelopen twee jaar de bergtrui en gaat voor een loepzuivere hattrick. Daarnaast ontbreekt nog een ritzege in de Vuelta op het palmares. Gezien het parcours van de komende weken gaan er voldoende kansen komen voor avonturiers en kan Fraile dat gat op zijn palmares gaan opvullen.

De enige andere Spanjaard in de selectie is Igor Antón. De Bask die ooit voorbestemd was om de wielerronde van zijn eigen land te winnen. Een zware valpartij gooide alleen roet in het eten. De laatste jaren richt ook Antón zich vooral op aanvallend koersen via vroege vluchten. Toch leek hij vorig jaar nog een poging voor een goed klassement te wagen. Op de eerste aankomst bergop werd hij knap zevende, maar werd daarna al snel ziek en moest opgeven. In Burgos werd hij een paar weken geleden zesde in het eindklassement en dus lijkt de vorm er weer te zijn. Voor Youcef Reguigui tellen vooral de vlakkere etappes. De 27-jarige Algerijn zal worden uitgespeeld in de sprints. Al zal het dan vooral om plek 6 tot 15 gaan.

De selectie wordt compleet gemaakt door Nic Dougall, Jacques Janse van Rensburg, Ben King, Merhawi Kudus, Lachlan Morton en Serge Pauwels. Buiten Dougall stuk voor stuk mannen die redelijk bergop kunnen en dus de aanval zullen kiezen in de lastigere etappes. Bij Pauwels is het wel de vraag hoeveel hij nog over heeft. In de Tour miste hij bijna geen vlucht in de slotweek en kleurde hij dagelijks de koers. Dougall reed een jaar geleden ook al de Vuelta en haalde slechts eenmaal de top 100 in een rituitslag. Hij lijkt dus een zekerheid voor een 0-puntenploeg.

De sterren van het team:
Omar Fraile: vlucht ***** en klimmen **
Serge Pauwels: vlucht ***** en klimmen **
Igor Antón: klassement * en vlucht **