Robert Gesink heeft de Koninginnenrit van de Vuelta gewonnen! Nadat hij tweede werd op Lagos de Covadonga weet hij nu wel als eerste over de streep te komen op de top van de Aubisque. De 30-jarige Nederlander sluipt mee in een ontsnapping van maar liefst 41 renners die de zegen van het peloton krijgt. Wel zorgt Sky ervoor dat het verschil rond de 4 tot 6 minuten gecontroleerd wordt, aangezien met Dani Moreno een gevaarlijke klant voor het klassement mee zit.

Van de 41 man blijken Kenny Elissonde, Egor Silin en Gesink de sterksten. Het komt aan op een krachtige eindsprint in de slotkilometer, waarbij Gesink zijn metgezellen achter laat. Bij de klassementsmannen is het Simon Yates die goede zaken doet. Hij kiest al op de een na laatste klim het hazenpad en wordt door ploeggenoten uit de vroege vlucht gesteund tot de voet van de slotklim. Chris Froome en Nairo Quintana verliezen elkaar niet uit het oog tot de finish, maar Alejandro Valverde zakt er wel door.

Daardoor is de strijd om de laatste podiumplek weer helemaal open. Het verschil tussen Quintana en Froome blijft 54 seconden met Esteban Chaves nu als nummer 3 op 2’01. Yates staat op 2’17, gevolgd door Leopold König (+2’38) en Alberto Contador (+3’28).

Etappeprijzen: Met veel overtuiging wint malacha de veertiende etappe. Zijn ‘drago 2’ scoort 147 punten vooral dankzij Gesink en Elissonde. Hij heeft beide aanvallers in combinatie met de juiste klassementsmannen. Op 15 punten eindigt robren als tweede en de derde plaats wordt gedeeld door DikkieDick en Wacky. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Algemeen klassement: Geen Gesink voor koploper De Kannibali en dus moet deze deelnemer het rood afstaan. Clockwise en Rockie stonden vooraf aan de etappe derde maar stoten nu door naar de koppositie. Beiden hebben een team dat na etappe 14 op 1055 punten staat. Dat is 19 punten meer dan de beste formatie van sandman en 35 punten voor op voormalig leider De Kannibali.

Subleagueklassement: ZZZZ1 staat weer alleen aan kop en het is niet meer Zweelerforum1 dat de eerste bedreiging vormt. Die rol is nu weggelegd voor RastaNelson met 15 punten minder. Zweelerforum1 staat nog wel in de top 3 en ook de achterstand is nog goed te overzien: 24 punten.

Nulpuntenjackpot: Aangezien niemand Madrid zal halen met de 0, schuift het jackpotbedrag van 500 euro door naar de volgende grote ronde. Dat betekent dat tijdens de Giro de nulpuntenjackpot 1.000 euro zal bedragen. Steba heeft voorlopig de eer om het minste punten klassement te leiden met 8 punten gescoord door Sutherland en Beppu. Jefgodfather staat op 10 punten en Flipperke maakt de top 3 compleet met 14 stuks.

Road to Doha 14e etappe: canidanes is de grote winnaar in het kwalificatiespel van de Road to Doha. Hij wint én wordt ook nog eens tweede met een ruime voorsprong op de concurrentie. Voor die prestatie heeft hij de perfecte etappe uitgekozen, want vandaag waren er drie tickets te winnen. Het laatste ticket gaat naar runasvebjo. Allebei gefeliciteerd! De rest hoeft niet te treuren, want morgen is er alweer een nieuwe kans. In etappe 15 is er één ticket te winnen: klik hier.