Bahrain – Merida

Sonny Colbrelli heeft van de groene trui een doel gemaakt in zijn eerste Tourdeelname. Dat is wellicht een wat té ambitieuze doelstelling met ook Peter Sagan aan het vertrek. En zelfs zonder Sagan zou het een zeer zware opgave worden. Colbrelli behoort in heuvelachtige finales inmiddels tot de wereldtop of vlak daaronder, maar komt in de echte massasprints topsnelheid tekort. En gezien het parcours dit jaar, zijn er niet heel veel kansen voor types als Colbrelli. Etappe 3 en 14 hebben een pittige aankomst, maar de overige sprintersritten kennen een vlakke finale.

Al is er natuurlijk ook de mogelijkheid om vanuit de vlucht een etappe te pakken. En daar mag de complete ploeg zich op richten volgens het persbericht van Bahrain. We zullen de rode shirtjes dus waarschijnlijk veel in de aanval zien. Er is alleen wel een gebrek aan afmakers in de selectie. Naast Colbrelli is er nog Ion Izagirre die vorig jaar de laatste bergetappe wist te winnen in de stromende regen. Maar Izagirre denkt stiekem ook aan een goed klassement. De Bask gaat steeds beter bergop rijden en heeft een meer dan goede tijdrit. Een combinatie die hem richting de top 10 kan brengen.

De rest van de ploeg bestaat deels uit mannen die eigenlijk over hun top zijn. Yukiya Arashiro, Grega Bole, Borut Božič en Janez Brajkovic zijn inmiddels (ruim) de 30 gepasseerd en presteren zelf amper nog. Wel zullen de eerste drie genoemden een belangrijke rol spelen voor Colbrelli in de voorbereiding van de sprints. Ondrej Cink, Tsgabu Grmay en Javier Moreno moeten het meer van de bergen hebben, maar het is de vraag of zij voldoende kwaliteit hebben om daadwerkelijk een Tourrit op hun naam te schrijven. Als goedkope mannen in het budgetspel zijn ze wellicht een gokje waard, aangezien ze met één succesvolle ontsnapping al binnen zijn.

De sterren van het team:
Sonny Colbrelli: sprinten *** en sprint heuvelop ****
Ion Izagirre: klimmen *** en tijdrit ***
Ondrej Cink: klimmen * en vlucht *

Cannondale – Drapac Pro CT

Twee jaar lang stond Cannondale droog in de WorldTour. Er leek bijna sprake van een vloek sinds de etappezege van Davide Formolo in de Giro van 2015. Maar afgelopen maand was het eindelijk weer raak. En meteen twee keer! Andrew Talansky won op Mount Baldy in California en enkele dagen later zegevierde Pierre Rolland in de Giro. Ook voor de Tour heeft Cannondale een sterke selectie om op bijna elk terrein een rol te kunnen spelen. Talansky en Rigoberto Uran zullen op een goed klassement mikken en de overige zeven hebben alle vrijheid om op jacht te gaan naar meer overwinningen.

Düsseldorf spookt al een lange tijd door het hoofd van Taylor Phinney. Bij zijn presentatie als nieuwe renner van Cannondale, werd het geel op dag 1 meteen genoemd als doel. Helaas voor Phinney heeft hij dit jaar geen enkele aanleiding gegeven om aan te nemen dat het geel ook echt haalbaar is. Zelfs een top 10-klassering lijkt te hoog gegrepen. Misschien dat Patrick Bevin nog wel de beste papieren heeft voor de openingstijdrit. Maar ook in het geval van de Kiwi zal een echte topklassering waarschijnlijk uitblijven. Bevin liet in Zwitserland wel sterke prestaties zien in de (uitgedunde) massasprints. Dus mogelijk dat hij ook in de Tour zich ertussen zal smijten en punten kan sprokkelen in de vlakke finales. Eventueel met steun van Dylan van Baarle en Alberto Bettiol.

Bergop is de hoop gevestigd op Simon Clarke, Nathan Brown en met name Rolland. De Fransman won dus al in de Giro en zette zijn ‘winning streak’ door in de Route du Sud. Gezien de trend van de laatste jaren gaan de bergritten in de grote rondes steeds vaker naar de vluchters. En in dat geval kan Rolland flink gaan scoren voor de diverse spellen. Daarnaast is het niet uit te sluiten dat Talansky en Uran uiteindelijk voor een ritzege gaan. Beide heren zijn in het verleden vaker erdoorheen gezakt met klassementsambities, om vervolgens nog op jacht te gaan naar een etappe vanuit de vroege vlucht.

De sterren van het team:
Rigoberto Uran: klimmen *** en vlucht **
Andrew Talansky: klimmen ** en tijdrit **
Patrick Bevin: sprinten * en tijdrit **

FDJ

Arnaud Démare is met een bijzonder goed jaar bezig. De teller staat inmiddels op negen overwinningen inclusief de Franse titel. Maar waarschijnlijk levert Démare al die zeges in voor één etappe in de Tour. Iets wat hem in zijn twee vorige deelnames niet lukte. Over ondersteuning heeft de rappe Fransman niet te klagen. Bijna de volledige ploeg staat in zijn dienst en de sprinttrein is in de winter flink versterkt met Jacopo Guarnieri en Davide Cimolai.

In die sprinttrein wordt het duo uit Italië aangevuld met Mickaël Delage, Ignatas Konovalovas en Olivier Le Gac. Dat betekent dat deze mannen vooral zullen knechten in de komende drie weken, maar dat maken het geen zekerheidjes voor een 0-puntenteam. Zowel Delage als Le Gac scoorde in zijn laatste grote ronde, terwijl Konovalovas een redelijke tijdrit heeft.

De klimmer van het team, Thibaut Pinot, start dit jaar  zonder klassementsambities. In de Giro deed hij een gooi naar het eindpodium, waar hij net niet in slaagde. In de Tour zal Pinot de eerste week ‘rustig aan doen’, om vervolgens in de zwaardere bergetappes op dagsucces af te stevenen. En met die doelstelling is Pinot ook meteen een grote kandidaat voor de bolletjestrui. Vorig jaar deed hij al een poging, maar zorgde ziekte ervoor dat Pinot op moest geven.

De selectie van FDJ wordt compleet gemaakt met Rudy Molard en Arthur Vichot. Twee vrijbuiters die in het verleden goed hebben gepresteerd in heuvelachtige klassiekers. Molard eindigde zelfs dit jaar nog top 10 op de Mur van Huy. Zo kan FDJ de komende Tour bijna elke etappe meespelen voor de zege: Démare in de vlakke ritten, Pinot in de bergen en Molard met Vichot in de overgangsetappes. Vooruit, alleen een echt goede tijdrijder ontbreekt.

De sterren van het team:
Arnaud Démare: sprinten *****
Thibaut Pinot: klimmen ***** en vlucht *****
Rudy Molard: sprint heuvelop ** en vlucht *