In het Vueltaspel is een bekend gezicht de nieuwe koploper geworden en dat is gouroucaribou 2 met 733 punten. Hij wordt nu gevolgd door Woods op de tweede plaats. Deze lijst wist met 64 punten (de koploper had er overigens 70 vandaag) de koploper van twee dagen geleden ook nog in te halen met een totaalscore van 719. De Meul 8 is gezakt van de koppositie naar de derde plaats, omdat vele klassementsrenners een marginale rol in de daguitslag speelden. De lijst haalde daardoor slechts 49 punten en staat nu op 716.

De dagwinnaar van 75 euro vandaag is een lijst die zijn naam in alle opzichten eer aandoet. Erop en erover bleef met zijn 128 punten axius 2 (114) met veertien punten voor. In het AK stelt de dagwinnaar niet veel voor, want hij staat 2706e met 484 punten. Het verschil kwam doordat Roson en Roche meer punten haalden dan Janse van Rensburg. Op de derde plaats eindigde Mankies 6 met 110 punten. Janse van Rensburg en Soler haalden vier punten meer dan Geniez, Roche en Moscon. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

Bij de nulpuntenlijsten zijn er toch ook weer uitvallers geweest. Er zijn er nog 44 over, omdat Bernard in de top twintig stond en dus punten haalde. Deze 44 lijsten zijn virtueel € 45,45 waard.

In het Budgetspel hebben we een nieuwe koploper die maar liefst vier renners van de eerste zeven had vandaag. Met 139 punten vandaag stijgt Panter Simba van vier naar één met een totaal van 945. Vibeman 5 blijft constant op plek twee staan. Via 77 punten vandaag heeft hij er nu 923. Poek64 1 staat nu derde, omdat het voor hem een probleem is als klassementsrenners niet erg hoog in de daguitslag komen. Met slechts 59 vandaag staat hij nu op 918 punten. De sterkste van vandaag heette Atipatico resul met 157 punten. Hij steeg met 157 punten naar de 300e plek in het AK met 655 punten.

In de Major League heeft Lotte Nora de koppositie overgenomen en heeft daarbij meteen een gaatje geslagen. Met o.a. Trentin en Rojas in de gelederen haalde de lijst vandaag 79 punten, was de tweede van de dag, en staat nu op een totaal van 711. Achter de koploper bezetten zelfs drie lijsten de tweede plaats. Een van hen is de oude koploper, Teka 2, die vandaag slechts 37 punten haalde en de voorsprong van één punt ineens in een achterstand van 41 punten zag veranderen. Petse Klets Pe schoot slechts drie punten harder op met zijn 40 vandaag, maar Jeroen Kramer 1 had er 67 en ging vandaag aanzienlijk harder. Deze drie staan op 670 punten. Vlak daarachter staat de dagwinnaar van vandaag, DIO40 DUSHI CUR had 81 punten en staat nu op plaats zes met 652 punten!

De vluchters hadden ook invloed op het RtB Vuelta ticketspel. Placebos 1 stond twee dagen terug nog zevende, maar is nu koploper. Via 147 punten vandaag heeft hij er nu 961. De nummer twee was een van de sterksten van vandaag en haalde 173 punten. Dat was bijna genoeg om de koploper in te halen, want de lijst bleef slechts op twee punten steken. Valtrappers staat nu op 959 punten. De oude koploper, bergje over 1, haalde er slechts 77 vandaag en is nu weer derde met 937 punten. Looks Like Rain had met 120 een score die ertussen in lag vandaag en staat nu vierde met 933. Het laatste ticket is voorlopig voor tjoolders 3 en die haalde ook 173 punten vandaag. Zijn totaal staat nu op 932. De sterkste had vandaag niet zes van de eerste acht renners in de daguitslag en haalde mede daardoor 196 punten. De lijst wordt een bedreiging voor de tickets, want José Luis Mas staat nu achtste met 912 punten!

De nieuwe koploper in het Budget RtB spel was met 151 punten een van de sterksten van vandaag. Doedelsnack 1 stijgt van zes naar één met een totaalscore van 957. Enric Mazzelpik blijft tweede, want met slechts 99 punten blijft hij de oude koploper el_berries 1 voor. Die haalde er slechts 85 vandaag: Totalen 950 en 938! De op de vierde plaats staande canidanes 2 heeft er 918 en komt via een 137-score van plek twaalf af. Looks Like Rain is vijfde en zakte een plaats Via een 104-score staat de lijst nu op 914 punten. De hoogste dagscore is van witteman 1 met 181 punten. De lijst staat op de 45e plek met 796 punten.

Het dagsucces was voor calimera die met 410 punten dewaterdrager 2 met dertig punten voorbleef. Roson en Soler bleven Trentin voor. Maders Minde 1 en mankies 1 stonden veertig punten achter. Eerstgenoemde had Soler in plaats van Geniez en de laatstgenoemde had Roson en Soler wel, maar Trentin en De Marchi scoorden tien punten meer. Overige prijswinnaars gefeliciteerd!

Ook is vandaag de Tweede Week ingegaan! De lijst wordt aangevoerd door ketser 2, die met 141 punten fdl 1 met tien punten (131) voor wist te blijven. Janse van Rensburg kreeg het voor elkaar om tien punten meer te halen dan de overmacht van Lindeman, Roche en Terpstra. Derde staat Heijn 2 met 130. Bij deze lijst stokte de score bij Trentin, Rojas, Soler en Sanchez. Die waren goed voor één punt minder dan de nummer twee.

Vandaag begon de etappe met een enorm aantal kilometers in dalende lijn. Het duurde dan ook negentig kilometer voordat er een groep kon ontsnappen. Die bestond uit achttien personen die meer dan vijf minuten voorsprong kregen. Deze achttien bleven lang bij elkaar totdat de Zuid-Afrikaan Janse van Rensburg op de voorlaatste beklimming in zijn eentje vooruit begon te rijden.
Op de slotklim werd hij echter ingehaald door Trentin, Rojas en Roson. Daarna werd er nog ruim twintig kilometer gedaald en bleken Trentin en Rojas de beste dalers te zijn. Rojas probeerde er in de vlakke laatste kilometer een lange sprint van te maken, maar Trentin had het grootste uithoudingsvermogen van de twee en won de etappe spelenderwijs voor Rojas en Roson. Medevluchter Lindeman wist het peloton ook nog net voor te blijven en werd op 3″59 elfde.

In het Algemeen Klassement verandert er zelfs ook nog wat. Froome blijft gewoon eerste en mag de rode trui morgen ook aan. Maar Chaves moet de tweede plaats op 36 seconden nu delen. Roche bleek de beste daler van de favorieten te zijn en haalde vandaag een tijdwinst van 29 seconden, zodat hij er nu ook 36 op Froome achterstaat.

Morgen gaan de renners de bergen weer in! In de laatste 30 kilometer van deze etappe zitten twee bergen van de eerste categorie, waarin de stijgingspercentages weer (on)regelmatig in de dubbele cijfers terecht komen. Dus weer smullen voor de liefhebbers!