zondag 24 juli 16:35

Chantilly – Paris Champs-Élysées

113.0 km

Lol en ernst in slotetappe.

WFProfielEtappenr21

Nog 113 kilometer en ook deze Tour de France zit er weer op. De kaarten zijn geschud. Het feest kan beginnen. Leuk voor cameramensen en fotografen. De man in het geel en zijn kompanen drinken een glas bubbels, de acrobaten onder de renners laten zien dat je met racefietsen ook hele andere dingen kan doen en ongein viert hoogtij. Er zijn zelfs sigaren rokende coureurs gesignaleerd. Niet iedereen kan lachen om dat soort dingen. Drie slopende weken doen wat met je gevoel voor humor!

Op het gemak gaat het van Château de Chantilly naar de Arc de Triomphe. Om bij het kasteel te komen moest het peloton de langste afstand van de dag overbruggen: 642 kilometer vanuit Morzine. Maar dat was per vliegtuig. Pas binnen de bebouwde kom van de Lichtstad wordt het weer ernst. Acht woeste rondes van 7 kilometer per stuk lang. Langs zowat alle Parijse highlights. En uiteraard over de kasseien en door de gootjes van de Champs-Élysées. Winnen op la plus belle avenue du monde is voor sprinters het summum van genot.

Hoe de renners nog zoveel pure snelheid weten te persen uit de toch redelijk getormenteerde lijven is knap. Maar ook raadselachtig. Zouden het de mysterieuze krachten in de sport zijn waar Joris van den Bergh over schreef in zijn legendarische boek?

Kennersblik Steven Rooks: ‘Onderweg is er de gelegenheid voor de fotografen om hun plaatjes te maken en krijgen de leiders van de verschillende klassementen alvast een glas champagne. Maar als de Eiffeltoren in zicht komt, is het nog even opletten geblazen. Er zijn altijd avonturiers die er nog één keer tussenuitknijpen. En zoals altijd zullen ze in de kraag worden gevat om daarna met het complete peloton massaal op de eindstreep op de Champs-Élysées af te stormen. Een prestigieuze sprint. Vorig jaar won André Greipel hier betrekkelijk eenvoudig zijn vierde etappe. Dit keer zal het waarschijnlijk niet zo’n eenvoudige opgave worden.’

KaartEtappenr21

Bron: Sport Special