vrijdag 8 juli 13:15

L’Isle-Jourdain – Lac de Payolle

162.5 km

Afdaling als scherprechter.

WFProfielEtappe7

Over weinig bergen in de Tour de France kunnen zoveel verhalen worden verteld als over de Col d’Aspin. Dat komt vooral doordat de Ronde en de berg al sinds 1910 een ‘samenlevingscontract’ hebben. Maar toch ook omdat er dingen op zijn gebeurd die iedere fantasie tart. Zodra de Col weer in het parcours opduikt, gaat het daardoor bijvoorbeeld onvermijdelijk over Eugène Christophe, die – alsof het gisteren was – de voorvork van zijn fiets brak en 13 kilometer moest lopen om het euvel bij een smid te laten reparen. Let op! We schrijven 1913! Die ‘dwangarbeiders van de wegheroïek’ heeft de tand des tijds tot op de dag van vandaag doorstaan.

De Col d’Aspin is het broertje van de beruchte Tourmalet, die morgen dreigend ligt te wachten. Vaak worden ze in één adem genoemd. Omdat ze familie zijn, in elkaars schaduw liggen en nogal eens achter elkaar genomen dienen te worden. Een troost voor de renners – zij het een schrale – is dat de Aspin van 12 kilometer lang minder killing is (gemiddeld stijgingspercentage van 6,5 procent, met hier en daar een uitschieter naar boven).

LaatstekmsEtappe7v2

Bovendien is het vandaag de enige sta-in-de-weg en rest er na het begin van de klim vanuit Sainte-Marie-de-Campan nog maar 19 kilometer. Zich zorgen maken over de afdaling naar het kunstmatige en schilderachtige Lac de Payolle in de Hautes-Pyrénées lijkt verstandiger. Het is er een vol haarspeldbochten. Op maat gesneden voor durfals en superdalers.

Kennersblik Erik Breukink: ‘Een bijzondere bergrit met maar één col in het parcours. De Aspin is een mooie berg met een lange historie in de Tour de France. Na een aanloop zonder noemenswaardige obstakels zal het een explosieve finale worden waarbij de kanshebbers goed naar elkaar zullen kijken en lang blijven wachten met aanvallen. Daarna volgt de vrij technische afdaling naar Lac de Payolle waar enige stuurmanskunst vereist is. Er zullen vandaag geen grote verschillen worden gemaakt. Maar de seconden die nu bijeengesprokkeld worden, kunnen over twee weken van groot belang zijn. Specialisten als Vincenzo Nibali en Alejandro Valverde kunnen in de afdaling een gaatje slaan.’

KaartEtappe7

Bron: Sport Special