vrijdag 15 juli 09:45

Bourg-Saint-Andéol – La Caverne du Pont-d’Arc

37.5 km

Man tegen man (en tegen de klok).

WFProfielEtappenr13

Om nu te zeggen dat de inrichters van de Tour de France enig mededogen aan de dag hebben gelegd bij het bepalen van het traject voor de dertiende etappe… Nee dus! Na de confrontatie van gisteren met de eenzaamheid, de natuur en andere verschrikkingen van de Mont Ventoux, draait het vandaag weer uit op één tegen één gevechten. Nu in de vorm van een individuele tijdrit. De eerste tijdens de ronde van 2016. Omdat we intussen al over de helft zijn en niet weten of (en hoe) de chroniqueurs bij uitstek het hebben overleefd, staat voorspellen ongeveer gelijk aan het spelen van Russisch roulette. Het kan mis zijn, maar ook ontzettend raak.

In vergelijking met de tweede rit tegen de klok – volgende week vier dagen voor Parijs – is deze een paar graadjes makkelijker. Er hoeft namelijk minder te worden geklommen. Terwijl de benen nog steeds in de klimmodus of afzienmodus verkeren. De 37,5 kilometer tussen start en finish gaan heuvel op, heuvel af. Vanaf het startpodium in Bourg-Saint-Andéol beginnend met een helling van 7 procent in en Vallon Pont d’Arc ongeveer evenveel omhoog eindigend. Daartussenin is het beuken, beuken en nog eens beuken. Bij voorkeur op het grootste verzet.

LaatstekmsEtappenr13

De belangen vandaag zijn dermate groot, dat binnen het peloton niemand oog zal hebben voor de oogverblindende omgeving. Begrijpelijk, maar jammer. Onderweg, in de kloven van de Gorges de l’Ardèche, is namelijk een geschiedenis geschreven die teruggaat tot de tijd voordat het wiel nog moest worden uitgevonden!

Kennersblik Erik Breukink: ‘Na de zware rit van gisteren naar de Mont Ventoux volgt de eerste individuele tijdrit van deze Tour. De ronde is halverwege en het klassement is in plooi gevallen, maar op dit glooiende parcours van 37 kilometer kunnen er flinke verschillen ontstaan. In het begin doemt er meteen een pittig klimmetje op en ook daarna blijft het maar op en neer gaan. Chris Froome en Alberto Contador zijn klassementsrenners die hebben bewezen zo’n tijdrit goed aan te kunnen. Maar ook de echte specialisten, zoals Tom Dumoulin en Tony Martin maken hier aanspraak op de ritzege.’

KaartEtappenr13

Bron: Sport Special