Sabiñánigo – Sallent de Gállego. Aramón Formigal

118.5 km

ProfielEtappenr15v2

Zondag 4 september 2016 – Over een afstand van 118,50 kilometer rijden de renners in de 15e etappe van Sabiñánigo naar Formigal. Wederom lijkt het erop dat de klimgeiten in deze rit uitmaken wie er met de prijzen vandoor gaat. De streep ligt, net als gisteren, bergop!

De etappe gaat van start in Sabiñánigo, door Spanjaarden ook wel liefkozend de fietshoofdstad van de regio Aragon genoemd. In de Vuelta van 2008 kwam Greg van Avermaet nog als eerste aan in dit stadje.

Na 32 kilometer op en af begint het eerste klimwerk van de dag. De Alto Petralba is een beproeving van de 3e categorie. Eenmaal aan de voet van de Alto de Cotefablo wordt het pittiger. Vooral de lengte, 13 kilometer, en onregelmatigheid van de klim zijn verraderlijk. Een steile strook van boven de 10% wisselt doodleuk af met een stuk dalen van 1 kilometer. Daarna stijgt het asfalt weer met wisselende percentages.

Net als gisteren is een berg het decor van de apotheose. De streep is getrokken op een parkeerplaats in het skigebied Formigal. Het is niet de eerste keer dat Formigal gastheer is in de Vuelta. In 2013 kwam de toen nog piepjonge Warren Barguil hier nog als eerste boven.

LaatstekmsEtappenr15

De klim is niet bijster steil, maar wederom is het de onregelmatigheid die hem verraderlijk maakt. Over 15,8 kilometer gaat de weg met een gemiddelde van 4,3% omhoog. Onderweg krijgen de coureurs te maken met een korte afdaling en wat vlakke stukken, terwijl er op 8 kilometer onder de top ook een strook zit van 9,5%. Met nog 3 kilometer te gaan wachten er 2 kilometer lang nog stukken van rond de 8%, terwijl de klim in de slotkilometer afvlakt.

Het echte gevaar van de slotklim zit er in dat er waarschijnlijk op het scherpst van de snede gekoerst zal worden. De eindfase van de Vuelta is in zicht en de klassemenentsrenners krijgen niet heel veel mogelijkheden meer om tijd goed te maken.

3-VE16-RECORRIDOS-sin cabecera.indd

Bron: touretappe.nl