Team Dimension Data

Het scheelde niet veel of de viervoudig ritwinnaar van vorig jaar zou niet aan de start staan in Düsseldorf. Dit voorjaar werd de ziekte van Pfeiffer geconstateerd bij Mark Cavendish, maar hij is net op tijd weer fit. In de Ronde van Slovenië was de ‘Manx Missile’ zelfs dicht bij een zege en naar eigen zeggen voelde hij zich beter dan verwacht tijdens het Brits kampioenschap. Al was het parcours daar te pittig voor het behalen van een goed resultaat. In de komende drie weken wachten er echter genoeg kansen.

En als Cavendish op niveau is kan hij zomaar weer vier ritten pakken. Zijn topsnelheid kan bijna niemand evenaren en met Bernhard Eisel, Scott Thwaites, Edvald Boasson Hagen, Reinardt Janse van Rensburg en Mark Renshaw staat er een zeer sterke, ervaren trein. Een jaar geleden verliep de voorbereiding naar de Tour ook allerminst vlekkeloos voor Cavendish. In Slovenië moest ie toen zelfs opgeven na bijna een maand zonder koers. Daaruit kunnen we wel concluderen dat Cavendish snel op niveau kan zijn en dus zetten wij in op minimaal 2 ritzeges.

Uit de trein zal Boasson Hagen ook zelf op dagsucces mikken. De sterke Noor pakte in 2011, toen nog in dienst van Sky, al eens twee etappes. Hij won vanuit de vroege vlucht voor Bauke Mollema en een uitgedunde massasprint. Naast Boasson Hagen heeft Dimension Data met Steve Cummings en Serge Pauwels nog twee ijzers in het vuur om een rit te pakken vanuit de ontsnapping. Cummings heeft zich op late leeftijd ontwikkeld tot een ware specialist als rittenkaper. De afgelopen twee jaar pakte hij een etappe in de Tour en sloeg hij toe in meerdere kleine WorldTour-rondes. Dit voorjaar kwam hij hard ten val, maar tijdens het Brits kampioenschap liet hij zien dat hij inmiddels weer op topniveau is. Hij pakte zowel de tijdrit- als wegrittitel.

Pauwels was vorig jaar ook dicht bij een eerste Tourrit. Op de Mont Ventoux was enkel landgenoot Thomas De Gendt sterker. Twee jaar terug werd Pauwels nog dertiende in het eindklassement, maar klassementsambities heeft hij dit jaar zeker niet. Het enige doel is het winnen van een etappe. De negende man in de selectie is Jaco Venter. Waarschijnlijk zal hij dezelfde rol hebben als Julien Vermote bij Quick-Step: de vroege vlucht controleren in de vlakke etappes. Venter reed inmiddels al drie Vuelta’s en een Giro. In al zijn Vuelta-deelnames bleef hij puntloos. Een goede optie voor een 0-puntenteam dus.

De sterren van het team:
Mark Cavendish: sprinten *****
Steve Cummings: tijdrit *** en vlucht *****
Edvald Boasson Hagen: sprint heuvelop *** en vlucht **

Team Katusha Alpecin

De Duitse hoop is zaterdag gevestigd op Tony Martin om in eigen land het eerste geel te veroveren. De tijdritspecialist grossiert dit jaar in tweede plaatsen, en zou ook zaterdag zomaar geklopt kunnen worden door bijvoorbeeld Primož Roglič. Maar als Der Tony een doel voor ogen heeft, weet hij vaak wel op het juiste moment te pieken. Zoals ook afgelopen najaar in Qatar: in de zandbak pakte hij zijn vierde wereldtitel tijdrijden.

