Een volledig vlak profiel met een supersteile slotpukkel kan zelfs de klimmers niet voldoende interesseren om hun knechten te laten werken. En dus gaat de ritzege opnieuw naar een vroege vluchter. De eer is ditmaal aan Sergey Lagutin die deel uitmaakt van een groep van elf renners. De Rus van Katusha bewaart voldoende energie voor een stevige punch in de slotmeters en laat Axel Domont en Perrig Quémeneur makkelijk achter zich. Mattia Cattaneo en Pieter Serry maken de dag top 5 compleet.

Bij de klassementsmannen heerst er lang wapenstilstand totdat Chris Froome eraan gaat sleuren. Hij krijgt Nairo Quintana en Alberto Contador mee en wordt gecounterd door de Colombiaan. Quintana is overduidelijk de sterkste vandaag en neemt de rode leiderstrui van zijn landgenoot Darwin Atapuma over. Contador geeft op de streep 25 tellen toe en Froome zelfs 33. De Brit wordt op de streep nog gepasseerd door de verrassend sterke Sergio Pardilla, terwijl Alejandro Valverde in zijn wiel over de finish bolt.

In het klassement heeft Quintana nu een voorsprong van 19 seconden op teamgenoot Valverde, 27 op Froome en Esteban Chaves volgt al op bijna een minuut. Contador springt naar plaats 7 op 1’39. Morgen zullen de verschillen waarschijnlijk kleiner zijn met een simpelere slotklim. De kans is groot dat ook dan een aanvaller met de bloemen en champagne er vandoor gaat.

Etappeprijzen: Met weinig grote namen in de ontsnapping gaat de ritoverwinning naar een 0-team! Legstrong dacht met Domont, Quémeneur, Cattaneo en Smukulis vier minkukels gevonden te hebben, maar uiteindelijk brengt dit kwartet hem 60 euro via een ritzege. Ook de rest van de etappeprijzen gaat naar 0-teams, op eentje na. coxies scoort een gedeelde zesde plaats met Lagutin en Thwaites naast Contador, Froome en Valverde. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Algemeen klassement: Zoals verwacht moet het sprintteam van p.p al snel afstand doen van de troon. Sprinting Misty neemt de koppositie over en leidt nu met 5 punten. Door de ontsnapping met vooral niet-gespeelde renners zijn de verschuivingen in de top van het klassement verder minimaal.

Subleaguesklassement: Na één etappe neemt Vibeleague weer de leiding over van Zweelerforum1. Slechts 1 puntje scheidt de beide subleagues. Daarachter sluipen ZZZZ1 en CyclingFever.com iets dichterbij. Zij volgen nu op 30 en 31 punten achterstand.

Nulpuntenjackpot: Het klassement waar de rituitslag de meeste impact op heeft is die van de minste punten. Na etappe 8 zijn er nog maar zes teams op de gewenste 0 over. En dan is Madrid nog heel, heel, heel ver weg. Toch mogen MEGAdos, JAGO, Elogui, Tomba la Bomba, WagemansiBuchten en Les Anarchistes dromen van de jackpot van 500 euro. Als niemand het einde van de ronde met 0 punten haalt, zal de 500 euro doorschuiven naar de jackpot van de komende Giro en deze op 1.000 euro komen te staan.

Road to Doha 8e etappe: Het honderdste ticket in de Road to Doha is vandaag vergeven. Maar één deelnemer selecteerde ritwinnaar Lagutin en aangevuld met Froome, König, Chaves en Brambilla blijkt dat voldoende voor de beste score van 150 punten. De gelukkige ticketwinnaar is Quintypinty. Voor Hummelbikers is het een zure uitslag, want hij strandt op p2 én p3 met slechts één te winnen ticket. Morgen is er alweer een nieuwe kans om een ticket te winnen met de Bretagne Classic: klik hier.