Viveiro – Lugo

171.3 km

ProfielEtappe5v2

Woensdag 24 augustus 2016 – De 5e etappe van de Vuelta is de laatste in Galicië. De renners verlaten het meest noordwestelijke stuk van Spanje met een rit van 171,3 kilometer. De kans op een sprint in de straten van Lugo is groot.

De renners laten de Atlantische kust achter zich en rijden naar de historische stad Lugo. De eerste helft van de race speelt zich af op zeeniveau. Dan wordt na 118 kilometer de Puerto de Marco de Álvare gerond, een klim van de 3e categorie. Na een korte afdaling bereiken de renners een plateau op een hoogte van zo’n 450 meter. Het restant van de race is weer op overwegend vlakke wegen.

Na een passage door aankomstplaats Lugo volgt een lokale ronde van 24,5 kilometer.

LaatstekmsEtappe5

Precies tien jaar geleden won Aleksandr Vinokoerov in Lugo een Vuelta-etappe. Hij reed op een klimmetje net voor de finish weg uit het peloton en hield 1 seconde over. Uiteindelijk zou ‘Vino’ die Vuelta drie etappes winnen, én het eindklassement.

Lugo stamt uit de Romeinse tijd. Het is de enige stad ter wereld die wordt omgeven door Romeinse stadsmuren die nog helemaal intact zijn. Sinds 2000 staat Lugo op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

3-VE16-RECORRIDOS-sin cabecera.indd

Bron: touretappe.nl