Vueltateams onder de loep: Astana, Bahrain & Caja Rural

Astana Pro Team

Na zijn vijfde plaats in de Tour gaat Fabio Aru proberen een beter resultaat neer te zetten in de Vuelta. Of de Sardiniër daartoe in staat is, is de grote vraag. Nog niet eerder reed hij de combinatie Tour-Vuelta en in de slotweek van de Tour oogde hij al minder. Wel is de Vuelta een ronde die Aru ligt. Het is tot dusver de enige koers van drie weken die op zijn palmares prijkt. Het was in 2015 toen hij Tom Dumoulin op de laatste zaterdag uit de rode leiderstrui reed. Pijnlijk voor de Nederlanders, maar een grote triomf voor Aru.

Mocht de Italiaanse kopman er niet in slagen om een topklassement te rijden, dan heeft Astana ‘Superman’ Miguel Angel Lopez als plan-B. De 23-jarige Colombiaan rijdt zijn eerste grote ronde. Of nouja, ‘zijn eerste’, ook vorig jaar startte hij aan de Vuelta. Maar door een zware valpartij moest hij toen op de zesde dag de strijd al staken. We weten dus nog niet hoe goed Lopez een koers van drie weken verteert. Dat hij bergop bij de besten van het peloton hoort, liet hij vorig jaar al zien in de Ronde van Zwitserland. Het megatalent won deze prestigieuze ronde voor Ion Izagirre en Warren Barguil. Aru en Lopez komen dus beiden in aanmerking voor een topklassering, maar zijn ook beiden vraagtekens en dus risico’s voor de spellen.

De rest van het team rijdt vooral in dienst van dit duo. Al zal er voldoende vrijheid zijn om op zoek te gaan naar ritzeges vanuit de ontsnapping. Luis Leon Sanchez en Alexey Lutsenko lijken daarvoor de beste troeven. Misschien dat de Spanjaard zelfs een overweging waard is voor het 15+5 spel (als bankzitter). Gezien het parcours van dit jaar zijn er genoeg kansen voor de avonturiers en zeker voor een Sanchez die goed bergop gaat. Voor een 0-puntenploeg nomineren we Nikita Stalnov. De 25-jarige Kazak maakt zijn debuut in een grote ronde en heeft p36 in San Sebastian als beste resultaat in de WorldTour.

De sterren van het team:
Fabio Aru: klassement *****
Miguel Angel Lopez: klassement *** en tijdrit **
Luis Leon Sanchez: vlucht ***** en tijdrit **

Bahrain – Merida

Een andere Oosterse ploeg met een Italiaanse kopman is Bahrain – Merida. En ook in dit geval gaat het om een oud-winnaar. Daarvoor moeten we wel terug naar 2010. Vincenzo Nibali bleef toen de verrassende Ezequiel Mosquera en Peter Velits voor. Twee mannen die inmiddels gestopt zijn, maar Nibali is still going strong. Misschien wel minder ‘strong’ dan voorheen. De ‘Haai van Messina’ heeft sinds zijn Tourwinst geen grote ronde meer gedomineerd. Afgelopen Giro moest hij het ook afleggen tegen Tom Dumoulin en Nairo Quintana. Toch duikt Nibali bij de bookmakers weer op bij de absolute topfavorieten. Enkel Chris Froome krijgt meer vertrouwen van de wedkantoren.

De Vueltaploeg van Bahrain staat volledig in dienst van Nibali. Al zitten er renners in de selectie die ook zelf op een specifiek terrein een resultaat kunnen behalen. De voornaamste kandidaat is dan Giovanni Visconti. De 34-jarige Italiaan is een aanvaller pur sang en kan vanuit een vroege vlucht en in heuvelachtige finales voor de ritzege strijden. Afgelopen Giro was hij ook dicht bij een overwinning: op de lastige aankomst in Peschici bleef enkel Gorka Izagirre hem voor. In sprintetappes, waar er niet veel van zijn, kan Iván García Cortina zich ertussen smijten. Afgelopen EK in het Deense Herning sprintte de neoprof naar p8 en liet hij zijn potentieel zien.

