FDJ

Bij FDJ is er dit jaar geen plek voor Arnaud Démare in de Tourselectie. Ploegleider Marc Madiot zet all-in op het klassement met Thibaut Pinot. De Franse hoop onder de ronderenners werd twee jaar geleden al derde in de Tour, maar kon die prestatie in 2015 geen vervolg geven. Al vroeg in de Tour kon hij bergop niet volgen waarna Pinot zich focuste op een ritzege in de derde week. En met succes. Op de laatste zaterdag kwam de Franse klimmer als eerste boven op de Alpe d’Huez. Door zijn aanvalslust is de kopman van FDJ een zekerheid voor bijna elk Tourspel: hoort hij niet bij de besten bergop, dan scoort hij via de vlucht.

Bergop zal Pinot vooral gesteund moeten worden door het Zwitserse duo Steve Morabito en Sébastien Reichenbach. Op het vlakke en in het middengebergte is die rol weggelegd voor William Bonnet, Matthieu Ladagnous, Cédric Pineau, Anthony Roux, Jérémy Roy en Arthur Vichot. Naast het knechtwerk voor Pinot zullen deze renners zich ongetwijfeld ook laten gelden via ontsnappingen. Als Franse ploeg is het bijna een verplichting om je dagelijks in de Tour te laten zien. Een van deze mannen opnemen in je nulteam is dus een risico. Mogelijk dat een Bonnet of Roux zich ook zo nu en dan in een massasprint zal mengen.

De sterren van het team
Thibaut Pinot: klassement **** en aanvallen ****
Sébastien Reichenbach: klimmen **
Anthony Roux: sprinten * en aanvallen *

BMC Racing Team

Evenals FDJ heeft ook BMC een klassementsploeg opgesteld. De Amerikanen hebben echter twee troeven: Tejay van Garderen en Richie Porte. Laatstgenoemde lijkt het meeste potentieel te hebben voor een topklassering in de Tour, maar heeft dat in het verleden nog niet bewezen. Van Garderen werd daarentegen al twee keer vijfde en won de witte trui in 2012. Het is dus niet onlogisch dat beide heren op dezelfde voet staan op dit moment en het kopmanschap moeten delen.

Naast het klassement kan BMC ook een gooi naar een ritzege doen. Daarvoor zijn Greg Van Avermaet en Rohan Dennis geselecteerd. Van Avermaet troefde vorig jaar Peter Sagan al af in een sprint bergop en zal ook nu uitkijken naar de lastigere finales. Misschien dat zelfs het geel veroveren op dag 2 een mogelijkheid is. Dennis zal waarschijnlijk tot de tweede week moeten wachten. Dan staat de eerste tijdrit op het menu.

De rest van de ploeg zal vooral in dienst staan van deze renners. Te weten: Brent Bookwalter, Marcus Burghardt, Damiano Caruso, Amaël Moinard en Michael Schär. Al zijn deze mannen stuk voor stuk niet te onderschatten wanneer ze deel uitmaken van een vroege ontsnapping. Het kan dus zomaar een hele mooie Tour worden voor BMC met een topklassement en een of meerdere ritzeges.

Sterren van het team
Richie Porte: klassement *** tijdrit ****
Tejay van Garderen: klassement *** tijdrit ***
Greg Van Avermaet: heuvelfinale/sprint bergop *****
Rohan Dennis: tijdrit *****

Lotto Soudal

De Belgische Lotto-formatie gaat met één doel naar Frankrijk: ritzeges. En met André Greipel in de gelederen is de kans erg groot dat de ploeg ten minste één keer mag juichen. De Duitser pakte afgelopen Giro al drie etappes en kwam vorig jaar in de Tour vier keer als eerste over de streep. Het is dus niet gek dat een groot deel van de ploeg afgestemd is op ‘Gorilla’. Zo gaan Lars Bak, Jens Debusschere, Jürgen Roelandts, Marcel Sieberg en leadout Greg Henderson mee.

Ook Thomas De Gendt en Adam Hansen kunnen het nodige werk op het vlakke verzetten, maar zijn bovendien echte aanvallers. Beiden zullen zich ongetwijfeld laten gelden in enkele ontsnappingen en zijn misschien belangrijke schakels in een vluchtersteam voor het 15+5 spel. Voor de Australiër wordt het al de vijftiende grote ronde op rij en elke keer haalde Hansen het einde.

