Movistar laat andermaal zien dat ze op dit moment nog niet op de rode leiderstrui zitten te wachten. Net als in etappe 4 (aan Darwin Atapuma) geven ze vandaag de koppositie over aan een vroege vluchter: David De La Cruz. En dat is niet de enige prijs die de renner van Etixx pakt, want de Spanjaard komt als eerste over de finish. In de slotkilometer weet hij Dries Devenyns af te schudden, terwijl de andere medevluchters al verslagen waren.

Bij de klassementsmannen gebeurt er weinig op de relatief makkelijke slotklim. Het is thuisrijder Samuel Sanchez die een speldenprik uitdeelt, maar geen gat weet te slaan. Met een venijnige sprint weet enkel Gianluca Brambilla één tel te winnen. Daardoor blijven de verschillen tussen de toppers in het klassement gelijk. De La Cruz leidt nu met 22 seconden op Nairo Quintana, 41 op Alejandro Valverde en 49 op Chris Froome. Morgen wacht er wel een zware aankomst bergop. Dan trekt de karavaan naar Lagos de Covadonga.

Etappeprijzen: De etappezege gaat met 120 punten naar Atlasvlinder. Zijn teamnaam zegt het eigenlijk al: Attack. In de aanval dus. Zo beschikt hij over Moser, Sanchez, Frank, Geniez en De Gendt van de vroege vlucht. Met nog enkele klassementsmannen in de top 20 erbij, blijft Atlasvlinder de nummer 2 met 2 puntjes voor. Deze plaats gaat naar Bossie178. De laatste podiumplek is voor Picolini met 110 punten. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

Algemeen klassement: Veel verschillen in de top van het klassement blijven opnieuw uit met vluchters die de top 11 bevolken. Zo blijft Sprinting Misty aan kop staan. Wel zien we een nieuwe nummer 2 en 3: x-file en rejo. Deze deelnemers volgen op respectievelijk 18 en 21 punten.

Subleagueklassement: Ook bij de subleagues geen nieuwe leider. Vibeleague blijft de ranglijst aanvoeren en ziet de marge met Zweelerforum1 groeien tot 27 punten. Laatstgenoemde moet vooral in de spiegels kijken, want ZZZZ1 heeft de aansluiting gevonden op slechts 6 punten. Riomare, CyclingFever.com, Bronsgroen Eikenhout en De Spaanse Armada staan ook nog binnen de 100 punten van Vibeleague.

Nulpuntenjackpot: Voor de verandering eens een rit zonder afvallers. Alle zes overgebleven 0-teams komen schadevrij door etappe 9 en mogen nog steeds hopen op de nulpuntenjackpot in Madrid. Virtueel moet de 500 euro gedeeld worden door zes wat 83,34 euro per persoon betekent.