woensdag 20 juli 12:15

Berne – Finhaut-Emosson

184.5 km

De Alpen gaat niet leuk worden!

WFProfielEtappenr17

Onder volgers, maar ook in het peloton zelf, is de polemiek zowat even oud als het cyclisme: wat is erger, de Pyreneeën of de Alpen? Dat twistpunt nu aan de orde stellen, is zoiets als door de kat of door de hond gebeten worden. Het maakt even geen enkel verschil! Met name niet, omdat de renners al zestien etappes, 2500 kilometer, veertien loodzware beklimmingen en een rits bergjes voor hun kiezen hebben gekregen. Daar komen deze week nog eens veertien cols bij, de vier van vandaag meegerekend.

Dus nee, de Alpen gaan niet leuk worden. Met het eendaagse verblijf in Zwitserland voltooit de ronde zijn vierlandentournee door Spanje, Andorra en Frankrijk uiteraard. En nu we het toch over aardrijkskunde hebben: Bern de hoofdstad van het land noemen, mag hier wel, maar daar niet. Grondwettelijk is vastgelegd dat het bondsstad is.

LaatstekmsEtappenr17v2

Van het kwartet obstakels liggen de grootste – en lastigste – in de finale. Ze heten Col de Forclaz en Lac d’Emosson. Er zijn dan nog maar 31 kilometer af te leggen. Lees: te klimmen. Lac klinkt natuurlijk niet als een berg. Dat is het ook niet. Het gaat hier om een stuwdam. Maar what’s in a name als er onderweg naar boven stijgingen van 12,3 procent tussen zitten. En wie kwam daar in 2014, tijdens het Critérium du Dauphiné, met z’n tong op het voorwiel, als eerste boven? Lieuwe Westra. Kind van de Friese vlakten en toch niet echt van klimmersbenen voorzien. Wel iemand met de onverzettelijkheid van Rocky Balboa en het uithoudingsvermogen van een ultraloper.

Kennersblik Gert-Jan Theunisse: ‘Met nog drie bergritten en een klimtijdrit op het programma zullen de klassementsrenners zich nu echt moeten laten zien. Het is na de rustdag ook een mooi moment voor de grote mannen om weer te gaan knallen. Ik verwacht veel van Nairo Quintana. Hij gaat altijd erg goed met rustdagen om en maakt meestal tijd om ook nog eens twee tot drie uurtjes te gaan trainen. Zijn lichaam reageert daar prima op. En dat geldt zeker niet voor iedere renner. Voor sommige coureurs is het een hinderlijke onderbreking van het ritme. Zij krijgen er juist een terugslag van.’

KaartEtappenr17

Bron: Sport Special