Een chaotische finale heeft de tweede ritzege voor Gianni Meersman opgeleverd. In de straten van Lugo volgen meerdere valpartijen met onder anderen Steven Kruijswijk (mogelijk sleutelbeenbreuk), Esteban Chaves en Nikias Arndt als slachtoffers. Simon Clarke en Philippe Gilbert wagen nog een aanval, maar worden bij het ingaan van de slotkilometer bijgehaald.

Zdenek Stybar doet vervolgens geweldig werk voor zijn Belgische ploegmaat. De Tsjech zet Meersman perfect af waarna hij enkel Fabio Felline nog moet afhouden. Kévin Reza wordt derde voor Luis Leon Sanchez, Zico Waeytens en Alejandro Valverde. Doordat de valpartijen in de laatste 3 kilometer plaatsvinden, vervallen de tijdsverschillen en blijft Darwin Atapuma in de rode leiderstrui.

Etappeprijzen: Don Corleone profiteert optimaal van de chaos en wint de vijfde etappe. Van de top 8 mist hij enkel Luis Leon Sanchez en Hardy, terwijl Badgonas en Van der Sande buiten de top 10 nog sprokkelen. Goed voor 154 punten en dat is 3 stuks meer dan de dagscore van tomjul. Met nog 1 punt minder legt Bizzie de Bij beslag op de laatste podiumplek. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Algemeen klassement: Met Felline in de basis blijft elcopf aan de top van de ranglijst staan, maar de marges zijn wel kleiner geworden. Zo volgen yellow, Ulizar, Harrie-Barrie, Sprinting Misty, Dirk1958 en robren binnen de 10 punten. Morgen kunnen we dus zomaar een nieuwe leider hebben.

Subleagueklassement: Ook bij de subleagues kruipt het allemaal in elkaar. Bronsgroen Eikenhout blijft leiden, maar er staan nu zes subleagues binnen 30 punten achterstand: Guru, Zweelerforum1, De Spaanse Armada, Vibeleague, Brabantse wielerboeren en Cyclingfever.com.

Nulpuntenjackpot: Het aantal slachtoffers valt mee vandaag: slechts vier teams vallen er af. Met de valpartijen in de finale had het voor velen een stuk slechter kunnen aflopen. Nu zijn er nog steeds 75 teams over op de 0 die per stuk 6,67 euro waard zijn.