zondag 10 juli 12:05

Vielha Val d’Aran – Andorre Arcalis

184.5 km

Moordende rit door Spanje en Andorra.

WFProfielEtappe9

Als de dag van gisteren bij voorbaat al als ‘slopend’ werd gekwalificeerd, welk etiket moet je dan aan die van vandaag hangen? Wat is de overtreffende trap van slopend? Moordend! In etappe 8 was er nog de enigszins geruststellende gedachte van een lange aanloop voordat de weg luchtwaarts ging. Zo niet in deze etappe. De bebouwde kom van startplaats Vielha is amper verlaten of het klimmen begint al. En het houdt ook niet meer op!

De eerste van de vijf cols die, verdeeld over Spanje en Andorra, bedwongen dient te worden heet de Port de la Bonaigua. 19 kilometer tegen de hoogste bergpas (2072 meter) van de provincie Catalonië op. De Bus – het denkbeeldige voertuig waarin niet-klimmers tijdelijk vriendjes zijn in plaats van concurrenten – zal wel snel vol zitten. Troostrijk is misschien de wetenschap dat de renners tijdens bergetappes in Spanje meestal tussen smalle hagen wielerfanatici door moeten. Dat verzacht in ieder geval de pijn.

LaatstekmsEtappe9

Na een afdaling van rond de 30 kilometer zijn de Col d’El Canto en de Côte de la Comella de volgende kwelgeesten. De eerste is vooral lang (19 kilometer), de tweede kort (4,2 kilometer) maar zo venijnig als een cobra. Het Tourcircus is dan trouwens al in vorstendom, dwergstaat en belastingparadijs Andorra. Als opwarmer voor Le Grande Finale verrijst de Col de Beixalis, met middenin stijgstukken van 15 procent! De uitputtingsslag eindigt op de Arcalis. Bradley Wiggins noemde dit ooit zijn ‘favoriete berg’. Of hij het meende, weten we niet. Wiggo hield namelijk wel van ironie.

Kennersblik Steven Rooks: ‘De laatste etappe van het Pyreneeëndrieluik en ik denk de zwaarste van de drie. De slotklim naar Arcalis van 10 kilometer met gemiddeld 7 procent stijging, brengt de renners naar 2240 meter hoogte. Geen kansen dus meer om je te verstoppen. Wie zich van de favorieten goed voelt, zal aanvallen. De rest zal moeten pogen de schade te beperken. Natuurlijk verwachten we vandaag de bekende namen Chris Froome, Nairo Quintana en Alberto Contador vooraan. En ook een echte klimmer als Fabio Aru moet hier in de finale voor het verschil kunnen zorgen.’

KaartEtappe9

Bron: Sport Special