Team LottoNL – Jumbo

De enige Nederlandse ploeg (op papier) reist af naar Frankrijk met als doel etappes te winnen. En dat zou op dag 1 al raak kunnen zijn. Met Primož Roglič heeft LottoNL een van de beste tijdrijders in de gelederen. Vorig jaar verraste de ex-schansspringer met een tijdritzege in de Giro, maar inmiddels is Roglič uitgegroeid tot een echte wereldtopper. Zo won hij de individuele tijdrit in Baskenland, Romandië en de Ster ZLM Toer. En pakte hij ook nog het eindklassement in de Algarve mee. Roglič is dus een serieuze uitdager voor Tony Martin komende zaterdag. En mocht hij op een paar seconden stranden, dan kan de Sloveen altijd nog later in de week het geel veroveren.

Met Jos van Emden heeft LottoNL een tweede troef in de race tegen de klok. Van Emden won de afsluitende tijdrit in de Giro voor Tom Dumoulin, al lijkt hij op dit moment niet meer die benen te hebben. Zo werd hij op het NK teleurstellend vierde in de tijdrit. Daarnaast zal Van Emden in de vlakke etappes de trein van Dylan Groenewegen op gang moeten trekken. Groenewegen debuteerde een jaar geleden in de Tour en haalde slechts één top 5-notering. De lat ligt dus niet heel erg hoog om die prestatie te verbeteren. En misschien dat er met de perfecte leadout zelfs een kleine kans op  een ritzege is. Het is aan Tom Leezer, Paul Martens, Timo Roosen en Robert Wagner om daarvoor te zorgen.

Tot slot komen we dan bij de klassementsmannen uit. Tenminste, dat zouden George Bennett (10e Vuelta 2016) en Robert Gesink (6e Tour 2015) kunnen zijn. Maar beiden hebben al aangegeven dat ze geen klassementsambities hebben in de komende drie weken. Waarschijnlijk zullen ze de eerste week zelfs expres tijd verliezen, om zodoende ruimte te krijgen in de bergritten vanaf week 2. Gesink liet afgelopen september al zien dat hij een bergrit kan winnen vanuit de vroege vlucht. In de veertiende etappe van de Vuelta won hij op de legendarisch Aubisque.

De sterren van het team:
Primož Roglič: klimmen ** en tijdrit *****
Dylan Groenewegen: sprinten ****
Robert Gesink: klimmen *** en vlucht ***

Team Sunweb

Met een bijna voltallige Nederlandse omlijsting kan ook Team Sunweb als Nederlandse ploeg aangeduid worden. Alleen rijdt het team officieel onder een Duitse licentie en begint het deze Tour dus met een ‘thuiswedstrijd’. Evenals bij LottoNL gaat Sunweb op jacht naar ritzeges. Het klassement is daarbij van ondergeschikt belang. De beste troeven voor dagsucces zullen Michael Matthews, Warren Barguil en wellicht Simon Geschke zijn. De Duitser met de opvallende baard won twee jaar terug nog een bergrit vanuit de vlucht.

Matthews ziet zelf in totaal elf kansen om voor een ritzege mee te doen. Als je alle vlakke etappes en de heuvelaankomsten bij elkaar optelt, kom je inderdaad op dat aantal uit. Toch lijkt winnen in een echte massasprint wat te veel gevraagd voor Matthews. De Australiër komt daarvoor pure topsnelheid tekort. Aan de ondersteuning zal het niet liggen. Sunweb heeft in het verleden bewezen, met Marcel Kittel als afmaker, dat het een goede sprinttrein op de rails kan zetten. Ook nu lijkt die trein prima in orde met de ervaren Roy Curvers, Nederlands kampioen Ramon Sinkeldam, talent Mike Teunissen, hardrijder Albert Timmer en piloot Nikias Arndt. Vooral laatstgenoemde maakte in de Ronde van Zwitserland een uitstekende indruk in de sprintfinales. Zo kwam de ritzege van Matthews voor minstens 50 procent op het conto van de Duitser.

In de bergen zullen Geschke, Barguil en Laurens ten Dam op zoek gaan naar goede resultaten. Barguil wordt al jarenlang als een talentvolle klassementsman gezien, maar lijkt steeds meer richting rittenkaper te gaan. In zijn eerste jaar als prof boekte hij ook meteen twee ritzeges in de Vuelta vanuit de ontsnapping. Misschien dat Ten Dam stiekem nog voor een klassement gaat. In 2014 eindigde hij als negende, al lijkt de top 10 wat te hoog gegrepen in deze Tour. Maar als de meesterknecht van Tom Dumoulin op niveau is, kan hij lang aanklampen en dan hoort een top 15 wel tot de mogelijkheden.

