Direct Energie

Het kopmanschap bij Direct Energie wordt opgeëist door veelwinnaar Bryan Coquard. Niet zozeer op het grote toneel, maar vooral in de kleinere koersen weet de sprinter de zeges aaneen te rijgen. Dit jaar staat de teller al op dertien overwinningen, dat zijn er bijvoorbeeld drie meer dan Marcel Kittel heeft. Mannen als André Greipel, Nacer Bouhanni en Alexander Kristoff blijven zelfs op acht steken. Waarschijnlijk zal Coquard al zijn seizoenszeges zonder twijfel willen inruilen voor één Touretappe. In de sprints zal hij de komende weken steun krijgen van Yohann Gène, Angelo Tulik en leadout Adrien Petit.

De rest van de ploeg zal als hoofdtaak hebben om de sponsor regelmatig in beeld te brengen via ontsnappingen. En wie weet rolt er dan nog een ritzege uit ook. Sylvain Chavanel en Thomas Voeckler weten immers hoe dat moet. Romain Sicard zou daarnaast nog een outsider kunnen zijn om rond p15 in het algemeen klassement te eindigen. Sicard is als leider voor de bergetappes aangeduid en wist in zowel 2015 als 2014 de top 15 in de Vuelta te halen. De selectie wordt compleet gemaakt met de Canadees Antoine Duchesne en Fabrice Jeandesboz.

De sterren van het team
Bryan Coquard: sprinten ****
Thomas Voeckler: aanvallen ***** en klimmen *
Sylvain Chavanel: aanvallen *****

Team Dimension Data for Qhubeka

Met Mark Cavendish, Edvald Boasson Hagen en Steve Cummings heeft de enige Afrikaanse WorldTour-ploeg goede hoop op een ritzege. Cavendish kent een tot nu toe erg wisselvallig seizoen en het is de vraag of hij kan wedijveren met een Marcel Kittel en André Greipel. Des te meer omdat Dimension Data ervaring tekort komt in Toursprints. Wel kan Cavendish rekenen op zijn doorgewinterde maatjes Bernhard Eisel en leadout Mark Renshaw. Daarnaast zullen Reinardt Janse van Rensburg en ook Boasson Hagen een coupé in de trein moeten vormen.

Wellicht dat de Noor in week 3 zelf nog een paar keer kan sprinten, inclusief in Parijs. Het grote hoofddoel van Cavendish deze zomer is het omnium op de Olympische Spelen en daarom kan de Manx Missile weleens vroegtijdig afstappen. Daarnaast zal Boasson Hagen mikken op de zwaardere sprintfinales zoals in Bern en heeft hij de kwaliteiten om in het middengebergte vanuit een vlucht te winnen. Dat laatste geldt ook voor Steve Cummings. De landgenoot van Cavendish heeft een neusje voor de juiste ontsnapping en heeft zich ontpopt tot een echte afmaker. In de Tirreno, in Baskenland én in de Dauphiné won hij dit jaar al. En vorig jaar klopte hij zelfs Romain Bardet en Thibaut Pinot in een zware finale in de Tour.

Het negental wordt verder ingevuld met vrijbuiters: Serge Pauwels, Natnael Berhane en Daniel Teklehaimanot. Laatstgenoemde won in de Dauphiné voor het tweede jaar op rij de bolletjestrui en zal, net als vorig jaar, ongetwijfeld ook weer een poging wagen in de Tour. Probleem voor Teklehaimanot is alleen dat hij in het echte hooggebergte al snel de rol moet lossen.

De sterren van het team
Mark Cavendish: sprinten *****
Edvald Boasson Hagen: sprinten *** en aanvallen ***
Steve Cummings: aanvallen ***** en klimmen **

Cofidis, Solutions Crédits

Het enfant terrible van het sprintersgilde mag deze Tour de France niet ontbreken: Nacer Bouhanni. De sprinter komt zo nu en dan negatief in het nieuws door zijn wilde manoeuvres in de slotkilometer van een etappe. Toch mogen we de positieve kant van Bouhanni niet vergeten. De Fransman van Algerijnse afkomst is razendsnel en heeft het potentieel om alle sprinttoppers op een dag te verslaan. Bouhanni en de Tour is echter nog geen gelukkige combinatie gebleken. In zijn twee eerdere deelnames wist hij de eerste week niet te voltooien wegens valpartijen.

