zaterdag 9 juli 12:20

Pau – Bagnères-de-Luchon

184.0 km

Klassieker in Pyreneeën.

WFProfielEtappe8

Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen. Met een beetje gevoel voor associatie zou het gezegde van toepassing kunnen zijn op de door menig coureur al bij voorbaat verdoemde etappe van vandaag. Immers: vanaf Pau gaat het via bedevaartplaats Lourdes naar kuuroord Bagnères-de-Luchon. Van God naar de Natuur, vrij vertaald. En daar tussenin liggen vier griezels die de mens – wielrenners voorop – naakte vrees inboezemen.

ExtraDetailsEtappe8

De eerste van die bergen is de ergste van allemaal. Dat is geen waardeoordeel, maar een vertaling van Tourmalet. Letterlijk betekent het namelijk: slechte, lastige omweg. De Franse schrijver Patrick Fillion maakte het nog duidelijker met zijn boek Tourmalet, berg van de marteling. Voor het zover is, heeft het peloton ruimschoots de tijd om adem te halen en voorbereidingen te treffen voor de problemen die zonder meer komen gaan. De Tourmalet zet z’n vermaledijde hoge rug pas na 86 (van de 183) kilometers op. Boven grijnst een monument van wijlen Tourorganisator Jacques Goddet de renners masochistisch toe.

LaatstekmsEtappe8

Na een afdaling die ongeveer even lang is als de beklimming (19 kilometer) volgen nog drie cols: de Hourquette d’Ancizan (17 kilometer klimmen), Col de Val Louron-Azet (10,7 kilometer) en Col de Peyresourde (7,1 kilometer). Op papier vallen de gemiddelde stijgingspercentages van dit trio nog wel mee, ware het niet dat er secties tussen zitten die op muren lijken. Als het klimwerk erop zit volgt een afzink van zo’n 15 kilometer naar het verlossende einde in Bagnères-de-Luchon, een bergstad die zich op historische gronden Koningin der Pyreneeën noemt.

Kennersblik Gert-Jan Theunisse: ‘De verhoudingen tussen de favorieten zullen aan het eind van de middag duidelijk zijn als er na een lange, zware dag vier cols zijn beklommen waaronder die verschrikkelijk lastige Tourmalet. De aansluiting behouden en goed van voren blijven rijden, is het devies. Met morgen opnieuw een zware bergrit op het programma zullen de kanshebbers niet tot het uiterste gaan en proberen iets van hun krachten te sparen. Dat biedt kansen voor renners die de aanval durven te zoeken.’

KaartEtappe8

Bron: Sport Special