Door de sprint van vandaag voeren de sprintploegen weer even de boventoon in het Vueltaspel. JAGO Sprintje 2 steeg van de 2469e naar de eerste plaats door met zijn 199 punten vandaag op 347 uit te komen. De hardste stijging in de ranglijst werd echter door de nummer twee gemaakt. Die stond gisteren nog op plek 3139. Met 211 punten was txanxta 5 ook de beste van vandaag en kwam op 345 punten uit. Achter deze lijst volgt een groep van maar liefst zes van de veertien ploegen die met 206 punten op de tweede plaats van de daglijst stonden. Alle zes staan ze derde met 341 punten.

Het verschil tussen txanxta 5 en het pelotonnetje van veertien achter hem in de daguitslag werd overigens door Haller gemaakt. Meer prijswinnaars dan de vijftien waren er niet, dus bij deze allemaal gefeliciteerd!

Potentiële prijswinnaars zijn er ook nog voldoende, maar hun aantal is weer iets verminderd. Er zijn er nu nog 445 over, die vooralsnog € 4,49 waard zijn. De achttien afvallers kunnen als volgt worden verdeeld: Mas kostte elf lijsten de kop, Ludvigsson (als toch gekend tijdrijder) had er twee te pakken, en sprinter uit de tweede lijn Bol pakte er vier. Er was ook nog een afvaller, die vier personen in de lijst had staan, wat doet vermoeden dat dit nog een lijst was, die niet voor dit doel was gemaakt.

Budgettair waren de stijgingen op de ranglijst niet zo hoog, maar lijkt de koploper van de dag wel een goede, uitgebalanceerde lijst te hebben gemaakt tot nu toe. Poek64 1 stond tot gisteren nog derde, maar door zijn 215 van vandaag is hij nu eerste met 526 punten! De nummer twee in de stand is Valtrappers. Deze lijst ging van twintig naar twee met 474 punten door er vandaag 205 te halen. De achterstand op Poek64 1 is echter al 52 punten. Teka 2 staat derde en haalde vandaag “slechts” 152 punten. Het was echter wel genoeg om van negentien naar drie te stijgen met 442 punten. Toch al weer 84 punten achterstand! Eens zien hoe de verhoudingen zich hier gaan ontwikkelen, als we de bergen weer in gaan!

Ook in de Major League werd de koploper van vandaag ook de koploper in de stand. Teka 2 haalde 107 punten vandaag en maakte het verschil door Theuns in zijn lijst op te nemen. De lijst komt nu op 314 punten uit. De nummer twee stond gisteren ook al op die plek. Met 74 vandaag en 291 overall is dat salvaortiz 1. De gedeelde derde plaats is voor Columbo 1 en De belofte 1 met 274 punten. Eerstgenoemde steeg vanaf plaats achttien en laatstgenoemde wist zijn daling met één plaats te beperken.

In het RtB Vueltaspel blijkt koploper bergje over 1 ook een aardig sprintploegje te hebben opgezet. Alhoewel hij de slechtste in de Top Vijf is met 174 punten, blijft hij eerste met 510 punten. Nummer twee is osc11 1, die zijn achterstand met 31 punten zag slinken vandaag. Hij heeft er met 506 punten echter nog maar vier te gaan. Jayden 1 staat derde en was verreweg de beste van vandaag. Met 230 punten erbij, steeg hij met 505 punten van plaats dertig naar drie. Placebos 1 staat vierde en komt met 215 punten op 504. Team Di Segho heeft voorlopig het laatste ticket in handen met 501 punten. Ook hier is het tot nu toe nek-aan-nek.

In het Budgetspel lijkt door vooralsnog wat de eerste plek geen sprake van. 255MLN A was de beste vandaag en trekt voorlopig de macht naar zich toe. Met 197 punten steeg hij van dertien naar één. Het totaal aantal punten is nu 468. Bond009 2 staat nu tweede, scoorde er 37 minder vandaag om voorlopig met 410 punten een achterstand van 58 punten te hebben. De andere drie volgen de nummer twee wel op de voet. Bip 1 heeft er twee minder met 408 (lijkt met 133 wel de minst goede sprintploeg te hebben en dat kan een groot voordeel zijn in het verdere verloop) en de adelaar 1 en Placebos 1 staan gedeeld vierde met 407 punten.

In het dagspel stak Wollos met kop en schouders boven alle andere lijsten uit met zowel de hoogste basispunten als de juiste winnaar! De teller stokte op vijfhonderd punten precies! Tweede werd Bobs 1 met 45 punten achterstand. Van Asbroeck en Haller waren bij hem de grote afwezigen, die niet door Reguigui en Schwarzmann konden worden gecompenseerd. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

Vandaag hadden we een van de meest trage etappes van deze Vuelta. In de kokende hitte was de eerste vluchtpoging al raak. Vier mannen mochten weg, een vijfde maakte de sprong er naar toe en met zijn vijven kregen ze maximaal ruim zeven voorsprong. Op de enige beklimming van de dag was de voorsprong gedaald tot net onder de drie minuten.

Op zeventig kilometer voor het einde vond de sterkste vluchter, de Fransman Rossetto, het allemaal veel te langzaam gaan. Hij kreeg de Spanjaard Rubio mee en samen reden ze weer een voorsprong van tegen de vijf minuten bij elkaar. Maar zoals altijd het geval was, was ook dat niet voldoende en acht kilometer voor het einde vond er een algemene hergroepering plaats.

De laatste kilometers van deze etappe waren echter spectaculair. Maar wel om de verkeerde redenen. Er waren zoveel bochten, rotondes en smalle stukken in Tarragona dat valpartijen onvermijdelijk waren. Kelderman, Pozzovivo en Moreno waren de voornaamste namen die extra tijd verloren hierdoor. Maar uiteindelijk kwam er een zeer omvangrijk peloton over de finish.

Lobato probeerde er in de laatste meters nog van onder te muizen, maar de favoriet van vandaag, de Italiaan Trentin, liet zich niet bij de neus nemen en denderde er over heen. Lobato werd tweede en de Belg Van Asbroeck wist al geruime tijd voor de finish dat hij niet verder zou komen dan plek drie vandaag. De overwinning van Trentin zal ook Thomas De Gendt spijten, want zijn doel deze Vuelta zal nog maar half kunnen lukken. Een etappe winnen kan nog wel, maar door zijn overwinning is Trentin nu de honderdste renner geworden die een etappe in zowel de Giro, Tour als in de Vuelta heeft gewonnen.

In het Algemeen Klassement veranderde er in de top verder niets, maar daar komt morgen misschien verandering in, wanneer een Spaanse heuvelrit wordt beëindigd met een slotklim van 3,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,7 procent.