Xàbia – Calp

37.0 km

ProfielEtappenr19v2

 

Vrijdag 9 september 2016 – Het beslissende tweeluik in de Vuelta wordt aangesneden met een pittige individuele tijdrit van 37 kilometer naar Calpe. De organisatie legt een parcours neer dat heel wat prof – en amateurrenners ongetwijfeld kennen als hun favoriete trainingsroute in winterse tijden…

“Het regent hier renners”… Een gevleugelde uitspraak over Calpe – in het Catalaans ook geschreven als Calp -, gelegen in het hartje van de Costa Blanca. ‘De witte kust’ wordt omgeven door bergketens en ligt zo als het ware in een kom. De streek is naar het zuiden gericht, waardoor koude en gure weersomstandigheden het moeilijker hebben om de renners te teisteren tijdens hun winterstage. Jaarlijks zoekt het Etixx-Quick Step van Tom Boonen en Niki Terpstra hier haar heil, op zoek naar successen in het voorjaar. Via Calp op zoek naar de scalp… van hun tegenstanders.

Nu is Calpe dus het decor voor de ‘nog-net-niet-allesbeslissende tijdrit’ in de Vuelta 2016. De volgende dag, de voorlaatste dag van de race, ligt er namelijk nog een knaller van een bergrit te wachten waarin klimmers de verschillen uit de tijdrit kunnen neutraliseren. Wat dat betreft is het finale parcours van de Vuelta 2016 gelijkwaardig aan dat van 2015. Tom Dumoulin slaagde erin om in de laatste tijdrit zijn verloren tijd op Fabio Aru meer dan in te halen en hij omgordde opnieuw de rode trui. De stekelige laatste bergrit was er echter te veel aan en Dumoulin zakte door het ijs.

LaatstekmsEtappenr19

De tijdrit naar Calpe is er eentje voor de echte specialisten, de mannen met de grote motor, die het gewoon zijn om met reuzenverzetten het wegdek fijn te malen. Het is een vlak parcours met een verloren gelopen heuveltje. Niet echt spek voor de bek van topfavoriet Nairo Quintana die ongetwijfeld een zwaarder parcours had verkozen als hij de kans had gehad.

A propos: Xàbia is Catalaans voor Javea, zoals Calp dat voor Calpe is…

3-VE16-RECORRIDOS-sin cabecera.indd

Bron: touretappe.nl