BMC Racing Team

Richie Porte is dit jaar misschien wel de beste klimmer van het profpeloton. Down Under, in Parijs-Nice, Romandië en de Dauphiné was hij telkens de sterkste bergop. Daarmee is Porte de komende Tour de grootste uitdager van zijn voormalig kopman Chris Froome. De Australiër komt alleen altijd wel iets tegen in een koers van drie weken. Zo reed hij vorig jaar op dag 2 al lek in de finale wat hem uiteindelijk een podiumplaats kostte. En is zijn ploeg wel sterk genoeg om de gele trui te dragen?

Laten we eens kijken naar de klimmers: Damiano Caruso eindigde in de Ronde van Zwitserland als tweede en zal waarschijnlijk de belangrijkste luitenant worden. Nicolas Roche zat in de Tourploeg van Froome in 2015 en kan vooral teren op veel ervaring. Alessandro De Marchi heeft in de WorldTour aankomsten bergop gewonnen vanuit de ontsnapping en Amaël Moinard was twee jaar geleden nog vijftiende in de Giro. Dat klinkt op papier allerminst slecht, maar het is de vraag of we ze ook voorin koers gaan zien wanneer een bergetappe vroeg hard gemaakt wordt. Veel vrijheid om op zoek te gaan naar eigen succes zal er voor dit kwartet in elk geval niet zijn.

Over de rest van het negental is minder twijfel. Greg Van Avermaet is een enorme klasbak die naast het knechtwerk op zoek zal gaan naar een ritzege. Etappe 14 staat misschien wel met rood omcirkeld aangezien de Vlaming in 2015 op exact dezelfde aankomst zijn eerste Tourrit pakte. Stefan Küng wil daarentegen meteen op dag 1 scoren met de tijdrit in Düsseldorf. En met de afwezigheid van Rohan Dennis kan Küng zomaar verrassen. Ook diens landgenoten Michael Schär en Danilo Wyss zijn betrouwbare, sterke knechten voor op het vlakke en in het middelgebergte.

De sterren van het team:
Richie Porte: klimmen ***** en tijdrit ****
Greg Van Avermaet: sprint heuvelop *****
Stefan Küng: tijdrit ****

Bora – Hansgrohe

De afgelopen jaren kon Bora telkens op een wildcard voor de Tour rekenen. Maar met de overstap naar de WorldTour afgelopen winter, is die wildcard niet meer nodig. Speerpunten van de ploeg zijn Rafal Majka en uiteraard Peter Sagan. ‘Het groene monster’ uit Slowakije trekt dit jaar naar Frankrijk met eindelijk een ploeg in zijn dienst.

De laatste twee jaar moest hij het vooral zelf uitzoeken in het team van Alberto Contador. Al deed de wereldkampioen dat alsnog uitstekend. Nu kan hij met zijn broertje Juraj, Maciej Bodnar, Duits kampioen Marcus Burghardt, Jay McCarthy en piloot Rüdiger Selig misschien zelfs een gooi doen naar ritzeges in de massasprints. Dat Sagan voor het zesde jaar op rij het groen gaat aantrekken in Parijs is dan ook bijna een zekerheid.

Voor het algemeen klassement zijn alle ogen gericht op Majka. De Pool won al tweemaal de bolletjestrui in de Tour maar goed nu voor een goede eindnotering. Iets wat hem in de Giro (5e, 6e en 7e) en Vuelta (3e) al lukte. Bergop kan hij rekenen op de steun van Emanuel Buchmann die in de Dauphiné over uitstekende benen beschikte. Zo won hij de jongerentrui voor Louis Meintjes, Tiesj Benoot en Simon Yates. Of Buchmann daarmee ook een serieuze kandidaat is voor het wit in de Tour?

Wij denken van niet. Majka is de absolute kopman bij Bora en daar zal Buchmann zich voor moeten opofferen. Wellicht dat de jonge Duitser voor dagsucces kan gaan middels een vlucht in de bergen. Tot slot staat ook Pawel Poljanski in dienst van zijn landgenoot. Een trouwe knecht van Majka, want al drie keer trokken ze samen naar een grote ronde. Tweemaal bleef Poljanski zelf ‘puntloos’, en dus lijkt hij een goede overweging voor een 0-puntenteam.

De sterren van het team:
Peter Sagan: sprinten ***** en sprint heuvelop *****
Rafal Majka: klimmen **** en vlucht *****
Emanuel Buchmann: klimmen ***

Direct Energie

Een grote verrassing! Alhoewel, sommigen zagen het ook al aankomen: Bryan Coquard gaat dit jaar niet mee naar de Tour. De snelle kopman gaat vertrekken bij Direct Energie en dat kost hem nu een plaats in de Tourselectie. Zijn vervanger luistert naar de naam Thomas Boudat. Een talentvolle sprinter die uit het baanwielrennen komt. Bij de profs staat de teller voor de 22-jarige inmiddels op drie zeges. Het is lastig te voorspellen wat voor rol Boudat in de komende drie weken kan spelen. Ongetwijfeld zal hij zich er tussen gaan smijten in de massasprints, maar of dat resulteert in een top 10 of misschien zelfs top 5 is de grote vraag.

Met Adrien Petit heeft Boudat wel de beschikking over een zeer ervaren piloot. En mogelijk dat Petit zelf enkele massasprints voor zijn rekening mag nemen. Boudat zou bijvoorbeeld na twee weken kunnen afstappen als debutant waarna de slotweek nog enkele kansen biedt voor Petit. Beide heren zijn dus een overweging waard voor een sprintteam om een gooi naar etappeprijzen te doen. Dagsucces is ook het belangrijkste doel van Direct Energie. Er zullen weinig ritten komen waarin we geen renner van deze ploeg in de vroege vlucht zien. Dat maakt het meteen erg gevaarlijk om een van deze mannen in een 0-puntenploeg te zetten.

De belangrijkste gegadigde voor een ritzege lijkt Lilian Calmejane. De jonge Fransman is met een uitstekend jaar bezig. Zo won hij al drie rondjes en de bergtrui in Parijs-Nice. Daarnaast weet hij wat winnen in een grote ronde is. Vorig jaar in de Vuelta wist hij nota bene berggeit Darwin Atapuma te verslaan op een aankomst bergop. Daarnaast rekenen de Fransen op de ervaring van Sylvain Chavanel en Thomas Voeckler. Laatstgenoemde rijdt zijn laatste wedstrijd de komende maand en zal zijn carrière in stijl willen afsluiten.

De sterren van het team:
Lilian Calmejane: klimmen * en vlucht ****
Sylvain Chavanel: tijdrit ** en vlucht ****
Thomas Boudat: sprinten ***