Benidorm – Alto Aitana. Escuadrón E. Aire

193.2 km

ProfielEtappenr20v2

Zaterdag 10 september 2016 – De één na laatste rit in de Vuelta start in de badplaats Benidorm. 193,2 kilometer later ligt de finish na een forse klim op de Alto de Aitana. Een dag voor de parade in Madrid is dit voor veel renners de ultieme kans om nog in het klassement op te schuiven.

Benidorm staat bekend om de vele ouderen die overwinteren, maar ook heeft de Spaanse badplaats wielerhistorie. Niet zo lang geleden, in 2011, startte de Vuelta hier nog met een technische ploegentijdrit van 13,5 kilometer. De ploeg van Fabian Cancellara, Leopard Trek, was 4 seconden sneller dan Liquigas Cannondale van Peter Sagan en Vincenzo Nibali.

Op 10 september rijdt het peloton na het verlaten van Benidorm vrijwel meteen richting de Col de Rates, een klim van de 2e categorie. De renners kennen de helling van hun wintertrainingskampen – veel ploegen verblijven in deze buurt -, al fietsen ze er nu vanaf de andere kant tegen op. De hele klim telt 13 kilometer, waarbij de eerste 6 kilometer met een gemiddelde stijging van 6% de steilste zijn.

Na de afdaling, die een stuk steiler is dan de klim, gaat het peloton via Orba richting de Alto de Ebo. Deze klim van 2e categorie wordt vanuit het oosten genomen en dat betekent dat de lengte 8 kilometer is en het gemiddelde stijgingspercentage 5,6% met een maximum van 8,5%.

Een korte afdaling brengt de renners naar de voet van de Alto de Tollos, een klim van de 2e categorie: 4,1 kilometer lang met een gemiddelde van 5,8%. De maximale hellingshoek is 14% en laat dat nou net in de laatste meters zijn. Maar goed, geen nood, de top ligt op 110 kilometer van de finish.

Na de Alto de Tollos is het afdalen tot in Benimarfull waarna het peloton koers zet richting Alcoi en Benilloba. Daar aangekomen begint het peloton aan de finale van de Vuelta 2016. Met 141 kilometer in de benen begint de klim naar Puerto de Tudons. In 2010 zat die helling voor het laatst in de Vuelta en sindsdien is de ronde er een aantal keer omheen gereden. De Tudons is van 2e categorie en met een lengte van 7,3 kilometer is de klim goed voor 5,2% en maxima van 7,5%. Kortom, dit is zeker niet de zwaarste kant van de berg.

LaatstekmsEtappenr20

Na de afdaling staat de Puerto de Tudons nogmaals op het menu, alleen dan van een andere kant genomen. Bovendien biedt de klim nu een extraatje, want via een weg die normaal afgesloten is gaan de renners over een militair terrein naar de top van de Alto de Aitana. De klim is zo in totaal 21,2 kilometer lang. Het gemiddeld stijgingspercentage is 5,9% en de top ligt op 1.545 meter hoogte. Dat is goed genoeg voor de klassering buitencategorie.

In de Vuelta van 2009 finishte de 8e etappe op de top van de Alto de Aitana. De rit werd gewonnen door Damiano Cunego, terwijl Robert Gesink derde werd. Johnny Hoogerland reed toen de hele dag in de aanval zien en werd op minder dan 2 kilometer van de streep gegrepen. Ruim een week eerder was die editie overigens van start gegaan in Assen.

3-VE16-RECORRIDOS-sin cabecera.indd

Bron: touretappe.nl