Om Bouhanni aan die ritzege te helpen neemt Cofidis een flinke trein mee: Borut Bozic, Christophe Laporte, Cyril Lemoine en Geoffrey Soupe. Mocht je een sprintteam maken voor het 15+5 spel, dan loont het wellicht om een van deze vier op de bank te zetten. Voor het geval Bouhanni opnieuw vroeg moet opgeven. Of zal het drie keer is scheepsrecht voor hem zijn?

De rest van de ploeg is samengesteld voor de bergen. Met Daniel Navarro als kopman en Arnold Jeannesson als schaduwkopman voor het klassement. Waarbij beiden zich ook via een vlucht zouden kunnen mengen in de strijd om ritwinst. Aanvallen zal ook de taak zijn van Jérôme Cousin en Luis Angel Maté. Maar winnen zal voor dit duo een stuk lastiger zo niet onmogelijk zijn.

De sterren van het team
Nacer Bouhanni: sprinten ****
Daniel Navarro: klassement ** en aanvallen ***
Arnold Jeannesson: klassement * en aanvallen **

Update: Kennelijk toch geen drie keer is scheepsrecht voor Bouhanni deze Tour. Wegens een handblessure zal ‘de bokser’ verstek laten gaan. Nicolas Edet is zijn vervanger en zal in de bergen Navarro en Jeannesson moeten bijstaan. Bij het maken van een sprintteam is het nu de grote vraag wie de laatste man zal zijn voor Cofidis. Toen Bouhanni vorig jaar vroeg afhaakte in de ronde, namen Soupe en Laporte de honneurs waar. Maar inmiddels heeft Cofidis ook de beschikking over Bozic die in het verleden goed gepresteerd heeft in massasprints.

Movistar Team

De grote uitdager van Chris Froome komt ook dit jaar weer uit Colombia: Nairo Quintana. En met een sterkere ploeg dan ooit tevoren. Zo heeft de nummer 3 van vorig jaar, Alejandro Valverde, al aangegeven zijn Tour volledig af te willen stemmen op de gele droom van Quintana. Tel daar Dani Moreno, Winner Anacona, Jesús Herrada, Imanol Erviti, Nelson Oliveira en de broertjes Izagirre bij op, en we krijgen een heerlijk duel van drie weken lang tussen Movistar en Team Sky.

Met slechts één doel voor de ploeg, het winnen van de Tour, is het de vraag van welk belang deze renners zijn in de diverse spellen. Gaat Valverde bijvoorbeeld zelf meespelen voor ritzeges en nog top 10 in het klassement eindigen of laat hij volledig lopen als zijn knechtwerk erop zit? Dat laatste lijkt niet Valverde-eigen. El Imbatido (De Onverslagene) rijdt immers altijd en overal voor de prijzen als hij start.

Daarnaast is Movistar een team dat altijd renners meestuurt in een ontsnapping in de bergen. Om eventueel later in de etappe een ploeggenoot in de aanval te ondersteunen. Maar indien de kopgroep te veel ruimte krijgt, moet deze renner ook in staat zijn om zelf voor de ritzege te rijden. Via deze weg kunnen vooral Moreno, Herrada en de Izagirre’s zomaar nog flink wat punten sprokkelen. Bovendien is Ion Izagirre een begenadigd tijdrijder. Top 5 in beide tijdritten is niet onmogelijk, ook gezien zijn zege in de heuvelachtige tijdrit in de Tour de Suisse.

