De Vuelta is pas drie dagen onderweg en we kunnen de eerste geslaagde vroege vlucht al noteren. Zeven renners krijgen de zegen van het peloton en bergop blijken Simon Pellaud (IAM), Pieter Serry (EQS) en Alexandre Geniez (FDJ) de sterksten voorin koers. Dit trio koerst met een ruime voorsprong af op de laatste pukkel van de dag, waarop de streep getrokken is. En niet zomaar een pukkel, want de weg loopt met gemiddeld 14 procent omhoog in zo’n 1,5 kilometer.

Het trio verliest nog veel tijd, maar Geniez weet toch voorop te blijven en de derde etappe te winnen. Op 21 tellen is het verrassend Rubén Fernández die als eerste uit het peloton finisht, vlak daarna gevolgd door teammaat Alejandro Valverde, Chris Froome, Esteban Chaves en Nairo Quintana. Alberto Contador verliest net als in de ploegentijdrit veel tijd en staat nu al op 1’31 van leider Fernández. Valverde (+0’07), Froome (+0’11), Chaves en Quintana (+0’17) staan er een stuk beter voor.

Etappeprijzen: Geniez én Fernández in een klimteam zetten was de gouden combinatie voor vandaag. Met 179 punten gaat de ritzege naar ids die van de top 9 enkel Antón mist en met Latour en König buiten de top 10 nog sprokkelt. De tweede prijs gaat naar tchmil85 met 2 punten minder gevolgd door josels met 171 punten. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Algemeen klassement: Na de eerste sprint- en bergrit geeft het klassement al een redelijke weergave van de verhoudingen. De beste start is voor kratje die met 231 punten de ranglijst aanvoert. Op 9 punten staat Premio Major Garantisa, terwijl drie teams de derde plek delen met 220 punten elk: toenders, Klojo’s en canidanes.

Subleagueklassement: Ta-da, daar zijn ze weer: Bronsgroen Eikenhout. Als er een 15+5 grote ronde spel is, weet deze subleague zich altijd in de top te vestigen. Zo ook nu na twee etappes. Bronsgroen Eikenhout gaat als eerste door de barrière van 1000 punten en heeft een gat van 37 punten op ZZZZ1 en 57 op RastaNelson.

Nulpuntenjackpot: Nog 155 teams weten de 0 vast te houden na twee ritten. Mogelijk dat er nog een paar verdwaalde vluchtersteams tussen staan, maar de meeste van deze ploegen zullen gemaakt zijn voor de nulpuntenjackpot. Het scheelde overigens niet veel of Pellaud zorgde alsnog voor een sloot afvallers. Na de 21ste stek van gisteren begon hij vandaag met bijna 2 minuten voorsprong aan de slotklim. Hij strandde uiteindelijk op p32.

Road to Doha 3e etappe: Het eerste Vueltaticket gaat naar Wielricker. Gefeliciteerd! In het etappespel scoort hij 487 punten dankzij Geniez, Valverde, Chaves, Quintana, Antón, S. Sanchez, Brambilla, Meintjes, Goncalves en Talansky. Deelnemer Apex-predator zal flink balen, want hij eindigt zowel op p2 als p3 met 18 en 35 punten minder. Helaas voor hem was er vandaag maar één ticket te vergeven. Komende zaterdag is er een nieuwe kans.