‘Der Panzerwagen’ speelt daarnaast een belangrijke rol in de sprintvoorbereiding van Alexander Kristoff. De Noor gaat aan het eind van dit seizoen vertrekken bij Katusha en dat heeft er mede voor gezorgd dat hij niet zijn meest ideale selectie meekrijgt. Zo moeten Sven Erik Bystrøm en Michael Mørkøv thuisblijven. Toch staat er nog een sterk blok aan de start. Naast Martin gaat er nog een Duitse hardrijder mee in de vorm van Nils Politt. In de slotkilometer zal het moeten komen van Marco Haller en Rick Zabel. De zoon van oud-wereldtopper Erik Zabel heeft zich dit jaar gemanifesteerd als een van de betere piloten. In California trok ie zelfs een sprint zo hard aan, dat zijn kopman er niet meer overheen kon komen. Enkel Peter Sagan wist Zabel nog voorbij te schieten.

Het Tourteam wordt gecompleteerd door een mix aan nationaliteiten: Zwitser Reto Hollenstein, Kroaat Robert Kišerlovski, Nederlander Maurits Lammertink en Portugees Tiago Machado. Renners die we terug gaan zien in de ontsnappingen, maar of ze goed genoeg zullen zijn voor een ritzege? Wij denken van niet. Het zal echt moeten komen van Martin en Kristoff. En de kans is best groot dat Katusha dan na drie weken met lege handen staat wanneer Martin niet zijn topniveau haalt. De concurrentie van Kristoff is immers immens en de leadout zal perfect moeten zijn om het volledige sprintersgilde te kloppen.

De sterren van het team:
Alexander Kristoff: sprinten ****
Tony Martin: tijdrit ***** en vlucht ***
Robert Kišerlovski: klimmen ** en vlucht **

Team Sky

Indrukwekkend. Dat is het woord dat opnieuw bij de selectie van Sky past. Met Chris Froome gaat de ploeg op zoek naar een vijfde eindzege in zes jaar tijd. Dat zal wel moeten gebeuren zonder de luitenant van Froome: Wout Poels. De Nederlander kreeg dit voorjaar last van zijn knie en zal zich nu gaan richten op (een vrije rol in) de Vuelta. Kijkend naar het rijtje Sergio Henao, Michal Kwiatkowski, Mikel Landa, Mikel Nieve en Geraint Thomas is het de vraag of Poels überhaupt gemist gaat worden. Voeg daar de hardrijders Christian Knees, Vasil Kiryienka en Luke Rowe aan toe, en je hebt de droomploeg van elke klassementsman.

Toch lijkt Froome dit jaar te kloppen. De dominantie van de Keniaanse Brit vertoont namelijk haarscheurtjes. Zo won hij in zijn goede Tourjaren altijd de Dauphiné als voorbereidingskoers. Afgelopen maand was hij daarvoor niet goed genoeg bergop. Niet alleen Richie Porte maar ook Jakob Fuglsang en Daniel Martin bleven Froome voor in het klassement. Daarnaast heeft Froome dit jaar nog geen enkele keer mogen juichen voor een overwinning. Een opsomming die wellicht doet afvragen of Froome die 40 miljoen in het budgetspel wel waard is.

Voor de diverse Tourspellen is het verder een kwestie van inschatten welke Skymannen kansen voor zichzelf krijgen. Kiryienka kan in de tijdritten top 5 halen en met een goede dag zelfs een gooi doen naar de zege. Hetzelfde kan gezegd worden van Kwiatkowski voor de heuvelaankomsten. En Henao, Landa en Thomas zouden als laatste man van Froome goed kunnen scoren in de bergritten. Het is het meest logisch dat die rol weggelegd gaat zijn voor Henao. De Colombiaan heeft zich volledig kunnen focussen op de Tour, terwijl Landa en Thomas de Giro als hoofddoel hadden. Bovendien werd Henao vorig jaar ook al twaalfde in het eindklassement. Voor Knees en Rowe lijkt een rol in een 0-puntenteam weggelegd.

De sterren van het team:
Chris Froome: klimmen ***** en tijdrit ****
Michal Kwiatkowski: sprint heuvelop **** en tijdrit ***
Geraint Thomas: klimmen **** en tijdrit ****