Na al het geweld in de bergen, was de beurt eindelijk weer eens aan de rappe mannen van het peloton. Zes renners spartelen nog een beetje tegen via de vroege vlucht, maar worden in de finale makkelijk ingerekend. Daniele Bennati probeert het vervolgens met een late uitval. Er zit flink wat power achter de poging van de wegkapitein van Tinkoff, maar ook Bennati kan een massasprint niet voorkomen.

Op zo’n 500 meter van de finish wordt hij voorbij gestoven. Het is Gianni Meersman die op jacht gaat naar een derde ritzege, alleen gaat de sprinter van Etixx wel van erg ver aan. Te ver zo blijkt, want in de slotmeters wordt hij gepasseerd door Jempy Drucker. De Luxemburger van BMC pakt zijn eerste etappe in een grote ronde. Ook Rüdiger Selig en Nikias Arndt weten Meersman te kloppen op de lijn en halen de top 3.

In het algemeen klassement verandert er niets. Zo gaat Nairo Quintana met een flinke voorsprong de laatste rustdag in. Chris Froome staat op 3’37, Esteban Chaves op 3’57 en Alberto Contador op 4’02. In het puntenklassement leidt Alejandro Valverde (93 pt) voor teamgenoot Quintana (86 pt) en Fabio Felline (76 pt). In het bergklassement is er een tweestrijd ontstaan tussen Kenny Elissonde en Omar Fraile. Slechts 8 punten scheiden beide renners. Tot slot lijkt BMC de beste ploeg te worden. Zij hebben, dankzij de monstervlucht van vrijdag, ruim 24 minuten voorsprong.

Etappeprijzen: Het beste sprintteam is dit keer in handen van Zeta. De top 9 aangevuld met Bagdonas en Chetout is goed voor 189 punten. En dat is 2 punten meer dan MEGAdos en Kleppers scoren met Restrepo in plaats van Reijnen in de gelederen. Met nog 1 punt minder delen Platt, Sprinting Misty, NAOP, JAGO en Gouwe Kouwie de vierde plaats en de laatste prijs is voor BramvanLoon. Allen gefeliciteerd!

Algemeen klassement: Het algemeen klassement is aardig door elkaar geschud! In de slotweek komt het er op aan om de juiste sprinters aan boord te hebben met mogelijk drie massasprints. Teams van buiten de top 100 of zelfs top 200 komen propt de top 30 in. De nieuwe koploper is mhmgs. Deze deelnemer heeft Drucker, Arndt, Meersman en Sbaragli in zijn AK-team en scoort daarmee flink wat meer dan Clockwise zonder Drucker en Arndt. Clockwise zakt dan ook van p1 naar p6. RastaNelson en tchmil85 staan nieuw op het virtuele podium met respectievelijk 19 en 20 punten achterstand op mhmgs.

Subleagueklassement: Ook bij de subleagues hebben de sprinters heel veel invloed op de ranglijst. De beste zaken worden gedaan door de Brabantse wielerboeren. Van de top 10 scoren zij als enige 500+ punten erbij en nemen de leiding over. Guru volgt op 35 punten, ZZZZ1 op 46, Vibeleague op 57 en Zweelerforum1 op 91. De rest van de subleagues staan al op een achterstand van drie cijfers.

Minste punten klassement: Met Beppu op p15 zijn er enkele verschuivingen in de top van het minste punten klassement. Steba weet p1 vast te houden, maar ziet nu Elogui op slechts 1 puntje staan. Ook Jefgodfather heeft Beppu als 0-punter geselecteerd en zakt daardoor naar p3 op 2 punten van Steba.