FDJ

Voor het samenstellen van een 15+5 team hoef je waarschijnlijk niet te kijken bij FDJ. Tenminste, als je voor de eerste plaatsen in het algemeen klassement wilt strijden. Maak je een sprint-, tijdrit- of vluchtersteam, dan zitten er wat leuke ‘jokers’ tussen bij de Franse formatie. Aanvankelijk zou Sébastien Reichenbach kopman zijn in de komende drie weken, maar de Zwitser is geveld door een virus. Daardoor zal de ploeg in elk geval alle vrijheid hebben om de aanval te kiezen in de lastigere etappes.

De beste troeven daarvoor lijken Odd Christian Eiking en Anthony Roux. Eiking wanneer de aankomst bergop gaat en Roux bij een vlakke finale. De Noor toonde de afgelopen maand goede vorm in zowel Wallonië als Polen. Vooral op de aankomsten van een kilometer boven de 10 procent gemiddeld. En laten ze in de Vuelta nou geen gebrek hebben aan dergelijke muren. Het deelnemersveld is alleen stukken beter, waardoor het voor Eiking, buiten vluchtetappes, waarschijnlijk hooguit bij een p13 zal blijven.

Voor de sprintetappes rekent FDJ op de jonkies Lorrenzo Manzin en Daniel Hoelgaard. Manzin startte al twee keer eerder aan de Vuelta en eindigde vorig jaar tweemaal top 6. Wat dat betreft heeft de donkere Fransman een streepje voor op Hoelgaard. Hoelgaard won daarentegen bijna een etappe in Andalusië in februari. Enkel Bryan Coquard was hem te snel af in de sprint. Dat de Noor een kans zal krijgen in de komende drie weken lijkt dan ook buiten kijf te staan. Tobias Ludvigsson en Johan Le Bon kunnen we dan weer noteren voor de enige individuele tijdrit. Een jaar geleden haalde Ludvigsson zelfs het podium, achter Chris Froome en Jonathan Castroviejo.

De sterren van het team:
Anthony Roux: sprint ** en heuvelfinale **
Odd Christian Eiking: sprint bergop **
Tobias Ludvigsson: tijdrit **

Lotto Soudal

Het scheelde niet veel of de imposante reeks van Adam Hansen was dit jaar geëindigd. Sinds de Vuelta van 2011 miste de Australiër geen grote ronde meer en haalde hij telkens de finish. Het was dan ook een verrassing toen Lotto Soudal de Vueltaselectie bekendmaakte zónder hem. Een zware valpartij van Rafael Valls tijdens een training zorgt er echter voor dat Hansen alsnog naar Nîmes mag afreizen. ‘De een zijn dood, is de ander zijn brood’, gaat hier dus op. Wel moet gezegd worden dat Hansen de laatste jaren niet meer is dan een figurant in het peloton. Zo blijft hij al vijf grote rondes op rij puntloos, en is Hansen tegenwoordig zelfs een overweging waard voor een 0-puntenploeg.

Met het wegvallen van Valls start Lotto Soudal zonder klassementsman. Maxime Monfort is normaal gesproken een zekerheidje voor een klassering tussen p11 en p20, maar heeft zijn voorkeur uitgesproken voor een ritzege. Datzelfde geldt voor Bart De Clercq en Thomas De Gendt. Dat laatste zal niemand verbazen. De Gendt eindigde eenmaal op het podium van de Giro maar is sindsdien enkel een rasaanvaller. En een heel goede. De kans dat De Gendt in de komende drie weken toe slaat met een ritzege schatten we zeer hoog in. En daarnaast zal hij zich ongetwijfeld gaan mengen in de strijd om de blauwe bolletjestrui.

Als sprinter is de keus gevallen op Jens Debusschere. De 27-jarige Belg heeft de vorm alleen nog niet te pakken. In Polen eindigde hij 10e, 15e en 13e in de massasprints. Gezien de matige ondersteuning in de Vuelta, is het de vraag of Debusschere in de komende weken veel betere resultaten zal boeken. De steun zal namelijk moeten komen van de onervaren Remy Mértz en Jelle Wallays. Mannen die normaal gesproken geen deel uitmaken van de sprinttrein van Lotto Soudal. De negenkoppige selectie wordt afgerond met Sander Armée en Tomasz Marczynski. Twee klimmers die veelvuldig de vroege vlucht opzoeken. Maar kanshebbers op dagsucces zijn beiden niet.

De sterren van het team:
Thomas De Gendt: vlucht ***** en klimmen **
Jens Debusschere: sprint ***
Maxime Monfort: klassement ** en vlucht **

Movistar Team

Het is even wennen. Een Movistarselectie zonder absolute kopman in de vorm van Nairo Quintana of Alejandro Valverde. Quintana reed al de Giro en Tour (zonder succes), terwijl Valverde in de openingstijdrit van de Tour zwaar ten val kwam en dit jaar niet meer in actie komt. Dat zorgt wel voor hoofdbrekers bij de pooltjesspelers. Want wie zal nu de beste Movistar bergop worden? Rubén Fernández maakte een jaar geleden indruk bij de eerste aankomst bergop, Daniel Moreno heeft de ervaring van meermaals top 10 rijden en Marc Soler is misschien wel het grootste rondetalent dat Spanje op dit moment heeft. En dan is er ook nog Carlos Betancur die langzaam op weg is naar zijn oude topniveau waarmee hij vijfde werd in de Giro van 2013.

Voor het 15+5 spel kan de juiste Movistar selecteren uiteindelijk het verschil maken tussen een klein prijsje of een grote vis. Eerlijkheid gebied te zeggen dat het op dit moment ook voor ons een raadsel is welke Movistar het meeste zal scoren. Moreno lijkt wellicht de meest stabiele optie, maar de sleet zit er bij de 35-jarige Spanjaard wel op. Misschien dat de best scorende Movistar niet eens een klimmer gaat zijn maar José Joaquin Rojas. Rojas was in het verleden een zekere puntenpakker door een redelijk klimvermogen gecombineerd met zijn sprintsnelheid. De laatste grote rondes was hij vooral de beschermengel van Quintana en/of Valverde en kwam hij zelf aan scoren niet toe. Zonder klassementstopper in de selectie zal Rojas weer de vrijheid krijgen om zelf te presteren.

De drie onbekenden in de selectie zijn Jorge Arcas, Richard Carapaz en Antonio Pedrero. Net als Soler alle drie debutant in een grote ronde en nog geen naam gemaakt zoals het Spaanse klimtalent. Carapaz lijkt het meeste potentieel te hebben. De Ecuadoraan heeft enkele leuke resultaten geboekt dit jaar. Zo eindigde hij tweede in een Italiaanse voorjaarswedstrijd tussen Adam Yates en Rigoberto Uran en won hij bijna het eindklassement in de Route du Sud. Voor slechts 3.9 miljoen kan Carapaz weleens een koopje zijn in het budgetspel. Pedrero heeft zich dit jaar in Zwitserland en Burgos als aanvaller bergop getoond, al blijven de echte resultaten bij hem nog uit. Arcas is de minste van het trio en kan genomineerd worden voor een 0-puntenploeg. Zijn beste prestatie in de WorldTour dit jaar is een 54e stek.

De sterren van het team:
Daniel Moreno: klassement ** en sprint bergop ***
Marc Soler: klimmen ***
José Joaquin Rojas: vlucht *** en sprint **