De laatste plek in de selectie is voor thuisrijder Tony Gallopin. De Fransman ging vorig jaar twee weken lang goed mee in de top 10 van het klassement, maar zakte in de laatste bergetappes helemaal weg. Mogelijk dat Gallopin dit jaar net dat beetje meer inhoud heeft gekweekt, maar de kans is groter dat hij via een vroege vlucht gaat scoren in de slotweek.

De sterren van het team
André Greipel: sprinten *****
Tony Gallopin: klimmen ** en aanvallen ***
Thomas De Gendt: aanvallen *****

Team Giant – Alpecin

Met Tom Dumoulin, John Degenkolb en Warren Barguil kan Giant de komende Tour op elk terrein een rol spelen. Met de vorm van Dumoulin zit het goed afgaande op zijn overtuigende overwinning op het Nederlands kampioenschap tijdrijden. Het zijn ook de tijdritten waarop hij zich zal focussen in de komende maand. Een klassement rijden is geen optie voor Dumoulin, want na de Tour wacht immers het hoofddoel van dit jaar: de olympische tijdrit. Wel zullen we hem waarschijnlijk nog in enkele andere etappes van voren zien om een gooi naar ritsucces te doen.

Ook de Franse klimmer zal niets te klagen hebben over zijn vorm. In de Tour de Suisse haalde Barguil het eindpodium en maakte hij een sterke indruk bergop. Vorig jaar werd hij al veertiende bij zijn debuut en dus wordt er nu voorzichtig gekeken naar een top 10-klassering. Een extra beloning kan mogelijk de witte trui worden. Het is de laatste kans voor Barguil om het jongerenklassement in de Tour te winnen en met Wilco Kelderman, Louis Meintjes en Adam Yates als grootste concurrenten, zien de kaarten er niet slecht uit. Steun bergop zal Barguil krijgen van de ervaren Laurens ten Dam, Simon Geschke en Georg Preidler, die een erg sterke Giro reed.

De derde kopman is John Degenkolb. Waar vorig jaar de Duitser een zekerheidje was voor elk Tourspel, zijn er nu flinke twijfels. Degenkolb heeft, na het zware teamongeluk in het voorjaar, nog geen indrukwekkende prestaties geleverd sinds zijn terugkeer in het peloton. De Duitser lijkt angstig op de fiets en dat is een eigenschap die een sprinter absoluut niet kan gebruiken. De ploeg spreekt daarentegen het vertrouwen in Degenkolb uit en neemt met Roy Curvers, Albert Timmer en leadout Ramon Sinkeldam drie knechten mee.

De sterren van het team
Tom Dumoulin: tijdrit ***** en klimmen **
John Degenkolb: sprint ****
Warren Barguil: klassement ** en aanvallen ***

Ag2r La Mondiale

Romain Bardet moet Ag2r deze Tour leiden naar een toppositie in het klassement. De 25-jarige Fransman werd de afgelopen drie edities al vijftiende, zesde en negende. Daarbij viel zijn resultaat vorig jaar ietwat tegen, omdat hij bergop niet met de besten mee kon vanuit het peloton. Met de nodige vluchtkilometers wist hij alsnog een top 10-plek te bemachtigen en zelfs een rit te winnen. Wat dat betreft geldt voor Bardet hetzelfde als voor Pinot: hoort hij niet bij de besten bergop, dan scoort hij via de vlucht. In de Dauphiné liet Bardet zien dat hij momenteel wel met de besten mee kan. Hij eindigde tweede in het klassement op 12 tellen van Chris Froome. Of heeft hij te vroeg gepiekt?

De rest van de ploeg rijdt deels in dienst van Bardet en zal deels op jacht gaan naar ritzeges. Met Jan Bakelants, Cyril Gautier en Alexis Gougeard heeft de ploeg de beschikking over aanvallers pur sang. Samuel Dumoulin zal de sprints voor zijn rekening nemen en kan eventueel ook uit een vlucht scoren in een vlakkere etappe. Op heuvelachtige aankomsten wordt dan weer gekeken naar Alexis Vuillermoz, die zich op dat terrein stormachtig heeft ontwikkeld de laatste twee jaar.