De sterren van het team:
Michael Matthews: sprinten *** en sprint heuvelop ****
Warren Barguil: klimmen *** en vlucht ****
Nikias Arndt: sprinten ***

Trek – Segafredo

Het begint bijna een traditie te worden: enkele dagen voor de start van een grote ronde wordt een dopinggeval naar buiten gebracht. Het Bardiani-duo Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni liep tegen de lamp vlak voor de Giro en dit keer is de ‘eer’ aan André Cardoso. De Portugese bergknecht van Alberto Contador werd na de Dauphiné op EPO-gebruik betrapt en mag dus niet van start gaan in Düsseldorf. Zijn vervanging stond snel paraat: oude rot Haimar Zubeldia. Samen met de rest van het team zal hij ‘El Pistolero’ naar het Tourpodium moeten loodsen.

Zelfs John Degenkolb en diens trouwe helper Koen de Kort moeten in het gelid tijdens de Tour. Tenminste, dat is wat De Kort zelf beweert. Het is dus zeer de vraag of Degenkolb veel punten zal gaan scoren tijdens de Tour. Ook al gaat hij elke massasprint meedoen, dan nog zal hij niet op veel ondersteuning kunnen rekenen om tot een goed resultaat te komen. Onze tip is dus om Degenkolb zo af en toe weg te laten in je Tourteams. Met Jarlinson Pantano en Fabio Felline heeft Trek nog twee renners aan de start die bij andere ploegen voor ritzeges zouden kunnen gaan. Pantano zegevierde vorig jaar nog in de Tour voor het inmiddels gestopte IAM, terwijl Felline met zijn aanvalslust de puntentrui in de Vuelta opeiste.

De rol van meesterknecht is weggelegd voor niemand minder dan Bauke Mollema. De Groninger ging in de Giro zelf voor een klassement, waarin hij als zevende eindigde. Het is alleen de vraag of Contador zelf nog sterk genoeg is om een topresultaat te behalen in een grote ronde. Hij wist de Giro van 2015 nog wel op zijn naam te schrijven, maar vertoonde daar in de slotweek ook zwakke momenten. Indien Contador niet goed genoeg blijkt, zou Mollema zelf nog op jacht kunnen gaan naar een ritzege. Zoals Rafal Majka de afgelopen twee jaar ook deed in dienst van de Spanjaard.

Dan zijn nog twee renners niet genoemd: Michael Gogl en Markel Irizar. Gogl zal misschien bij velen geen belletje doen rinkelen, maar deze jonge Oostenrijker reed dit voorjaar top 10 in de Amstel Gold Race. Dan heb je wel wat in je mars en dus een gevaarlijke klant voor een 0-puntenteam. Dat laatste geldt in mindere mate ook voor Irizar. De Baskische tijdrijder nekte jaren geleden (2014) nog enkele 0-teams in de tijdrit op de laatste zaterdag. En raad eens, jawel ook deze editie heeft op de laatste zaterdag een tijdrit.

De sterren van het team:
Alberto Contador: klimmen ***** en tijdrit ***
John Degenkolb: sprinten **** en sprint heuvelop ***
Fabio Felline: sprint heuvelop *** en tijdrit ***

UAE Team Emirates

Tot slot het team van de Verenigde Arabische Emiraten, oftewel UAE. Het voormalige Lampre komt met een mix aan specialiteiten naar de Tour met als doel een rit te winnen en een goed klassement te rijden met kopman Louis Meintjes. De jonge Zuid-Afrikaan eindigde vorig jaar als achtste binnen een seconde van nummer 7 Joaquim Rodriguez. Gezien de uitstekende indruk die Meintjes maakte in de laatste bergrit van de Dauphiné, mag hij dit jaar misschien wel dromen van de top 5. En dat maakt hem meteen ook de (lichte) favoriet voor het jongerenklassement met Simon Yates als belangrijkste uitdager.

Bergop zal Meintjes bijgestaan worden daar Darwin Atapuma, Kristijan Durasek en Diego Ulissi. Drie mannen die we ongetwijfeld ook veel in de aanval zullen zien in de lastige etappes. Zeker Atapuma en Ulissi moeten in staat geacht worden om mee te doen voor een ritzege. En misschien dat zelfs Ben Swift mee kan doen voor de prijzen in de bergen. Dan zie ik de lezer al denken: ‘Is dat geen sprinter?’ Jawel, Swift is ook van plan om in de vlakke etappes mee te sprinten, maar in de Dauphiné won hij bijna een zware bergrit. Enkel Peter Kennaugh was net iets beter op de slotklim.

Het overgebleven kwartet zal voornamelijk in dienst rijden van de eerder genoemde mannen. Het gaat dan om de Italianen Matteo Bono, Marco Marcato en Manuele Mori en de Noor Vegard Stake Laengen. Laengen baarde vorig jaar vooral opzien in de Giro door op slechts 17 tellen van Roglič derde te worden in de lange tijdrit. Het regende die dag pijpestelen, maar daar schrikken Noren doorgaans niet van. Noem ze maar op: Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen en de inmiddels gestopte Thor Hushovd zijn/waren allen goed in slecht weer. Mocht er een overgangsetappe zijn met slechte omstandigheden, dan kan Laengen misschien wel verrassen.

De sterren van het team:
Louis Meintjes: klimmen ****
Diego Ulissi: klimmen ** en sprint heuvelop ****
Ben Swift: sprinten *** en vlucht **