Na de ploegentijdrit van gisteren kregen de renners vandaag een makkelijk ritje voorgeschoteld. Drie renners kiezen al vroeg het hazenpad (Laurent Pichon (FDJ), Cesare Benedetti (Bora) en Bryan Nauleau (Direct Energie)) en worden makkelijk gecontroleerd. Toch staat er een prijs op het spel voor het trio en het is de renner van FDJ die de bergtrui verovert. In de finale test Philippe Gilbert nog even zijn benen, maar ook de Belgisch kampioen kan geen massasprint voorkomen.

In de straten van Baiona is uiteindelijk een landgenoot van hem de snelste: Gianni Meersman. De sprinter van Etixx krijgt een perfecte leadout en weet Michael Schwarzmann en Magnus Cort achter zich te houden. Michal Kwiatkowski wordt vierde en neemt de rode leiderstrui over van zijn ploeggenoot Peter Kennaugh. Morgen zal dit waarschijnlijk weer wijzigen wanneer de eerste (kleine) test voor de klassementsmannen op het programma staat.

Etappeprijzen: Met 187 punten is de eerste ritzege voor dstein. In zijn sprintteam mist hij van de top 12 enkel Restrepo en Keukeleire. Het hebben van Kwiatkowski is doorslaggevend vandaag, want de overige prijswinnaars hebben de Pool niet geselecteerd. Op 6 punten is de tweede plaats voor itturria en GMV is de nummer 3 met nog 1 punt minder. Alle prijswinnaars gefeliciteerd! Logischerwijs is de uitslag van de etappe gelijk aan het algemeen klassement na één etappe.

Subleagueklassement: Bij de subleagues is de pikstart voor ZZZZ2. Met 765 punten is er een voorsprong van 21 stuks op Zweelerforum1 en 29 op Peter Sagan nr. 1 !!. Veel zegt dit echter nog niet, want het zijn voorlopig de sprintteams die dit klassement bepalen.

Nulpuntenjackpot: Slechts 2952 van de 3581 teams zijn van de hatelijke 0. Hoewel, ‘hatelijk’, voor veel teams zal het de gewenste 0 zijn. Waarschijnlijk zal het 0-puntenveld morgen al flink uitgedund worden, omdat nu nog de bergteams ertussen staan. Het scheelde overigens niet veel of vandaag waren er al flink wat teams afgevallen voor de jackpot: Pellaud kwam namelijk als 21ste over de streep.