Cannondale – Drapac Pro CT

De Amerikaanse formatie van Jonathan Vaughters trekt met een zeer onervaren team naar de Vuelta. Met Will Clarke, Tom Scully, Brendan Canty en Toms Skuijins zijn er vier grote ronde-debutanten opgenomen in de selectie, terwijl Mike Woods ook nog nooit eerder de Spaanse wielerwedstrijd afwerkte. De Canadees is zelf voorzichtig over zijn mogelijkheden, maar ploegleider Juan Manuel Garate heeft hoge verwachtingen. Woods moet opstaan als kopman en voor de felbegeerde ritwinst zorgen. In de Giro liet Woods zien dat hij iemand is om rekening mee te houden op steile aankomsten. Hij werd een keer eerste en tweede vanuit het peloton, maar wel beide keren achter een ontsnapping.

Een andere stabiele factor in de ploeg lijkt Tom Van Asbroeck te zijn. De Belg gaat mee als sprinter en moet gezien de concurrentie top 10’s kunnen scoren. Hij liet in Polen goede vorm zien met een 6e en 7e plek in een gelijkwaardig deelnemersveld. De rest van de ploeg, inclusief de debutanten, zal het vooral van de vroege vlucht moeten hebben. Dat maakt het gevaarlijk om een van deze jongens op te nemen in een 0-puntenploeg. Simon Clarke, Joe Dombrowski en Davide Villella moeten zelfs in staat geacht worden om een mooie daguitslag neer te zetten. Dombrowski in het hooggebergte en Clarke en Villela in het middelgebergte. Al won Clarke vijf jaar geleden zelfs op een pittige aankomst bergop. Maar dat was met Tony Martin in zijn kielzog. Niet de meest briljante klimmer van het peloton. De Aussie maakte vervolgens van de bergtrui zijn doel en reed na drie weken met het tricot Madrid binnen.

De sterren van het team:
Mike Woods: sprint bergop *** en klimmen **
Simon Clarke: vlucht *** en sprint heuvelop **
Joe Dombrowski: vlucht *** en klimmen **

Team Sunweb

Zonder Tom Dumoulin krijgt Wilco Kelderman de kans om zich deze Vuelta te bewijzen als kopman. De 26-jarige Nederlander heeft de laatste jaren veel pech gekend met valpartijen, maar werd als 23-jarige al zevende in de Giro. Het potentieel is er dus zeker en afgaande op de Ronde van Polen is de vorm er ook op het juiste moment. Bovendien is een 40 kilometer vlakke tijdrit flink in het voordeel van Kelderman ten opzichte van veel concurrenten. Mocht Wilco nu eens drie weken zonder valpartij doorkomen, kan hij zomaar de top 5 binnendringen.

Een andere jonge klassementsman die indruk maakte in Polen is Sam Oomen. Oomen, net 22 geworden, wordt beschouwd als een van de grootste klimtalenten van Nederland. In de Vuelta gaat hij zijn debuut maken en dus zullen de komende weken vooral een leerproces vormen. Een klassement in de schaduw van Kelderman lijkt dus niet aan de orde, maar een paar leuke rituitslagen zijn dat wel. Iets waar ook Warren Barguil op zal mikken. En dan niet zomaar leuke rituitslagen, maar keiharde zeges! De Fransman was de afgelopen Tour dé smaakmaker in de bergen met zijn aanvalslust. Het leverde twee etappes en de bolletjestrui op. En aan de Vuelta heeft Barguil goede herinneringen. Toen hij zijn debuut maakte in 2013 boekte hij meteen twee ritzeges.

Met een 26-, 25- en 22-jarige nu behandeld stopt het nog niet qua jonkies in de Vueltaploeg. Sterker nog, Søren Kragh Andersen (22), Chris Hamilton (22), Lennard Hofstede (22) en Lennard Kämna (20) komen nog tenminste drie jaar in aanmerking voor het jongerenklassement. Allen maken ze hun debuut in een grote ronde en dus is het afwachten hoe ze een koers van drie weken verteren. Van dit gezelschap lijkt de Deen het meeste potentieel te hebben. Andersen heeft een degelijke sprint en kan goed een heuvel over. Ingrediënten om deze Vuelta een paar keer de top 10 te halen. En mogelijk dat Kämna, wereldkampioen tijdrijden bij de junioren in 2014, in de individuele test een poging kan wagen voor een top 10-klassering.

De selectie wordt gecompleteerd met de twee meest ervaren mannen: Chad Haga en Johannes Fröhlinger. Twee kandidaten voor een 0-puntenploeg, al weet Haga meestal nog wel enkele punten te sprokkelen via bijvoorbeeld een tijdrit. Fröhlinger lijkt daarentegen een zekerheid voor een 0-score. Al zes Vuelta’s op rij scoorde hij niet.

