Bilbao – Urdax-Dantxarinea

213.4 km

ProfielEtappenr13v4

Vrijdag 2 september 2016 – Met 212,8 kilometer is de etappe tussen Bilbao en Urdax-Dantxarinea de langste van de Vuelta 2016. Onderweg komen de renners een hele trits heuvels tegen, waarvan de vier lastigste de categorisering 3 hebben gekregen..

Bilbao is met bijna 350.000 inwoners de grootste stad van het Baskenland. Aan de rivier de Nervión staat het gebouw dat Bilbao ook buiten Spanje beroemd heeft gemaakt: het Guggenheimmuseum. Maar deze vrijdag hebben de meeste toeristen meer oog voor iets anders: de start van de langste etappe van de Vuelta 2016. En terecht!

De eerste hindernis doemt na 60 kilometer koers op. Het is de Alto de Itziar. Vanuit Deba, een dorpje aan de Golf van Biskaje, klimmen de renners 5,7 kilometer lang omhoog met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,8%. Daarmee is de beklimming niet lastig genoeg om mee te tellen voor het bergklassement.

De Alto de Monte Igueldo, gelegen vlak voor de doorkomst in San Sebastián, is na bijna 100 kilometer koers de eerste berg die wél meetelt voor het bergklassement.

Nu de renners toch bij San Sebastián zijn, kunnen ze gelijk de Alto de Jaizkibel meepakken. Zou je denken. Nee dus. De bekende klim uit de Clásica San Sebastián laten de renners letterlijk links liggen, want na de passage door de stad slaat het peloton rechtsaf, richting de Alto de Arichulegui. Daar moeten de renners 5 kilometer klimmen, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2%. Het steilste stuk is 12,5%.

Gelijk na de afdaling van de Alto de Arichulegui staat de volgende marteling voor de renners op het programma: de Alto de Agina. Zowel de lengte (4,7 kilometer) als het stijgingspercentage (6,4% gemiddeld) zijn iets lager dan de vorige klim.

LaatstekmsEtappenr13

De volgende top is de Puerto de Lizarrieta. Vanuit Echalar is dat circa 6 kilometer klimmen à 5%. Op de top rijdt het peloton Frankrijk binnen. Lang blijven ze daar niet, want zo’n 10 kilometer later passeren ze wederom de grens.

Hoewel er na de Puerto de Lizarrieta nog enkele klimmetjes volgen, zijn die niet lastig genoeg voor bergpunten. De laatste 30 kilometer gaat het op en af, met als dessert een afdaling naar Urbax-Dantxarinea.

3-VE16-RECORRIDOS-sin cabecera.indd

Bron: touretappe.nl