Voor de echte bergen neemt Ag2r een debutant mee: Domenico Pozzovivo. De kleine Italiaan die al meermaals top 10 eindigde in een grote ronde. Een klassement hoeven we dit keer niet van Pozzovivo te verwachten. Hij zal Bardet moeten ondersteunen en via een vlucht op zoek gaan naar eigen succes. De selectie wordt vervolledigd met Mikael Cherel en Ben Gastauer. Twee hardwerkende knechten die zich ongetwijfeld ook een keer in een lange ontsnapping zullen melden.

De sterren van het team
Romain Bardet: klassement *** en aanvallen ****
Jan Bakelants: aanvallen ***** en klimmen *
Alexis Vuillermoz: puncheur ***

Orica GreenEDGE

Als er één ploeg gespecialiseerd is in het ritten kapen gedurende het jaar, is dat Orica GreenEDGE wel. De Australische formatie heeft de beschikking over enkele sterke afmakers en neemt het gros daarvan mee naar de Tour. Wat te denken van Michael Albasini, Simon Gerrans en Michael Matthews? De afgelopen anderhalf jaar won dit trio samen al tien WorldTour-etappes. Voor de spellen is Orica daardoor wel een van de lastigste teams. Want welke renner wordt in welke etappe uitgespeeld? Ze moeten het immers alle drie van heuvelachtige finales hebben.

En dan is er ook nog Daryl Impey, een soortgelijke renner. Wij gokken erop dat Matthews en Impey in de massasprints worden uitgespeeld, Gerrans in de kleine groepssprints en dat Albasini het via aanvallen moet proberen. Ook Rubén Plaza heeft inmiddels een reputatie opgebouwd als afmaker. De Spaanse veteraan won zowel in de Tour als Vuelta vorig jaar een etappe vanuit een vroege vlucht. In de Tour klopte hij niet de minste: Peter Sagan. Maak je een vluchtersteam voor het 15+5 spel, dan heb je aan Plaza waarschijnlijk een goede.

Luke Durbridge en Parijs-Roubaix-winnaar Mathew Hayman zullen het nodige knechtwerk verzetten op het vlakke en tot slot is er nog Adam Yates. Een talentvolle klimmer uit Groot-Brittannië die mogelijk een gooi naar de witte trui kan doen. Maar ook voor Yates geldt hetzelfde als voor bijvoorbeeld Wilco Kelderman: een klassement en dus de witte trui heeft geen prioriteit. Een etappezege wel.

De sterren van het team
Michael Matthews: sprinten *** indien heuvelop ****
Simon Gerrans: heuvelfinale *** sprinten **
Adam Yates: klimmen *** en aanvallen **

Astana Pro Team

Alexandre Vinokourov kan deze Tour wedden op twee paarden: Fabio Aru en Vincenzo Nibali. Aanvankelijk zou Aru de onbetwiste kopman worden deze zomer, maar de winnaar van de Vuelta wist dit jaar nog geen indruk te maken. De Haai van Messina won daarentegen de Giro en liet vervolgens weten dat een klassement in de Tour niet zomaar een no-go wordt. Ook de ploeg lijkt ingedeeld op ‘het wedden op twee paarden’. Er is een kamp Aru en een kamp Nibali geselecteerd.

Zo krijgt Aru zijn ‘wielrenpapa’ Paolo Tiralongo mee evenals Diego Rosa en Luis León Sanchez. Mannen die al bijna het hele seizoen samen met Aru koersen en ook deel uitmaakten van de Vueltaploeg afgelopen jaar. Nibali kan dan weer rekenen op Jakob Fuglsang en Tanel Kangert, die ook al met hem mee gingen naar de Giro. Alexey Lutsenko en Andriy Grivko zijn de neutrale factoren binnen het team en zullen vooral in de eerste week van belang zijn wanneer de echte bergtoppen nog niet opdoemen. Mogelijk dat we Lutsenko ook nog een keer in een lange ontsnapping gaan zien. De jonge Kazach bewees al meermaals dat hij een vlucht kan afronden.

De sterren van het team
Vincenzo Nibali: klassement **** en aanvallen **
Fabio Aru: klassement ****
Luis León Sanchez: aanvallen **** en klimmen *