Dit is een bijdrage van Drekes2 (speler op Zweeler). Wil jij ook een nabeschouwing, voorbeschouwing, analyse of column schrijven voor de nieuwssite van Zweeler? Stuur dan een mailtje naar info@zweeler.com.

Het spel:

necsupporter wint het Tour of California Spel met 5 punten voorsprong op Txingurri en 6 punten op Luca.  Aupa won de laatste etappe net voor Hummelbikers. De subleagueprijzen zijn gewonnen door de teams van RastaNelson en de Brabantse Wielerboeren.

necsupporter en alle andere prijswinnaars van harte gefeliciteerd!

8e etappe + eindklassement:

De gebruikelijke eindsprint kon ook dit keer niet worden voorkomen. De gecontroleerde vlucht van zeven werd twee kilometer voor het einde ingelopen om de best bezette massasprint tot nu toe mee te maken. Het lekkerste werd duidelijk tot het laatst bewaard.

Deze keer was Mark Cavendish ruim de snelste, Peter Sagan haalde een van zijn vele tweede plaatsen weer op en Alexander Kristoff eindigde dit keer weer net achter Sagan. Danny van Poppel werd als beste Nederlander vierde voor de weer terugkerende John Degenkolb, die voor het eerst sinds het bekende trainingsongeluk een etappekoers uitrijdt. Dylan Groenewegen werd na een val in de eerste kilometers van vandaag toch nog verdienstelijk negende.

In het algemeen klassement veranderde er absoluut niets en Julian Alaphilippe mag zich nu definitief winnaar noemen van de Tour of California!

7e etappe:

Julian Alaphilippe stond afgelopen vrijdag na de tijdrit al met zijn armen omhoog, omdat de zege in de Tour Of California al binnen zou zijn. Hij bleek gelijk te hebben.

De etappe van gisteren leverde een gecontroleerde ontsnapping op met een leuke verrassing erbij. Peter Sagan besloot vandaag, dat het op een andere manier moest dan in de sprint en ging mee in de vlucht. Sagan vond het tempo niet goed, demarreerde uit de kopgroep en werd twintig kilometer voor het einde weer ingelopen.

Vervolgens bleef de groep verder netjes bij elkaar en won Sagan de sprint niet. Wel werd hij nog steeds tweede, nog maar net achter Alexander Kristoff. Danny van Poppel werd derde, voor Mike Teunissen, Bryan Coquard en Jasper Stuyven.

6e etappe:

In de tijdrit vandaag waren er weinig verrassingen in de top 5 te noteren. Brent Bookwalter werd vijfde. Dat werd hij vlak na de enige verrassende renner in de top 5, de op de vierde plaats eindigende jonge Deen Soren Kragh Andersen. Taylor Phinney, die ongeveer een uurtje in de hotseat plaats nam, werd derde en Andrew Talansky, de Amerikaans kampioen tijdrijden was tweede. De tijdrit werd echter gewonnen door de topfavoriet. De Australisch kampioen tijdrijden Rohan Dennis had niet de snelste tussentijd, maar reed het beste tweede gedeelte van allemaal om de tijdrit winnend af te sluiten.

Dennis staat nu tweede in het klassement na Julian Alaphilippe, die achtste werd en nog ruim twintig seconden aan voorsprong overhield, die hij de komende twee dagen nog mag verdedigen. Laurens ten Dam handhaafde zich in de top tien op de achtste plaats.

5e etappe:

Vandaag gebeurde het eindelijk dan toch. Er was een kopgroep van 18 renners die niet gevaarlijk waren voor het klassement en het peloton verkeek zich er gedeeltelijk op, waardoor het eens geen massasprint werd. BMC kreeg wegens het gebrek aan steun van andere ploegen het gat van ruim drie minuten op de drie leiders niet dicht. Toms Skujins, Adam De Vos en Xavier Zandio mochten de podiumplekken gaan verdelen, omdat de demarrage van Jasper Stuyven te laat kwam.