Van de overige zes renners verwachten we weinig tot geen punten. Javier Moreno moet het in zich hebben om vanuit de vlucht te kunnen scoren op geaccidenteerd terrein, maar begint met de Vuelta aan zijn derde grote ronde van 2017. De vraag is dus hoeveel er nog in de tank van deze Moreno zit. Franco Pellizotti liet in de Giro zien dat hij het wielrennen nog niet verleerd is. In dienst van Nibali eindigde hij als achtste op Oropa, daar waar Dumoulin won in de roze trui. Dit bleek alleen wel een uitschieter voor de ‘Dolfijn van Bibione’. Daarnaast bleef hij drie weken lang bij Nibali in de buurt en lijkt er voor de oude Pellizotti geen ruimte om zelf voor een ritzege te gaan.

Manuele Boaro zou, net als vorig jaar in de Giro, de top 15 in de lange individuele tijdrit kunnen halen. Daar zal het dan alleen wel bij blijven. Tot slot zitten er maar liefst drie 0-puntenkandidaten in de selectie van Bahrain: Valerio Agnoli, Antonio Nibali en Domen Novak. Zeker het broertje van de kopman lijkt een ‘moetje’. Antonio haalde dit seizoen niet één keer de top 70 in een etappe.

De sterren van het team:
Vincenzo Nibali: klassement ***** en tijdrit **
Giovanni Visconti: vlucht ***** en heuvelfinale **
Iván García Cortina: sprint *

Caja Rural – Seguros RGA

Voor de Vuelta zijn er jaarlijks een paar zekerheden. Dat Caja Rural een wildcard krijgt is er daar een van. Het groen van de Spaanse procontinentale formatie zal de komende drie weken weer veelvuldig in beeld zijn. Het doel van de ploeg is immers een ritzege winnen en het middel daarvoor is zoveel mogelijk in de vroege vlucht zitten. Het is dan vooral belangrijk dat Jaime Rosón de juiste ontsnapping weet te vinden. De 24-jarige Spanjaard zou in een zware finale voor een unieke ritzege kunnen zorgen. Zo won hij eerder dit jaar al in Kroatië door Vincenzo Nibali bergop te verslaan. Rosón heeft ook niet voor niets een contract bij Movistar verdiend en kan deze Vuelta voor een mooi afscheidscadeau zorgen.

Met David Arroyo en Sergio Pardilla zit er veel klimervaring in de ploeg. Een goed klassement hoeven we van dit duo niet meer te verwachten, maar de top 10 halen in een bergetappe vanuit de vlucht behoort zeker tot de mogelijkheden. Lluis Mas gaat minder goed bergop, maar heeft laten doorschijnen dat hij een gooi wil doen naar de blauwe bolletjestrui. Drie jaar geleden eindigde Mas als zesde in het bergklassement en dus moeten we hem niet meteen afschrijven. In de vlakke finales is het letten op Héctor Sáez en Nick Schultz. Twee renners met een redelijk eindschot. Al komen ze, zelfs in dit sprintveld, waarschijnlijk tekort voor top 10-klasseringen.

Aangezien er bijna geen etappe zal zijn waarin Caja Rural de vlucht niet haalt, is het een grote gok om een van deze renners in je 0-puntenteam op te nemen. Zelfs een Fabricio Ferrari die in 2013 de 0 al drie weken lang wist vast te houden. De Uruguayaan rijdt ook al twee jaar op rij top 5 in het eindklassement van de Ronde van Madrid. Hij kan dan blijkbaar toch iets op de trappers, al hebben we het in de grote koersen nog niet ontdekt.

De sterren van het team:
Jaime Rosón: klim ** en vlucht *
Sergio Pardilla: klassement *
Lluis Mas: vlucht ****