Ourense capital termal – Baiona

160.8 km

ProfielEtappe2v2

 

Zondag 21 augustus 2016 – De 2e Vuelta-etappe, van Ourense naar Baiona, is een rit van 160,8 kilometer, en is hoofdzakelijk vlak. De slotklim naar de Alto da Groba, die in 2013 in het parcours was opgenomen, blijft het peloton dus onthouden. Nadat onderweg de Alto de Fontefría is beklommen, wordt de finale geopend door een heuveltje van een kleine 200 meter hoog.

De bevolking van Baiona, een havenstad aan de westkust van Spanje, zag in het jaar 1493 het schip de Pinta aanmeren. Het maakte deel uit van de vloot van Christopher Columbus en bracht het nieuws met zich mee dat er een nieuwe wereld, Amerika, was ontdekt. De bemanning van de Pinta zal naar alle waarschijnlijkheid de Alto da Groba als eerste vanuit zee hebben gezien.

Die heuvel ligt net achter de haven van Baiona en zorgde in 2013 voor een boeiende aankomst van de 2e etappe. Nicolas Roche won met 2 seconden voorsprong op Daniel Moreno. Valverde eindigde op 12 seconden en Bauke Mollema, in het shirt van Belkin, finishte 2 seconden later.

Dit jaar staat de Groba niet op het menu. De zwaarste beproeving van de dag krijgen de renners na circa 80 kilometer fietsen voorgeschoteld. De Alto de Fontefría (3e categorie) is 790 meter hoog en de weg naar de top is 8,2 kilometer lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,2%.

LaatstekmsEtappe2

Na de lange afdaling naar Ponteareas wachten er nog een tweetal ongecategoriseerde hindernissen. De laatste wordt op 10 kilometer van de meet gerond.

3-VE16-RECORRIDOS-sin cabecera.indd

Bron: touretappe.nl