Vueltateams onder de loep: BMC, Bora & Cofidis

BMC Racing Team

Wie van de drie? Dat is de vraag bij BMC. Tejay van Garderen, Nicolas Roche en Samuel Sánchez hebben allemaal het vermogen om de top 10 te halen, maar een echte podiumkandidaat ontbreekt. Daarnaast is er ook nog Damiano Caruso, de nummer 11 van de afgelopen Tour. De Italiaan heeft echter zijn voorkeur uitgesproken voor een ritzege en zal daarnaast de ploeg gaan ondersteunen bergop. Hem kunnen we in principe dus doorstrepen voor het algemeen klassement.

Van Garderen werd in de Tour van 2014 nog vijfde, maar heeft sindsdien geen klassementsambitie kunnen waarmaken. Ook afgelopen mei zakte hij snel door het ijs, maar maakte hij zijn Giro alsnog goed met een etappezege in week 3. Een scenario dat ook zomaar deze Vuelta kan plaatsvinden. Roche is de laatste jaren eigenlijk altijd goed in Spanje. In 2015 won hij een rit en reed in totaal acht(!) etappes top 10. In 2013 eindigde hij zelfs als vijfde in het algemeen klassement. De Ier lijkt daarmee een stabiele factor voor de komende drie weken. Voor good old Sammie gaan de jaren zo langzamerhand tellen. Toch reed Sánchez vorig jaar nog een verdienstelijke Vuelta. Hij stond zevende in het klassement totdat hij in etappe 19 (nota bene een tijdrit) hard ten val kwam. Aan de Zweelerspeler de keus: wie van de drie?

Ook Rohan Dennis wil zich bergop gaan testen de komende weken, al zal dat eerder met het oog op de toekomst zijn. Een paar bergritten uitkiezen om tot het gaatje te gaan, en verder alle focus op de tijdrit in week 3. Normaal gesproken gaat Dennis die met twee vingers in de neus winnen. Eventueel zelfs letterlijk. Zonder absolute klassementstopper zal Alessandro De Marchi wel zijn ritjes mogen aanstippen. De Italiaan heeft al vaker bewezen dat hij een echte rittenkaper is. Zo ook in de Vuelta van twee jaar geleden op Alto Campoo. Voor de jonge Kilian Frankiny zal zijn debuut een leerproces betekenen, terwijl Daniel Oss en Francisco Ventoso met hun ervaring de ploeg zullen bijsturen op het vlakke.

De sterren van het team:
Rohan Dennis: tijdrit ***** en klimmen **
Tejay van Garderen: klassement *** en tijdrit ***
Nicolas Roche: klassement ** en vlucht ***

Update: Doordat Sánchez betrapt is op dopinggebruik zal Loïc Vliegen hem vervangen in de selectie. Met Vliegen heeft BMC een renner om eventueel in de vlakke finales uit te spelen. De jonge Belg laat niet vaak zijn sprintersbenen zien, maar haalde in de BinckBank Tour een knappe vijfde plaats op dag 3.

Bora – Hansgrohe

Voor Rafal Majka wordt de Vuelta een kans om revanche te nemen. De meervoudig bolletjestruiwinnaar startte met klassementsambities aan de afgelopen Tour, maar zag zijn plannen gedwarsboomd worden door een zware val op dag 9. De knop ging meteen om: de kopman van Bora gaf op en ging zich richten op de Vuelta. In Polen liet Majka voor eigen publiek zien dat de vorm in elk geval niet verloren is gegaan. Tot de laatste meter streed hij mee voor de eindzege, maar moest uiteindelijk z’n hoofd buigen voor Dylan Teuns. We hebben dan ook alle vertrouwen in een goede Vuelta voor Majka. Top 5 moet haalbaar zijn met een kans op het eindpodium.

Door de slepende knieblessure van Leopold König is Majka de enige kopman binnen de ploeg. Hij moet bergop ondersteund worden door Cesare Benedetti en de jonkies Emanuel Buchmann en Patrick Konrad: de nummer 15 van de Tour en de nummer 16 van de Giro. Er zijn klassementsrenners in de Vuelta met minder sterke knechten. Wel zullen Buchmann en Konrad de ruimte krijgen om op jacht te gaan naar een etappezege. Beiden hebben de capaciteiten om dit te bewerkstelligen.

Hetzelfde kan gezegd worden over Michael Schwarzmann in de vlakke etappes. De 26-jarige Duitser stuntte vorig jaar al bijna in de Vuelta en werd tweede in de eerste massasprint. Het deelnemersveld is er qua sprinters niet beter op geworden, dus mogelijk zit die overwinning er dit keer wel in. Met Michael Kolar, Christoph Pfingsten en Andreas Schillinger kan Bora een redelijke trein smeden. Laatstgenoemde kan ook op de lijst van een 0-puntenploeg gezet worden. Schillinger reed tot dusver drie grote rondes en stond nog nooit bij de beste 20 in een daguitslag. Ook Pawel Poljanski, een trouwe bergknecht van Majka, is een overweging waard.

De sterren van het team:
Rafal Majka: klassement ****
Michael Schwarzmann: sprint ***
Emanuel Buchmann: klimmen *** en vlucht **

Cofidis Solutions Crédits

Met Jonas Van Genechten heeft Cofidis een ritwinnaar van 2016 in de gelederen. De Belg won de zevende etappe door Daniele Bennati en Alejandro Valverde in een sprint heuvelop voor te blijven. Hij deed dat alleen niet in de kleuren van Cofidis, maar in die van IAM. Misschien dat rit 7 dit jaar ook wel de grootste kans voor Van Genechten is. Qua pure snelheid komt de sprinter vaak net wat tekort, maar met een heuvel in de finale kunnen er wat snellere concurrenten overboord gegooid worden. Landgenoot Kenneth Vanbilsen zal daarbij een belangrijke knecht worden.

In de niet-sprintetappes zal Cofidis gaan vrijbuiten. Mogelijk dat Daniel Navarro nog gaat proberen een klassement te rijden, maar dat zal dan hooguit voor een plek 8 of 9 zijn, als het meezit. Van de overige renners is Anthony Perez misschien het meest interessant om te volgen. De 26-jarige Fransman mag een laatbloeier genoemd worden, want voor dit jaar liet hij weinig zien in het profpeloton. In mei was het opeens raak in de Ronde van Luxemburg. Heuvelop klopte hij daar niemand minder dan Greg Van Avermaet. Iets (een rit winnen in Luxemburg) wat Anthony Turgis een jaar terug al bewerkstelligde. Niet te verwarren met zijn oudere broer Jimmy, die er qua resultaten weinig van bakt. Hij mag samen met Guillaume Bonnafond op de 0-puntenlijst gezet worden.

De sterren van het team:
Jonas Van Genechten: sprint ***
Daniel Navarro: klassement * en vlucht ***
Anthony Perez: heuvelfinale *