Cofidis Solutions Crédits

Drie keer is scheepsrecht, dat moet de Tour de France voor Nacer Bouhanni worden. Bij zijn twee vorige deelnames (2013 en 2015) haalde hij het einde van de eerste week niet door ziekte of valpartijen. Toch is het vertrouwen bij Cofidis onverminderd groot. De ploeg is bijna volledig ingesteld op een of meerdere ritzeges met de Franse sprinter. Zo zijn aanvallers als Nicolas Edet en Anthony Turgis uit de voorselectie afgevallen. Alleen het Spaanse duo Luis Angel Maté en Daniel Navarro mag zich in de vlakke ritten sparen met het oog op de bergen.

Vijf Fransen en een Belg moeten Bouhanni naar die gewilde ritzege loodsen. Het gaat om Dimitri Claeys, Christophe Laporte, Cyril Lemoine, Florian Sénéchal, Julien Simon en Geoffrey Soupe. Laatstgenoemde is waarschijnlijk de piloot, terwijl Laporte sprinter van dienst zal zijn wanneer Bouhanni iets overkomt. Zo sprintte Laporte vorig jaar zes keer top 10 toen Bouhanni met een geblesseerde hand thuis zat. Aangezien Bouhanni wel vaker wat overkomt, kan het dus een gokje waard zijn om Laporte in je sprintteam te zetten. Eventueel als eerste wissel.

Eigenlijk kunnen we over Navarro hetzelfde zeggen: ook hij is een brokkenpiloot. Maar de Spaanse klassementsman kan tevens veel punten scoren wanneer hij wel op zijn fiets blijft zitten. Zo reed hij vorig jaar drie keer top 4 vanuit de vlucht voordat hij de Tour noodgedwongen moest verlaten. En in 2013 haalde hij zelfs nog de top 10 van het eindklassement. Met die prestaties in het achterhoofd is Navarro een serieuze overweging waard voor het budgetspel (6.8 miljoen).

De sterren van het team:
Nacer Bouhanni: sprinten *****
Daniel Navarro: klimmen *** en vlucht ***
Christophe Laporte: sprinten ***

Update: Wegens vermoeidheid tijdens het Frans kampioenschap, en het medisch onderzoek dat door op volgde, zal Soupe vervangen worden door Edet.

Lotto Soudal

Voor André Greipel beginnen de jaren zo langzamerhand te tellen. Vlak voor de tweede rustdag mag hij 35 kaarsjes uitblazen. Toch weet hij elk jaar nog z’n ritje mee te pakken en twee jaar terug zelfs vier stuks. Voor het 15+5 Spel ligt het dan ook voor de hand om de ‘Gorilla’ gewoon in je basis te zetten. Bij het budgetspel is het echter de vraag of hij z’n prijskaartje (19.7 miljoen) waar kan maken. In de Giro viel Greipel toch enigszins tegen ondanks een ritzege. En dan is het sprintveld in de komende drie weken een stuk sterker, vooral in de breedte.

Met Thomas De Gendt en Tim Wellens beschikt Lotto over echte rittenkapers. Mannen die altijd hun etappe weten uit te kiezen en dan ook toeslaan. Zo won De Gendt vorig jaar nog op de Mont Ventoux en afgelopen maand in de Dauphiné. Wellens sloeg op zijn beurt toe in de Giro van 2016 en in hondenweer tijdens de Ronde van Polen. Het is voor de etappespellen sowieso van belang om te weten dat Wellens ijzersterk is wanneer het enorm slecht weer is en dat hij absoluut niet van hitte houdt. Is er een potentiële vluchtersrit, check dan eerst het weerbericht voordat je Wellens aanklikt of overslaat.

Ook Tony Gallopin en Tiesj Benoot hebben de kwaliteiten om een lastige vluchtersrit met succes af te ronden. En met de vorm van Benoot zit het in elk geval goed. In de Dauphiné verbaasde hij met een twaalfde stek in het eindklassement. Toch hoeven we van de debutant in de Tour geen klassement te verwachten. Een ritzege is het doel.

De overige vier renners zullen zich voornamelijk met Greipel bezighouden. Te weten: Lars Bak, Adam Hansen, Jürgen Roelandts en Marcel Sieberg. Hansen gaat beginnen aan zijn achttiende(!) opeenvolgende grote ronde. De Tour van 2011 was de laatste die de Aussie miste. Hij staat inmiddels ook al vier grote rondes droog qua punten scoren en dus kan Hansen stiekem wel eens een goede keuze zijn voor een 0-puntenteam.

De sterren van het team:
André Greipel: sprinten *****
Tony Gallopin: klimmen ** en sprint heuvelop ***
Thomas De Gendt: tijdrit ** en vlucht *****

Orica – Scott

Een van de ploegen die altijd bij de smaakmakers hoort is die van Orica. En dat zal de komende Tour niet anders zijn met de nodige afmakers in de gelederen en twee jonge klassementsmannen. Vooraf aan het seizoen werd nog besloten dat Esteban Chaves de enige kopman zou worden in juli. Een slepende blessure bij de Colombiaan deed de plannen echter wijzigen: Simon Yates werd van de Girolijst gehaald en doorgeschoven naar de Tour.

En dus zullen Chaves en Yates hun krachten gaan bundelen om gezamenlijk tot een zo’n goed mogelijk klassement te komen. Daarbij doet Yates ook nog een gooi naar de witte trui. De kans is groot dat het jongerenklassement slechts een tweestrijd gaat worden met de Zuid-Afrikaan Louis Meintjes. Bergop zal het duo ondersteund worden door Damien Howson en Roman Kreuziger. De ervaren Tsjech weet wat het is om top 10 te rijden in de Tour, iets wat hem al vaker lukte. Inclusief vorig jaar.

Zoals eerder genoemd bestaat de ploeg verder uit enkele afmakers. Eigenlijk valt alleen Mathew Hayman buiten die categorie als wegkapitein. Michael Albasini, Luke Durbridge, Daryl Impey en Jens Keukeleire hebben het allemaal in zich om een rit te winnen. Mogelijk dat Durbridge op dag 1 al kan stunten, al lijkt een top 10-notering meer voor de hand liggend. Het enige wat ontbreekt in de Tourselectie van Orica is een echte sprinter. En dat biedt dan juist mogelijkheden voor Impey of Keukeleire om zich ertussen te smijten en punten te sprokkelen.

De sterren van het team:
Esteban Chaves: klimmen ****
Simon Yates: klimmen *** en sprint heuvelop ***
Michael Albasini: sprint heuvelop *** en vlucht ****