dinsdag 5 juli 11:30

Saumur – Limoges

237.5 km

Wachten op de wind.

WFProfielEtappe4

Het routedraaiboek was tegen het eind van vorig jaar nauwelijks wereldkundig gemaakt of kenners, renners en volgers plaatsten een denkbeeldig vinkje bij etappe 5. Dat zit zo. Ze zagen dat de kilometers tussen Saumur en Limoges in een vrijwel rechte lijn richting zuidoosten moesten worden afgelegd. En ze wisten uit ervaring, dat de westenwind in die contreien nog weleens flink aan wil scherpen. Ergo: kans op waaiers!

Hoe mooi (voor de televisiekijkers) en beslissend (voor coureurs met aspiraties) dat wielerfenomeen kan zijn, werd in 2013 bewezen tijdens ‘de moeder aller waaieretappes’. Uitgelokt en uiterst bekwaam afgemaakt door de Nederlandse specialisten die toen nog in de trui van Belkin reden. Ook de rit naar Neeltje Jans, tijdens de Tour van 2015, leverde qua waaiers spectaculaire slachtoffers op.

Afgezien daarvan kent deze etappe weinig noemenswaardige obstakels. Of het moet zijn dat het licht glooiende terrein – Saumur ligt 30 meter boven zeeniveau, Limoges 265 meter – per saldo noopt tot een beetje klimmen. Maar je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben, om te beseffen dat het te weinig is om de sprinters te kunnen beteugelen.

Saumur overigens, is de geboorteplaats van Coco Chanel, de beroemde collega van Christian Dior uit Granville (zie etappe 3). Ook herbergt het stadje in het departement Maine-et-Loire een verzameling uit rotsen gehakte holen, waar in vroeger tijden armen en boeren hun huizen van maakten. Troglodieten werden die genoemd. Nu worden de holen gebruikt als wijnkelder of vakantiehuisje. Recycling van de geschiedenis zou je kunnen zeggen.

LaatstekmsEtappe4

Kennersblik Erik Breukink: ‘Met 237,5 kilometer is dit de langste etappe van de ronde. In Limoges wordt het landschap al iets glooiender, maar niet lastig genoeg voor de sprintersploegen om de controle te verliezen. Of ze moeten zich erg vergissen en een kopgroep iets te veel voorsprong geven. De krachtsverhoudingen tussen de sprinters zijn in de eerste ritten duidelijk geworden. Misschien zien we vandaag behalve de grote namen ook de Franse sprinters Nacer Bouhanni en Bryan Coquard van voren als het peloton Limoges binnenstormt? Coquard gaf met drie ritzeges op rij in de Vierdaagse van Duinkerken zijn visitekaartje al af.’

KaartEtappe4

Bron: Sport Special