AG2R La Mondiale

Met een tweede plaats was Romain Bardet een jaar geleden ‘best of the rest’. Een prestatie die vertrouwen schept en dus kan de Fransman rekenen op ijzersterke ondersteuning. De kans dat het eindpodium opnieuw gehaald wordt, lijkt echter niet heel groot. Pak het rijtje concurrenten er maar eens bij: Chris Froome, Richie Porte, Nairo Quintana, Alberto Contador, Alejandro Valverde, Fabio Aru… daarvan moet je er dus al vier verslaan.

In de schaduw van Bardet zou de jonge Pierre Latour een gooi naar de witte trui kunnen doen. Al geldt voor Latour eigenlijk hetzelfde als voor Emanuel Buchmann bij Bora: het klassement van hun kopman heeft prioriteit. Daarom is een ritzege vanuit een vlucht misschien meer voor de hand liggend dan een stabiel klassement in de buurt van de top 10. AG2R kennende zal er sowieso voldoende ruimte zijn voor alle renners om dagsucces na te jagen.

Het Belgische duo Jan Bakelants en de kersverse nationale kampioen Oliver Naesen lijken daarvoor de beste troeven. Bakelants won al eens een etappe in de Tour via een late aanval, terwijl Naesen elk jaar beter wordt en in de Dauphiné dichtbij een ritzege was. Al kan dat laatste ook van Axel Domont gezegd worden. Enkel Thomas De Gendt hield de Fransman van een overwinning en de gele trui op dag 1. De selectie bestaat verder uit luitenant Mathias Frank, muurspecialist Alexis Vuillermoz, rasaanvaller Cyril Gautier en waterdrager Ben Gastauer.

De sterren van het team:
Romain Bardet: klimmen **** en vlucht ****
Pierre Latour: klimmen *** en vlucht **
Oliver Naesen: sprinten ** en vlucht ***

Astana Pro Team

Met Fabio Aru en Jakob Fuglsang heeft Astana twee belangrijke pionnen voor de top van het klassement. Aanvankelijk zou Aru de Tour niet rijden, maar een knieblessure zorgde ervoor dat hij de Giro aan zich voorbij moest laten gaan. De Sardiniër maakte in de Dauphiné zijn comeback en deed dat indrukwekkend. Aru was bergop een van de besten en kleurde de bergetappes met zijn aanvalslust. Daarna pakte hij en passant nog even de Italiaanse titel mee. De conclusie: Aru is meer dan in orde en dan is hij absoluut een podiumkandidaat.

Zijn Deense teamgenoot was misschien wel dé verrassing van de maand juni. Aru was sterk bergop in de Dauphiné, maar Fuglsang deed daar nog een schepje bovenop. Doordat Richie Porte in de slotrit min of meer tactisch verslagen werd, pakte hij zelfs de eindzege. Een kwestie van te vroeg pieken of zal Fuglsang ook in de Tour een podiumkandidaat zijn? Ons gevoel zegt van niet, maar in de top 8 verwachten we hem wel. En dan kan Fuglsang zomaar die beslissende schakel zijn die je een topprijs oplevert.

Het is misschien wel te merken, wij worden enthousiast van zo’n duo in één team. Dat moet wel vuurwerk opleveren in de bergen. Kijken we naar de rest van Astana, dan daalt dat enthousiasme snel. Met Dario Cataldo gaat er nog een goede klimmer mee, maar daarna komen we al uit bij Andrey Zeits en Bakhtiyar Kozhatayev om Aru en Fuglsang bij te staan. Pure middelmaat bergop en kandidaten voor in een 0-puntenploeg.

Voor het vlakke en middelgebergte zit het dan juist wel goed in elkaar. Alexey Lutsenko en Michael Valgren zijn twee sterke, jonge renners die zullen mikken op een ritzege in een overgangsetappe. Daarnaast zijn ook de ervaren Andriy Grivko en Dmitriy Gruzdev van de partij. Misschien wel één of twee knechten teveel voor het vlakke, waardoor er te weinig (goede) poppetjes zijn voor in de bergen. Pech of een mindere dag kan daardoor snel fataal worden voor Aru en Fuglsang.

De sterren van het team:
Fabio Aru: klimmen *****
Jakob Fuglsang: klimmen ***
Alexey Lutsenko: tijdrit * en vlucht ***

Fortuneo – Vital Concept

2017 begint voor Dan McLay uitstekend. Op Mallorca pakt hij meteen de eerste zege van het seizoen door onder anderen Nacer Bouhanni en André Greipel in de sprint te kloppen. Maar sinds die koers in februari hapert de motor. Het zal daardoor een flinke opgave worden om zijn Tourprestatie van 2016 te evenaren of zelfs verbeteren. Toen haalde McLay in de eerste week van de Tour maar liefst vier top 10-noteringen inclusief een p3. Met die vorm is hij de 7.7 miljoen in het budgetspel zeker waard, maar op dit moment neigen we eerder naar het niet-nemen van de Brit. McLay opnemen in een sprintteam is echter een ‘no-brainer’.

Naast McLay zal Fortuneo vooral moeten scoren vanuit de ontsnapping, al zal Eduardo Sepulveda stiekem hopen op een top 20 in het algemeen klassement. De Argentijn heeft in kleine rondes al vaker goede klimbenen laten zien, maar was de afgelopen twee jaar vooral onzichtbaar in de Tour. Maxime Bouet, Romain Hardy en Laurent Pichon zijn dit jaar nieuw bij de ploeg en rijgen de top 10-noteringen aan elkaar. Logischerwijs is dit trio dan ook opgenomen in de Tourselectie en zijn het de beste troeven op dagsucces. Alle drie kunnen ze goed een heuvel over en hebben een stevig eindschot.

Toch is de enige renner met daadwerkelijk ritsucces in de Tour nog niet genoemd. Daarvoor moeten we wel terug tot de zevende etappe in 2009. Toen kwam Brice Feillu als eerste boven op Arcalis vanuit de vroege vlucht. Een kunststukje dat hij nooit heeft kunnen herhalen en we ook dit jaar niet hoeven te verwachten. Misschien dat Feillu een top 5 kan halen via een ontsnapping, maar dat is dan wel het maximaal haalbare. Iets wat ook gezegd kan worden over de kansen van Pierre-Luc Périchon, Florian Vachon en debutant Elie Gesbert.

De sterren van het team:
Dan McLay: sprinten ***
Romain Hardy: sprint heuvelop ** en vlucht ***
Eduardo Sepulveda: klimmen **