De sterren van het team
Nairo Quintana: klassement ***** en tijdrit ***
Alejandro Valverde: klassement *** en sprint bergop *****
Ion Izagirre: tijdrit **** en klimmen ***

Trek – Segafredo

In zijn laatste jaar als prof slaat Fabian Cancellara de grootste wielerkoers ter wereld niet over. En vooral in etappe 16 zullen alle ogen op Spartacus gericht zijn. Dan trekt het peloton namelijk naar Bern. En de finale daar, met enkele heuveltjes, lijkt speciaal ingericht voor Cancellara om voor eigen volk te zegevieren. Verder lijken de kansen beperkt voor de Zwitserse hardrijder, op de eerste tijdrit na dan.

In het klassement rekent Trek op Bauke Mollema. De 29-jarige Groninger eindigde de afgelopen drie jaar top 10, maar een echte topklassering is voorlopig uitgebleven in de Tour. In de bergen wordt Mollema bijgestaan door veel ervaring: Fränk Schleck en Haimar Zubeldia. Maar ook Peter Stetina is iemand die lang mee bergop kan. Markel Irizar en Grégory Rast zullen hun teamgenoten op het vlakke moeten bij staan. Zowel de klimmers als de rappe mannen van de ploeg.

Die rappe mannen komen bij onze zuiderburen vandaan: Jasper Stuyven en Edward Theuns. Stuyven wist vorig jaar al een rit in de Vuelta te winnen door de snelste te zijn van een uitgedund peloton. Ook nu zal Stuyven het vooral daar van moeten hebben, want qua pure snelheid komt hij in een massasprint in de Tour tekort. Theuns schatten we iets hoger in voor een massasprint, maar ook bij hem houdt het waarschijnlijk op met een zevende plaats. Voor een sprintteam een serieuze overweging, voor een AK-team echter niet.

De sterren van het team
Fabian Cancellara: tijdrit ***** en sprint bergop **
Bauke Mollema: klassement ***
Jasper Stuyven: sprinten ** en aanvallen **

Cannondale Pro Cycling Team

Op papier heeft Cannondale een van de minste teams in de Tour dit jaar. Zeker voor een WorldTour-ploeg is de selectie eigenlijk ondermaats. De ploeg is gebouwd om Pierre Rolland, die zal strijden voor een plek bij de beste tien in het klassement en mogelijk een ritzege. De jonge Lawson Craddock gaat mee om in de bergen te leren van de Fransman en zal, wanneer er kansen liggen, zelf voor de aanval mogen kiezen. De rest van het team zal zich in de vlakkere etappes moeten laten gelden.

En dat zal lastig genoeg worden, want een echte sprinter heeft Cannondale niet mee. Matti Breschel en Ramunas Navardauskas zijn vrij rap, maar in een massasprint zal het, op een enkele uitschieter na, waarschijnlijk niet voldoende zijn voor een plek bij de beste acht. Tom-Jelte Slagter is iemand die een sterke sprint bergop heeft, en komt in etappe 2 misschien voor een mooie klassering in aanmerking. Slagter rijdt alleen erg wisselvallig en heeft dit jaar amper voor hoogtepuntjes gezorgd. Het is dus zeer de vraag welk niveau hij de komende weken laat zien.

De overige renners, Dylan van Baarle, Alex Howes, Kristijan Koren en wegkapitein Sebastian Langeveld, zullen de aanval moeten kiezen in de vlakke ritten in de hoop dat het peloton zich een keer misrekend. Of wellicht expres de vluchters laten rijden ergens in de tweede of derde week. En ook dan is de kans groot dat er betere renners mee zitten dan deze jongens.

De sterren van het team
Pierre Rolland: klassement ** en aanvallen *****
Ramunas Navardauskas: sprinten ** en aanvallen **
Tom-Jelte Slagter: puncheur **

Fortuneo – Vital Concept

Met een Argentijnse berggeit en een Britse sprinter hoopt Fortuneo op diverse fronten mee te spelen. Eduardo Sepúlveda kende een opvallend Tourdebuut vorig jaar. Niet zo zeer door zijn prestaties (hij reed keurig met de beste twintig klassementsmannen omhoog), maar omdat hij gediskwalificeerd werd nadat hij enkele meters in een auto had afgelegd. Een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen en dus gaan we er vanuit dat Sepúlveda dit jaar alle kilometers gewoon per fiets gaat afleggen. En waarschijnlijk zien we hem dan opnieuw met de beste twintig renners de bergen bedwingen. Daarmee kan hij een outsider voor de witte trui worden.