De Vos ging de sprint aan en deed dat echter te vroeg, waarna de zeer begerige Skujins over hem heen kwam voor de winst. De kansloze Zandio werd derde en Stuyven kwam balend twaalf seconden te kort op de vierde plaats. Jhonatan Restrepo kreeg op 45 seconden van de winnaar zijn kans de pelotonsprint te winnen voor plaats vijf. Er was deze keer geen Nederlander op de voorgrond, maar Laurens ten Dam eindigde in de groep der favorieten en behield zijn zesde plek in het algemeen klassement.

4e etappe:

In een etappe waarin maar liefst 4500 hoogtemeters moesten worden overbrugd, ging het continu op en af. Een groep van zeven scheidde zich af van het peloton en Greg Daniel was voor de tweede achtereenvolgende dag de laatste vluchter die werd ingelopen. Dat gebeurde vijf kilometer voor de streep. Zijn ploegmaat Rubin Guerreiro ging er van door en kwam als eerste boven op de laatste klim. Nadat hij werd bijgehaald, kwam er niemand meer echt weg. Nathan Haas ging van ver de sprint aan, maar werd ingehaald door Peter Sagan, die dan ook wist te winnen.

Opmerkelijk genoeg wist Greg Van Avermaet nog tweede te worden. Die had zich erg goed verstopt en kwam dus erg goed uit zijn schulp. Haas werd uiteindelijk derde, voor Brent Bookwalter en Tao Geoghegan Hart.

Beste Nederlander was wederom Laurens Ten Dam, die op drie seconden van Sagan twintigste werd.

3e etappe:

De laatsten van de vroege vlucht van vandaag werden op de slotklim op Gibraltar Road ingerekend. De jongste van het gehele peloton, de 19-jarige Neilson Powless, ging er toen zelf vandoor en hield dat enkele kilometers vol met een maximale voorsprong van 30 seconden. Daarna kreeg hij gezelschap van Peter Stetina en Lachlan Morton. Het ging Stetina echter niet snel genoeg en later reed hij bij zijn twee vluchtmakkers vandaan. Maar helaas, ook Stetina viste uiteindelijk achter het net. De Fransman Julian Alaphillippe demarreerde in de laatste kilometer en haalde Stetina al op 800 meter voor het einde in. Alaphillippe liet Stetina achter en won zowel de etappe als de leiderstrui. Stetina werd tweede, voor Bennett, Bookwalter en Powless. Laurens Ten Dam werd verdienstelijk zesde.

2e etappe:

In deze korte tweede etappe, die slechts 148,5 kilometer duurde, kleurden William Barta, Evan Huffman, Ben King en Sondre Skjostad Lunke de etappe met de belangrijkste ontsnapping. Nadat Lunke afviel toen er geklommen moest worden, bleven de overige drie over tot ongeveer vijf kilometer, toen Barta het tempo ook niet meer kon volgen. Het sneller dalende peloton was inmiddels teruggekomen tot veertig seconden.

Hoe recht de wegen ook waren en hoe goed het zicht op de koplopers ook was, het peloton verrekende zich en zag het overgebleven tweetal pas terug op het moment dat ze de finish al over waren. Huffman probeerde van kop af te gaan, maar King beschikte over het grootste uithoudingsvermogen. King passeerde Huffman en won de korte, maar hevige etappe.

Helaas was de Californische regie even afwezig, waardoor er geen beelden van de massasprint om de derde plaats waren. De uitslag leerde dan ook dat Alexander Kristoff derde werd, voor Peter Sagan, Niccolo Bonifazio en Danny van Poppel.

1e etappe:

Business as usual vandaag in een eerste etappe van de Ronde van California. Een groep met vluchters wordt onder controle gehouden en ruim op tijd bijgehaald om de eerste etappe in een massasprint te laten eindigen. Wouter Wippert, Dylan Groenewegen, Martijn Verschoor en Danny van Poppel lijken er dit keer een Nederlands feestje van te maken, maar Peter Sagan zag en kwam er van ver overheen om de eindsprint makkelijk te winnen. Wippert werd 2e, Groenewegen 3e, Verschoor 5e en Van Poppel 12e.  Niet slecht, maar wanneer lukt het om Sagan wel te verslaan? Hopelijk deze week nog ergens…