ProfielEtappe8v2 Villalpando – La Camperona. Valle de Sabero

181.5 km

Zaterdag 27 augustus 2016 – Over een afstand van 181,5 kilometer rijden de renners in de 8e etappe van de Vuelta van Villalpando naar La Camperona. Vooral op het einde van de rit is het alle hens aan dek. Op de steile slotklim met maxima van 19,5% is het één-tegen-één voor de kopmannen in de Vuelta.

Voordat het peloton de hellende stroken van La Camperona moet trotseren, vertrekken de coureurs vanuit Villalpando. Een kleine gemeente in de Spaanse provincie Zamora behorende tot de, voor wielerliefhebbers bekende, regio Castilië en León.

Het begin van de rit lijkt een uitgelezen mogelijkheid om even van de mooie omgeving de genieten en een babbeltje te maken op de fiets. Echt vlak is het nooit in deze regio, maar onderweg komen de renners verder geen noemenswaardige hindernissen tegen. Menigeen zal blij zijn om de benen te kunnen sparen tot het ‘grand dessert’ van deze etappe. Hoe je ook naar boven rijdt. Het gaat pijn doen!

La Camperona. Een berg van de 1e categorie die in 2014 eenmaal eerder op het programma. Toen kwam Ryder Hesjedal als eerste over de streep. In totaal ruim 8 kilometer, maar dat is maar een deel van het verhaal.

LaatstekmsEtappe8

De klim begint rustig. Na het dorpje Olleros de Sabero wordt het al steiler, met stijgingspercentages tot 10%. En als de renners eenmaal Sotillos de Sabero voorbij zijn, gaat het echt beginnen. In de laatste 3 kilometer zal menig renner geparkeerd komen te staan dankzij stijgingspercentages tot 19,5%. Je kunt dan rustig van een ‘Muur’ spreken.

De horrorweg lijkt op het lijf geschreven van renners als Dani Moreno en Joaquim Rodríquez, al zullen ze moeten uitkijken met hun timing. Valverde ging in 2014 te vroeg aan waardoor hij uiteindelijk veel tijd moest prijsgeven op de andere favorieten. Zuinig omgaan met de energie is de sleutel tot succes.

3-VE16-RECORRIDOS-sin cabecera.indd

Bron: touretappe.nl