Daniel McLay zou misschien voor een stunt in een massasprint kunnen zorgen. In de Ronde van België sprintte hij twee keer naar een tweede plaats, maar vooral zijn zege in de GP de Denain was indrukwekkend. Niet omdat hij wereldtoppers versloeg, maar omdat hij in de laatste 200 meter tussen zo’n vijf concurrenten door slalomde. In de sprintritten zal McLay de steun krijgen van Vegard Breen, Anthony Delaplace, Armindo Fonseca en Florian Vachon. Stuk voor stuk mannen die zich ook in de ontsnappingen moeten tonen.

Datzelfde geldt voor Brice Feillu, Chris Anker Sörensen en Pierre-Luc Périchon. Maar dit trio kan ook een eindje mee bergop. Feillu won zelfs ooit een zware bergetappe in de Tour en Périchon was vorig jaar smaakmaker door in zo’n zes etappes mee te sluipen in de vroege vlucht. Het gewenste resultaat bleef echter uit, want zijn beste klassering werd een dertiende stek naar Mende. Maar getuige zijn optreden in het Franse kampioenschap afgelopen weekend (zesde), heeft Pierre-Luc een stap gezet om deze Tour in elk geval ergens in de top 10 te eindigen.

De sterren van het team
Daniel McLay: sprinten ***
Eduardo Sepúlveda: klassement ** en aanvallen **
Brice Feillu: aanvallen **** en klimmen *

Tinkoff Team

Last but not least: het team rondom El Pistolero, Alberto Contador. In de Dauphiné had Contador grote moeite om de demarrages van Chris Froome bij te benen en volgens de Spaanse media moest hij ziek verstek laten gaan voor het nationale kampioenschap. Maar Contador zou Contador niet zijn als hij in de Tour de bergen weer over vliegt. Zo won hij twee jaar terug nog de Vuelta na een zware val waarvan hij niet voldoende hersteld zou zijn… werd vooraf gezegd. Kortom, Contador zal er ongetwijfeld staan in juli.

Maar Tinkoff heeft nog een geweldenaar om uit te spelen in La Grande Boucle: wereldkampioen Peter Sagan. Daar waar Contador op het gele tricot aast, gaat Sagan er alles aan doen om voor het vijfde(!) jaar op rij de groene trui in Parijs aan te trekken. De rest van het team zal moeten werken en gehoorzamen. Zo zal Contador door de Pyreneeën en Alpen geloodst moeten worden door Roman Kreuziger, Rafal Majka en Robert Kiserlovski. Mogelijk dat Majka daarbij nog wel de vrijheid krijgt om via een vroege vlucht op zoek te gaan naar een ritzege. Iets wat de Pool tot zijn specialiteit heeft verworven. Zo won hij de afgelopen twee jaar drie ritten in de Franse ronde.

Op het vlakke moeten dan weer andere mannen opstaan. Te weten: Maciej Bodnar, Matteo Tosatto en Michael Valgren. Tot slot krijgt Sagan zijn maatje Oscar Gatto mee, om hem in de sprintetappes door de slotkilometers te helpen. Een knecht die Sagan vorig jaar duidelijk miste. Met zijn sprintsnelheid was niets mis, maar vaak begon Sagan al vanuit verslagen positie aan de massasprint waardoor een tweede of derde stek het maximaal haalbare bleek. Zou Sagan dit jaar dan zelfs een massasprint gaan winnen in de Tour? Binnen nu en drieënhalve week weten we meer.

De sterren van het team
Alberto Contador: klassement ***** en tijdrit ***
Peter Sagan: sprinten ***** en aanvallen *****
Rafal Majka: klimmen **** en aanvallen ****