zondag 3 juli 13:00

Saint-Lô – Cherbourg-en-Cotentin

183.0 km

Venijn in de staart

 

WFProfielEtappe2

In editie 102 van de Tour de France werd onderweg gepast eer betoond aan de honderdduizenden soldaten en burgers die een eeuw geleden sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Versie 103 staat deels in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Na gisteren op Utah Beach te zijn geëindigd, vertrekt de karavaan vandaag uit Saint-Lô. Een primeur, want de gemeente had nog nul Ronde-ervaring. Wel op gebied van oorlogsleed.

De bijnamen van Saint-Lô luiden: Martelarenstad en Stad van de Ruïnes. Dat vertelt al het een en ander. In 1944 werd 95 procent van de plaats met de grond gelijkgemaakt. Niet door de Duitsers, maar door ongeveer 2000 geallieerde bommenwerpers. Vanwege de strategische ligging moest Saint-Lô, koste wat kost, op de Wehrmacht heroverd worden. En dat kostte veel!

Vanuit de stad die uiteindelijk weer fier uit z’n eigen as herrees, gaat het richting de havens van Cherbourg-Octeville. De Tour en Cherbourg liggen elkaar wel. Al zeventien keer was het gastheer van de Tour. Vraag het aan Johan van der Velde en hij zal er ongetwijfeld met warmte over praten. Precies dertig jaar geleden reed hij namelijk in de meest begeerde van alle truien Cherbourg binnen, een dag nadat hij de vijfde etappe had gewonnen.

LaatstekmsEtappe2v3

Het venijn van vandaag zit in de staart. De laatste 3 kilometer worden gevormd door de Côte de la Glacerie. Officieel niet meer dan een heuvel, maar wel eentje om u tegen te zeggen. Een kolfje naar de hand van de puncheurs?

Kennersblik Gert-Jan Theunisse: ‘Met een pittige finale waarin niet ver voor de eindstreep de Côte de la Glacerie opduikt, moeten de renners al in de tweede etappe met de billen bloot. Het zal dringen worden om aan de voet van het steile klimmetje van voren te zitten. De klassementsrenners, de ploeg met de geletruidrager en specialisten die hier voor de etappezege gaan, willen allemaal in goede positie aan de klim beginnen die op het steilste stuk liefst 14 procent omhoog loopt. Alejandro Valverde heeft ook dit jaar in de Waalse klassiekers laten zien dat hij op dit terrein tot de besten ter wereld behoort.’

KaartEtappe2

Bron: Sport Special