dinsdag 12 juli 12:35

Escaldes-Engordany – Revel

197.0 km

Naar het dak van de Tour.

WFProfielEtappenr10

Voor veel renners hoeft het niet, een rustdag zoals gisteren. Omdat ze het een hinderlijke onderbreking van hun ritme vinden. Maar een groot deel omarmt die verplichte pauze spontaan. Het stelt ze in staat hun wonden te likken en de haast lege accu weer op te laden. Vooral de laatsten hebben dat hard nodig in de tiende etappe. Want om Andorra richting Frankrijk te kunnen verlaten, moet eerst – en direct – het dak van Andorra en de Tour de France worden bestegen.

De Port d’Envalira. 2408 meter hoog, 22,6 kilometer lang, berg uit de categorie très difficile. Daarmee vergeleken is de rest van de slordige 200 kilometer tussen thermenstad Escaldes-Engordany (qua grootte de tweede van het in zeven parochies opgedeelde Andorra) en Revel bij wijze van spreken een peulenschil. Dit is het predicaat dat de organisatoren zelf aan de rit geven: heuvelachtig.

LaatstekmsEtappenr10

Sinds 1966 heeft Revel in de Haute-Garonne de ronde zeven keer op bezoek gehad. En steeds was het een renner van het type avonturier die in de hoofdstad van de kunstmeubels aan het langste eind trok. Om chauvinistisch te beginnen: Erik Dekker in 2000. Voor wie het vergeten is: toen Dekker de streep zegevierend passeerde, deed hij een trommelaar na! Andere winnaars in Revel: Charly Mottet, Rudy Altig, Alexandre Vinokourov en de treurig aan zijn einde gekomen Portugees Joaquim Agostinho, bijgenaamd De Hulk. Tijdens de Ronde van de Algarve in 1984 viel hij over een hond, liep een schedelbasisfractuur op en fietste toch door. Met fatale afloop.

Kennersblik Erik Breukink: ‘Na de Pyreneeënritten is het klassement gesetteld en is duidelijk welke van de favorieten nog kans hebben op de eindoverwinning. De renners hebben een dag kunnen rusten maar zullen zich ook vandaag niet al te druk maken om nog wat verder te herstellen van de zware bergetappes. Dat biedt in het geaccidenteerde landschap kans voor aanvallers. Mannen die al een flinke achterstand hebben opgelopen en onschadelijk zijn voor het klassement maken kans om er in een kopgroep tussenuit te knijpen. Uiteraard verwachten we dan ook aanvaller pur sang Thomas Voeckler vooraan, die de beslissende ontsnapping niet vaak mist.’

KaartEtappenr10

Bron: Sport Special