De sterren van het team:
Warren Barguil: vlucht ***** en klimmen ****
Wilco Kelderman: klassement *** en tijdrit ***
Sam Oomen: klimmen ** en tijdrit *

Trek – Segafredo

Het einde van een tijdperk. Alberto Contador rijdt met de komende Vuelta zijn laatste wielerkoers als prof. De afgelopen Tours laten wel zien dat de sleet er inmiddels op zit bij ‘El Pistolero’. Toch kan hij in eigen land vaak nog iets extra’s. Het zou toch een prachtig slot van een imposante carrière zijn wanneer Contador over drie weken op de hoogste trede staat. Maar of dat reëel is? Wij denken van niet. Wel zal Contador ongetwijfeld de koers gaan kleuren met zijn aanvalslust en zit mogelijk het eindpodium erin. Maar dan wel op plaats 2 of 3.

Naast het klassement met Contador heeft Trek nog een sterkte troef om voor succes te zorgen in de komende weken: John Degenkolb. Met het matige sprintersveld zou de Duitser zomaar op drie of vier ritzeges uit kunnen komen. Ook omdat hij goed een heuvel weet te verteren, waar rappe concurrenten wellicht moeten lossen of teveel energie verliezen voor de massasprint. Voorlopig wordt Degenkolb veel gespeeld als winnaar van de puntentrui in het 15+5 spel, maar daarvoor liggen er waarschijnlijk te weinig kansen voor de sprinters. In tegenstelling tot de Giro en Tour zijn er in de Vuelta geen extra punten te verdienen in de vlakke etappes. Zo levert winst in elke rit 25 punten op.

En misschien dat de Duitser nog wel een sprintkans gaat ‘weggeven’. Ploeggenoot Edward Theuns is immers ook in blakende vorm en won een sprint lichtjes heuvelop in de BinckBank Tour. En de concurrentie was daar allerminst zwakker. De overige zes renners zullen voornamelijk in dienst van rijden. Koen de Kort zal belangrijk zijn in de sprintvoorbereiding, terwijl Julien Bernard, Jesús Hernández, Markel Irizar, Jarlinson Pantano en Peter Stetina belangrijk zullen worden voor Contador. Of op het vlakke of bergop.

De sterren van het team:
Alberto Contador: klassement **** en tijdrit ***
John Degenkolb: sprint **** en sprint heuvelop ***
Edward Theuns: sprint ***

UAE Team Emirates

De ploeg van de Verenigde Arabische Emiraten reist naar Spanje af met meerdere troeven. Zowel in de sprint als in het klassement en vanuit de vlucht kan er gescoord worden. In de sprints rekent het team op Sacha Modolo. De wisselvallige Italiaan won in het verleden al etappes in de Giro, maar beschikte destijds over een ijzersterke trein met Roberto Ferrari en Maximiliano Richeze. Richeze rijdt inmiddels voor Quick-Step en ook Ferrari is er niet bij in de Vuelta. Modolo zal nu ondersteund moeten worden door Anasse Ait El Abdia, Matej Mohoric en Federico Zurlo. Het is de vraag of dat voldoende gaat zijn voor ritwinst, want als Modolo niet goed geplaatst zit, laat hij al snel lopen in volle finale.

De klassementsambities komen op conto van Rui Costa en Louis Meintjes. Van beide renners wordt verwacht dat ze moeten kunnen strijden voor een top 10-plekje. Toch hebben wij daar onze vraagtekens bij. Costa reed nog nooit een echt goed klassement in een grote ronde, terwijl Meintjes de laatste jaren vaker de dubbel Tour-Vuelta deed zonder dubbel succes. Altijd wist hij slechts één ronde te pieken voor het klassement. Aan de bergknechten zal het in elk geval niet liggen. Darwin Atapuma, Przemyslaw Niemiec en Jan Polanc moeten in staat geacht worden om lang mee bergop te gaan. Misschien dat de Colombiaan nog weleens kan verrassen door er zelf een goede klassering uit te slepen.

Atapuma eindigde vorig jaar immers al top 10 in de Giro. Dit jaar sukkelde hij lang met een blessure en was hij net op tijd fit voor de Tour. Daar ontbrak het aan wedstrijdritme waardoor hij zich pas in de laatste bergrit echt kon laten zien. Een ritzege op de Izoard was zelfs dichtbij, totdat Warren Barguil vanuit het peloton kwam opzetten. Onder de vod werd Atapuma bijgehaald waarna hij niet meer de energie had om de Fransman te volgen. Indien Atapuma die lijn kan doortrekken, gaat hij flink wat punten scoren in de komende weken.

De sterren van het team:
Rui Costa: vlucht ***** en klimmen ***
Sacha Modolo: sprint ****
Louis Meintjes: klassement ***