Orica – Scott

Op volle oorlogssterkte verschijnt Orica zaterdag aan de start van de Vuelta. Zowel Esteban Chaves als de gebroeders Yates (Adam & Simon) beginnen aan de Spaanse wielerronde met torenhoge ambities. Na een zevende plaats in de Tour en het winnen van de witte trui gaat Simon in de komende drie weken op rittenjacht, terwijl Adam en Chaves mikken op een topklassement. Chaves eindigde in het verleden al op het podium van de Giro en Vuelta maar is van dit duo wel het grootste vraagteken. De Colombiaan had dit voorjaar last van een knieblessure waardoor hij maandenlang buitenspel stond. In de Tour was hij niet vooruit te branden, maar volgens kamergenoot Mathew Hayman reed Chaves daar op ‘spaarstandje’. Met de Vuelta als hoger doel.

Met Sam Bewley, Jack Haig, Chris Juul-Jensen en Carlos Verona kan het trio rekenen op prima ondersteuning. Mogelijk dat Haig en Verona met een goed geplaatste aanval ook zelf voor dagsucces kunnen zorgen. Haig maakte in Polen in elk geval een uitstekende indruk bergop en zag zijn aanvalslust beloond worden met een ritzege. Bewley is meer de trouwe knecht die in het peloton blijft plakken bij zijn kopman(nen). De ‘Kiwi’ is al drie grote ronden puntloos en kan dus opgenomen worden in een 0-puntenploeg.

In de sprintetappes beschikt Orica over de tweevoudig ritwinnaar van 2016: Magnus Cort. De Deen vertrekt aan het eind van het jaar naar Astana en kan dus voor een afscheidscadeau zorgen. En wellicht zelfs meerdere. Gezien het sprintersgilde behoort Cort samen met John Degenkolb en Sacha Modolo tot de favorieten in de vlakke etappes. Dat betekent ook dat we Svein Tuft waarschijnlijk veel op kop van het peloton zien buffelen. De Canadees was jaren geleden een tijdrijder om serieus rekening mee te houden, maar de kans dat hij deze Vuelta top 15 haalt in de individuele test is erg gering. Tuft is tegenwoordig niet veel meer dan een hardwerkende knecht.

De sterren van het team:
Esteban Chaves: klassement ***** en sprint bergop ***
Adam Yates: klassement **** en sprint bergop ****
Magnus Cort: sprint ****

Team Katusha Alpecin

Terwijl Orica met meerdere troeven naar Spanje trekt, heeft Katusha één absolute kopman: Ilnur Zakarin. De 27-jarige Rus gaat beginnen aan zijn eerste Vuelta en kan de komende drie weken in een uniek rijtje komen. Hij boekte immers al een ritzege in zijn eerste Giro en Tour. Toch zal een etappeoverwinning niet meer dan een troostprijs zijn, wanneer Zakarin niet de top 5 van het algemeen klassement haalt. En misschien zit zelfs het eindpodium er wel in. De rits aan klassementsrenners achter Chris Froome lijkt enorm aan elkaar gewaagd. En zelfs de Keniaanse Brit is tot op heden nooit onaantastbaar gebleken in de Vuelta.

Zoals gezegd is Zakarin de absolute kopman binnen Katusha en is ook de ploeg daarop samengesteld. José Gonçalves, Alberto Losada, Matvey Mamykin en Rein Taaramäe zullen belangrijke knechten bergop worden. Waarbij zeker Gonçalves en Taaramäe het in zich hebben om zelf voor een mooie rituitslag te zorgen. De kans is echter klein dat ze hier veel vrijheid voor krijgen. Afgelopen Giro reed Gonçalves bijvoorbeeld ook drie weken lang puur in dienst van Zakarin.

Wanneer het asfalt niet al te lastig omhoog kruipt, beschikt Zakarin over nog vier sterke schakels: Maxim Belkov, Sven Erik Bystrøm, Marco Haller en Michael Mørkøv. Mogelijk dat laatstgenoemde tevens de sprinter van dienst zal zijn, maar het zal niet verbazen wanneer de Deen enkel meegenomen wordt om Zakarin door de vlakke finales te loodsen. Ons advies: laat de Katusha’s links liggen, op de kopman na. Al zijn ze, volledig in dienst van, wel interessant voor een eventuele 0-puntenploeg.

De sterren van het team:
Ilnur Zakarin: klassement **** en tijdrit *
José Gonçalves: vlucht *** en klimmen *
Rein Taaramäe: vlucht *** en klimmen **

Team LottoNL – Jumbo

Evenals Katusha start LottoNL met een topklassering als doelstelling. Een resultaat waar Steven Kruijswijk voor moet zorgen. Indien de Nederlander zijn benen van mei 2016 kan vinden, zal hij de komende weken minimaal een podiumkandidaat worden. Kruijswijk had de Giro vorig jaar voor het grijpen, totdat hij op de laatste vrijdag hard in contact kwam met een sneeuwmuur. Revanche heeft hij daarvoor nog niet genomen. In de Vuelta die volgde zakte hij erdoor bij de eerste aankomst bergop en knalde op dag 5 letterlijk uit koers via een paaltje. In de afgelopen Giro kon Kruijswijk het weer niet waarmaken en gaf hij vlak voor het einde, met een topklassering uit zicht, ziek op. Was de Giro van 2016 een incident of laat de kopman van LottoNL deze weken zijn rondetalent opnieuw zien?

Buiten Kruijswijk heeft LottoNL nog twee serieuze troeven om voor succes te zorgen: George Bennett en Juan Jose Lobato. Bennett is zich stormachtig aan het ontwikkelen bij LottoNL met dit jaar p7 in Abu Dhabi, p9 in Catalonië, p11 in Baskenland en zelfs de eindwinst in Californië. Stuk voor stuk WorldTour-koersen. En ook in de Tour de France was hij op weg naar een top 10-klassering totdat hij een virusje opliep. In de komende weken zal hij een belangrijke knecht bergop worden en kan hij a la Robert Gesink op zoek gaan naar ritwinst vanuit de vroege vlucht. Indien Bennett een paar keer de juiste ontsnapping vindt, kan hij zomaar een waardevolle wissel zijn bij het 15+5 of budgetspel.

LottoNL en Lobato is voorlopig nog geen gelukkig huwelijk. Maar afgelopen week schoot de Spanjaard dan toch eindelijk raak: in de Tour de l’Ain versloeg hij Nacer Bouhanni in de sprint. Gezien de lijst van rappe mannen in de Vuelta moet Lobato de komende weken ook kanshebber op ritwinst zijn. Zeker als er een heuveltje in de finale ligt of de aankomst oploopt. De rest van het team wordt vooral gevormd door jonge honden en trouwe knecht Stef Clement. Al is rasaanvaller Bert-Jan Lindeman de term ‘jonge hond’ inmiddels wel ontgroeid, zeker sinds zijn ritzege in de Vuelta twee jaar terug.

De sterren van het team:
Steven Kruijswijk: klassement **** en tijdrit *
George Bennett: vlucht **** en klimmen ***
Juan Jose Lobato: sprint *** en sprint bergop **