woensdag 13 juli 13:35

Carcassonne – Montpellier

162.5 km

Voordeel van de twijfel voor sprinters.

WFProfielEtappenr11

Frankrijk heeft een trio kroonjuwelen waar jaarlijks miljoenen toeristen op afkomen, als stieren op rood. Of bijen op honing. In het totaalpakket van deze Ronde zitten ze nu alle drie: Mont Saint-Michel in de openingsetappe, de Eiffeltoren tijdens het slotakkoord en vandaag de zinsbegoochelende vestingstad Carcassonne. Het levert decorbeelden op, waar menig televisieregisseur buiten de republiek een moord voor zou willen plegen. Plaatjes ook, die La Grande Boucle nóg meer luister verlenen dan zij al heeft.

La Cité de Carcassonne is het oudst bewaard gebleven verdedigingswerk uit de Middeleeuwen. Inspiratiebron voor velen. De schepper van Suske en Wiske (Willy Vandersteen) liet De krakende carcas erin afspelen en bestsellerschrijver Kate Mosse deed hetzelfde met haar boeken Het verloren labyrint en Citadel. Er bestaat zelfs een bordspel met de naam Carcassonne. Maar nu dwalen we misschien iets te ver af?

LaatstekmsEtappenr11

Vanuit de Languedoc-Roussillon gaat het vandaag over nagenoeg vlak terrein naar Montpellier, de prefectuur (hoofdstad) van het departement Hérault. In de Tourtraditie het domein van groenetruidragers en andere mannen met snelle benen. Maar dat werd ooit ook beweerd over Bordeaux. Of de Alpe d’Huez. Zodra de meet in de wijnstad of op de Hollandse Berg was getrokken, was de overwinnaarskus daar voor een Nederlander. Maar hoe lang is dat alweer geleden? Gewoontes uit het verleden, met andere woorden, zijn niet per definitie een garantie voor prestaties in het heden. Toch durven we het voordeel van de twijfel aan een geboren sprinter te geven.

Kennersblik Gert-Jan Theunisse: ‘Nu de renners de Pyreneeën achter zich hebben gelaten en – met de Mont Ventoux als tussengerecht – richting de Alpen trekken, staat er vandaag voor het eerst sinds bijna een week weer een vlakke etappe op het menu. De ploegen van de sprinters en die van de geletruidrager zal er alles aan gelegen zijn om het peloton in de finale gesloten te houden. Als het op een massale aankomst uitdraait, zien we de rappe mannen van het peloton weer vooraan. Marcel Kittel, André Greipel en Mark Cavendish die concurrentie zullen krijgen van de Fransen Nacer Bouhanni en Bryan Coquard.’

KaartEtappenr11

Bron: Sport Special