zondag 17 juli 13:05

Bourg-en-Bresse – Culoz

160.0 km

Zestig kilometer klimmen.

WFProfielEtappenr15

Een ‘lieflijk middelgebergte’, zo noemen de lokale Offices de Tourisme het Jura Massief. Zodra etappe 15 erop zit zal het gros van de renners er hoogstwaarschijnlijk iets anders over denken. Van de 160 kilometers moeten er namelijk 60 (!) klimmend worden afgelegd. Verdeeld over lange en steile cols, korte en gemene kuitenbijters en een serie naamloze puisten.

Dé sloper onder de slopers vandaag is de Col du Grand Colombier. Niet alleen vanwege z’n moeilijkheidsgraad – het stijgingspercentage loopt op sommige stukken op tot 14 procent – maar ook omdat de Reus van de Jura twee keer voor de neus van het peloton opduikt. In de herhaling, die niet tot de top reikt, is de berg van naam veranderd en heet hij Lacets du Grand Colombier. Lacets betekent letterlijk schoenveters. Het verwijst naar de talrijke en fotogenieke haarspeldbochten, die voor een spectaculaire afdaling van 5,5 kilometer zorgen.

ExtraDetailsEtappenr15

Vreemd genoeg werd de Colombier – solo of duo – pas één keer eerder in het routeschema van de Ronde opgenomen. Dat was in 2012, toen de grootste aansteller of komiek onder de coureurs, als eerste boven kwam. Inderdaad, Thomas Voeckler! Titi, 37 jaar inmiddels, is er uiteraard weer bij dit jaar. Grote kans dat we hem voor de laatste keer, gekke bekken trekkend, over de bergen zien wiegen. De tweede col van vandaag lijkt zelfs voor hem te zijn gemaakt: de Col du Sappel!

Kennersblik Steven Rooks: ‘Een zware etappe waarin veel moet worden geklommen en een aankomst in Culoz waar nog nooit eerder in de Tour de France de eindstreep werd getrokken. Wie in de eerste twee weken nog wat energie heeft kunnen sparen, kan vandaag zijn slag slaan. Voorin koersen en attent zijn, is dan het devies. Want je zit niet zomaar mee in de beslissende ontsnapping. In een rit als deze verwacht je mannen als Thomas De Gendt en Jan Bakelants van voren. En ook voor Wilco Kelderman, als hij geen gevaar meer oplevert voor de klassementsrenners, is dit een mooie etappe om zich te laten zien.’

KaartEtappenr14

Bron: Sport Special