donderdag 21 juli 10:45

Sallanches – Megève

17.0 km

In de voetsporen van Jan Janssen.

WFProfielEtappenr18

Voor zover bekend is er voor hem nog geen standbeeld opgericht of straat naar hem vernoemd. Zelfs niet in Nootdorp. Terwijl hij daar toch als beroemde inwoner vandaan komt. Wat dat met de Tour van 2016 te maken heeft? Etappe 12 was op de een of andere manier al onlosmakelijk met hem verbonden, omdat hij ooit de allerbeste was op de Mont Ventoux, maar daar, door trieste omstandigheden, nooit de honneurs voor op kon strijken. En nu – in de achttiende etappe – moet het weer over hem gaan.

Want op 6 september is het 42 jaar geleden, dat hij geschieden schreef door in Sallanches wereldkampioen te worden. Voor wie pas op latere leeftijd verslaafd raakte aan de wielersport en daardoor een absoluut hoogtepunt van Hollands glorie heeft gemist: we hebben het hier over Jan Janssen. Een van de twee Nederlanders die – in een geschiedenis van 103 jaar – de Tour de France won. Een icoon dus!

De klimtijdrit van vandaag is niet langer dan 17 kilometer. Dat is helemaal niks, als je het vlug zegt. Maar het gaat wel over de ruggen van twee tegen elkaar gelegen, korte beklimmingen met percentages van 11 en 8,3 procent. Wat voor deze discipline, en opgeteld bij de voorbije dagen, meer is dan menigeen aankan. Behalve dan Chris Froome misschien. Hij was namelijk de laatste die – in 2013 – een vergelijkbare dubbele klim met gemak naar zijn hand zette.

Kennersblik Steven Rooks: ‘De renners gaan van start in een historische omgeving want in Sallanches werd twee keer het wereldkampioenschap op de weg georganiseerd. Een klimtijdrit is altijd een bijzonder discipline in een ronde. Ook in een korte rit van maar 17 kilometer kunnen de tijdverschillen snel oplopen als de weg zo steil omhoog loopt. De etappe zal beheerst worden door de klassementsrenners die elkaar weinig prijs zullen geven. Chris Froome, Alberto Contador en vooral ook Nairo Quintana kunnen dit werk goed aan. En ook Thibaut Pinot heeft dit jaar laten zien dat zijn tijdrijden sterk verbeterd is.’

KaartEtappenr18

Bron: Sport Special