Pierre Latour heeft de eerste grote vis in zijn nog jonge wielerloopbaan te pakken. De pas 22-jarige Fransman wint op de Alto de Aitana vanuit de vroege vlucht. En het zijn niet de minste namen die hij klopt. In de slotkilometer verschalkt hij Darwin Atapuma, terwijl Fabio Felline en ritwinnaars Mathias Frank en Robert Gesink al eerder werden afgeschud.

Een spektakelstuk voor de eindzege blijft helaas uit. Chris Froome probeert meermaals Nairo Quintana los te rijden op de slotklim, maar de Colombiaan geeft geen meter prijs. Na de Giro in 2014 wint hij zijn tweede grote ronde. Landgenoot Esteban Chaves mag mee het podium op dankzij een goed uitgevoerde coup van Orica. Chaves valt op de een na laatste klim aan en wordt opgewacht door teammaat Damien Howson uit de vroege vlucht. De Australiër brengt Chaves met 2 minuten voorsprong naar de voet van de Alto de Aitana en die marge is precies voldoende. Nadat ook Alberto Contador is gefinisht blijkt dat Chaves hem met 13 seconden voorbij is.

Etappeprijzen: Gedeelde ritwinst vandaag. Zowel freekd als Pieter Bijl scoort 188 punten. Van de top 17 missen zij alleen Frank, Molard, Calmejane en De La Cruz. chiapucci selecteerde Talansky niet en eindigt daardoor als derde op 9 punten. In totaal vallen maar liefst veertien teams in de prijzen waarvoor 173 punten genoeg was. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Algemeen klassement: Rockie blijft aan kop staan maar desondanks lijkt een eindzege erg ver weg. De voorsprong op pescao bedraagt slechts 1 puntje en deze deelnemer heeft meer sprinters in zijn team staan voor de slotrit van morgen. Daarnaast zullen ook de bonuspunten voor het kiezen van de juiste klassementswinnaars nog een grote rol gaan spelen. Het Vuelta (15+5) Spel is dus verre van over!

Subleagueklassement: Op de een na laatste dag delen de Brabantse wielerboeren een flinke tik uit. Mogelijk zelfs de genadeslag. Het gat met p2 is plots 86 punten. De strijd om die tweede plek is daarentegen razend spannend. ZZZZ1 heeft nu deze positie in handen, maar Winnaars, Guru, Zweelerforum1, Vibeleague, RastaNelson, David De La Fuente en ZZZZ2 staan binnen 30 punten. Dat kan dus nog alle kanten op.

Minste punten klassement: Opnieuw geen wijziging in de top van het minste punten klassement. Elogui blijft de ranglijst aanvoeren met 15 punten gevolgd door Drekes2 (19 pt) en Jefgodfather (20 pt). Mogelijk dat morgen in Madrid enkele verrassingen de top 20 weten te halen waardoor er nog verschuivingen komen…

Road to Doha 20e etappe: Net als gisteren kunnen we een nieuwe deelnemer aan het finalespel van de Road to Doha noteren. Skip is het die zijn eerste ticket weet te bemachtigen. Gefeliciteerd! Hij koos voor Latour, Felline, Frank, Gesink, De Clercq, Froome, Yates, De La Cruz, Brambilla, Elissonde, Fraile, De Gendt en Geniez. Goed voor 485 punten en dus de winnende score. Al scheelde het niet veel. KopSimoniFan wordt tweede met 476 punten en fdl derde met 464 punten.