Op voorhand lijkt etappe 12 geschikt voor de vluchters, maar volgens Movistar is de vlucht van de dag niet geschikt. De groep van zeven renners met Peter Kennaugh en Darwin Atapuma wordt kort gehouden, waarna Astana het in de finale dicht rijdt. Op de laatste klim van de dag vertrekt vervolgens Dries Devenyns. De renner van IAM lijkt lange tijd op weg naar de ritzege, totdat hij op 1,5 kilometer wordt bijgehaald.

De Belgen hoeven echter niet te treuren, want het is Jens Keukeleire die daarna veruit de snelste is van het overgebleven peloton. Maxime Bouet wordt al slaand op zijn stuur tweede gevolgd door Fabio Felline, Kristian Sbaragli en Luis Leon Sanchez. Het harde werk van Astana wordt dus opnieuw niet verzilverd door Sanchez. Morgen krijgt de Spanjaard een nieuwe kans wanneer de vluchters mogelijk wel vrijheid zullen krijgen.

Etappeprijzen: Slechts zes renners in de top 10 was vandaag voldoende voor winst. tommoz flikt het met Keukeleire, Felline, Sbaragli, Sanchez, Bilbao en Valverde. Zijn ‘tommoz heuvel’ scoort daarmee 125 punten. En dat is 1 puntje meer dan JH scoort. Het verschil zit ‘m in Bilbao tegenover Bakelants. Met 119 punten is de derde prijs voor itturria. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Algemeen klassement: Nagenoeg status quo in de top 3. De Kannibali, Sprinting Misty en Clockwise ontlopen elkaar een paar puntjes in etappe 12, waardoor de verschillen zo goed als gehandhaafd blijven. De Kannibali leidt nu met 6 punten op Sprinting Misty en 11 op Clockwise. Wel moet Clockwise de derde plaats inmiddels delen met Rockie. Dankzij Frank stijgt deze deelnemer van p6 naar p3.

Subleagueklassement: ZZZZ1 staat nog steeds aan kop, maar het voelt de hete adem van Zweelerforum1. Laatstgenoemde subleague scoort vandaag 43 punten meer en staat nu op slechts 3 punten in het klassement. Riomare moet daardoor even pas op de plaats maken, al komt het qua aantal punten wel dichterbij aan de koppositie. Net als Vibeleague en Brabantse wielerboeren is het verschil met ZZZZ1 binnen de 25 punten.

Nulpuntenjackpot: In het begin van de etappe kreeg een groep met onder anderen Dockx, Cousin en Stamsnijder een gaatje en dat deed enkele deelnemers zweten. Als die mannen de top 20 zouden halen, bleven er slechts twee over met een 0-team. Zo vaart liep het niet en dus blijven alle zes overgebleven 0-teams intact.